Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de joi, de la Bruxelles, nu va lua nicio decizie în privinţa cererilor de aderare a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, din cauza opoziţiei exprimate de mai multe state membre, a anunţat miercuri preşedinţia irlandeză a UE, citată de AFP.
Nu este consens
“Nu va fi nici vot, nici o decizie” în cursul reuniunii miniştrilor de Interne din UE şi cele patru ţări asociate membre ale Spaţiului Schengen (Norvegia, Suedia, Islanda şi Liechtenstein). Trei ţări din UE nu au aderat încă la Schengen: Marea Britanie, Irlanda şi Cipru.
“Pentru moment, nu există un consens” între membrii Spaţiului Schengen pentru a accepta Sofia şi Bucureştiul, pentru că “mai multe ţări şi-au exprimat rezervele sau îngrijorările”, a precizat o sursă din cadrul preşedinţiei irlandeze, potrivit AFP. “Dosarul nu va fi rezolvat de preşedinţia irlandeză şi va trece în sarcina celei a Lituaniei”, care va asigura preşedinţia semestrială a UE începând cu 1 iulie 2013.
Trebuie unanimitate
Acordul pentru aderările celor două ţări trebuie luat în unanimitate. Candidaţii trebuie să demonstreze că luptă contra corupţiei şi sunt în măsură să îşi controleze frontierele, pentru că acestea vor deveni frontierele externe ale Schengen.
Premierul român Victor Ponta dorea o decizie a partenerilor favorabilă aderării României şi Bulgariei. “Dacă cele două ţări insistă să obţină votul la reuniune, tentativa va eşua din cauza veto-ului Germaniei”, i-a răspuns ministrul de Interne german Hans-Peter Friedrich.
În cazul unui veto german, “şapte sau opt ţări se vor ralia acestei opoziţii”, a recunoscut, luni, preşedintele român Traian Băsescu, reaminteşte AFP.
Reuniune miercuri seară
România a luat act de această opoziţie şi a optat pentru temperare. Surse diplomatice au declarat pentru AFP că miercuri seară a fost organizată la Bruxelles o reuniune a ambasadorilor ţărilor UE, pentru a se pune la punct o ieşire din această criză.
“Trebuie definită o etapizare, pentru a se demonstra că aderarea celor două ţări rămâne o prioritate. Dar nu trebuie să se aştepte joi un angajament privind luarea unei decizii favorabile la o dată anume”, au avertizat sursele citate.