x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden va vizita miercuri Israelul, apoi Iordania

Joe Biden va vizita miercuri Israelul, apoi Iordania

de Redacția Jurnalul    |    17 Oct 2023   •   10:00
Joe Biden va vizita miercuri Israelul, apoi Iordania

Președintele american, Joe Biden, urmează să viziteze statul Israel, miercuri, pentru a-și reafirma solidaritatea cu acesta și pentru a se asigura că ajutorul umanitar este livrat în Gaza, potrivit Le Figaro.

Președintele american, Joe Biden, urmează să viziteze miercuri, 18 octombrie, Israelul, în semn de „solidaritate” în fața atacului Hamas, dar și cu scopul de a debloca livrarea de ajutoare în Fâșia Gaza, asediată de mai bine de o săptămână de armata israeliană și unde se prefigurează un dezastru umanitar, potrivit OMS.

Vizita a fost anunțată de șeful diplomației americane, Antony Blinken, la finalul unei nopți de discuții maraton la Tel Aviv cu premierul Benjamin Netanyahu, într-un moment în care Iranul a amenințat cu o posibilă „acțiune preventivă” împotriva Israelului dacă țara își menține planurile de ofensivă terestră împotriva organizației islamiste din Fâșia Gaza.

Joe Biden se va întâlni, de asemenea, cu președintele egiptean, cu regele Iordaniei și cu șeful Autorității Palestiniene la Amman, a anunțat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, în timp ce continuă intensa activitate diplomatică internațională pentru a încerca să împiedice ca conflictul, declanșat de atacul sângeros al Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, să cuprindă întreaga regiune.

„Posibilitatea unei acțiuni preventive din partea Axei Rezistenței este așteptată în următoarele ore”, a avertizat luni seara ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian, folosind un termen informal pentru statele și organizațiile inamice ale Israelului și Occidentului. Anterior, ministrul declarase că „axa rezistenței” nu va permite statului evreu „să facă ce vrea în Gaza”.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, a declarat că vizita lui Joe Biden nu a pus sub semnul întrebării ofensiva terestră împotriva Hamas. „Nu cred că această vizită este menită să o împiedice”, ci mai degrabă „să se asigure că Israelul are tot ce îi trebuie pentru a se apăra”, a spus el. „Vom începe activități militare consolidate atunci când va fi momentul potrivit pentru a atinge obiectivul”, a declarat el înainte de anunțarea vizitei.

Potrivit Wall Street Journal, armata americană a selectat aproximativ 2.000 de persoane pentru o posibilă desfășurare în sprijinul Israelului. Nu se așteaptă ca aceste trupe să lupte, ci, dacă este necesar, să ofere consiliere și asistență medicală, potrivit cotidianului, care citează oficiali neidentificați ai Pentagonului.

Peste 1.400 de persoane au fost ucise în Israel de la atacul Hamas. Cei mai mulți sunt civili care au murit în ziua atacului, cel mai sângeros de la crearea statului Israel.

Pe de altă parte, loviturile israeliene au ucis cel puțin 2.750 de persoane, majoritatea civili palestinieni, inclusiv sute de copii, potrivit autorităților locale. De asemenea, 11 jurnaliști palestinieni au fost uciși, a anunțat luni sindicatul jurnaliștilor palestinieni. Armata israeliană a anunțat, de asemenea, că a recuperat cadavrele a 1.500 de combatanți Hamas pe teritoriul israelian.

Hamas, clasificată drept organizație teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel, a răpit 199 de persoane în timpul atacului, potrivit Israelului. Hamas vorbește de „200 - 250” de ostatici în Gaza și a anunțat că 22 de ostatici au fost uciși în raidurile israeliene. Luni seara, a difuzat o înregistrare video cu „unul dintre prizonierii din Gaza”, identificat de armata israeliană drept Mia.

După întâlnirea sa cu Benjamin Netanyahu, Antony Blinken a anunțat, de asemenea, că Statele Unite au obținut garanții din partea Israelului privind livrarea de ajutor umanitar străin în Fâșia Gaza.

„La cererea noastră, Statele Unite și Israelul au convenit să elaboreze un plan care va permite ca ajutorul umanitar din partea țărilor donatoare și a organizațiilor multilaterale să ajungă la civilii din Gaza”, a explicat el.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat luni în legătură cu o „catastrofă” umanitară iminentă.

„Mai sunt 24 de ore fără apă, electricitate și combustibil” în Gaza, iar dacă ajutorul nu va ajunge, medicii nu vor avea decât „să pregătească certificate de deces”, a declarat pentru AFP Ahmed Al-Mandhari, directorul OMS pentru Mediterana de Est, cu sediul la Cairo.

Luni seara, Consiliul de Securitate al ONU a respins o rezoluție propusă de Rusia pentru o „încetare umanitară a focului". Aprobată de cinci state membre ale Consiliului - printre care Rusia și China - a fost respinsă de alte patru state (Statele Unite, Regatul Unit, Franța și Japonia), iar șase s-au abținut, printre care și Brazilia. Cele 15 state membre ale Consiliului urmează să voteze marți seara o a doua rezoluție prezentată de Brazilia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Joe Biden Israel