x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden şi Yair Lapid pledează pentru intensificarea parteneriatului strategic SUA-Israel

Joe Biden şi Yair Lapid pledează pentru intensificarea parteneriatului strategic SUA-Israel

01 Iul 2022   •   21:05
Joe Biden şi Yair Lapid pledează pentru intensificarea parteneriatului strategic SUA-Israel
Sursa foto: Hepta

Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi premierul israelian interimar, Yair Lapid, au pledat, vineri, pentru intensificarea relaţiilor strategice bilaterale, în contextul crizei politice din Israel şi înaintea turneului liderului de la Casa Albă în Orientul Mijlociu.

Joseph Biden l-a felicitat pe Yair Lapid, liderul formaţiunii liberale Yesh Atid - Există un Viitor, pentru preluarea funcţiei de prim-ministru interimar al Israelului, în contextul crizei politice care conduce la noi alegeri anticipate. "Felicitări lui Yair Lapid, noul premier al Israelului, şi mulţumiri premierului Naftali Bennett, pentru prietenia din ultimul an. Aştept să vă întâlnesc pe amândoi în iulie, pentru a celebra parteneriatul de nezdruncinat SUA-Israel", a declarat Joseph Biden, prin Twitter.

"Vă mulţumesc domnule preşedinte. Relaţiile dintre Israel şi Statele Unite sunt de nezdruncinat. Se bazează pe valori comune şi pe o viziune comună asupra viitorului. Abia aştept să vă întâmpin în Israel şi să consolidăm alianţa unică dintre SUA şi Israel", a declarat, la rândul său, Yair Lapid.

Joseph Biden se va afla în Israel pe 13-14 iulie, iar apoi va merge la Ramallah, în Cisiordania, pentru o întâlnire cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Ulterior, Biden se va deplasa în Arabia Saudită, pentru o reuniune a Consiliului de Cooperare din Golf.

Preşedintele SUA a semnalat joi, potrivit cotidianului The Jerusalem Post, că obiectivul turneului în Orientul Mijlociu este "aprofundarea integrării Israelului în regiune", sugerând astfel că ar putea fi normalizate relaţiile diplomatice cu state arabe. În ultimii ani, Israelul a normalizat relaţiile cu Emiratele Arabe Unite, cu Bahrain şi cu Maroc. De asemenea, au fost iniţiate procedurile pentru normalizarea relaţiilor cu Sudanul.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: joseph biden