Un judecător de district federal a apreciat, luni, că programul Agenţiei Naţionale de Securitate Naţională a SUA (NSA), care a stocat în mod sistematic desfăşurătoarele tuturor apelurilor telefonice ale americanilor încalcă, cel mai probabil, Constituţia, descriindu-i tehnologia drept “aproape orwelliană” şi sugerând că James Madison ar fi consternat să afle că Guvernul violează libertăţile într-o astfel de manieră.
Solicitare de încetare a colectării de date
Judecătorul, Richard J.Leon, de la Federal District Court pentru District of Columbia, a ordonat Guvernului să înceteze să mai colecteze date despre convorbirile personale a doi reclamanţi din cadrul acestui dosar şi să distrugă listingul convorbirilor acestora. Este vorba despre listingurile telefonice de la compania Verizon ale lui Larry Klayman şi Charles Strange, în cadrul programului NSA. Dar judecătorul Richard Leon, numit în 2002 de preşedintele George W. Bush, şi-a statuat decizia în lumina intereselor importante de securitate naţională din acest dosar şi a noutăţii chestiunilor constituţionale, dând Guvernului timp pentru a face recurs, ceea ce ar putea dura cel puţin şase luni.
“O invadare orbească a vieţii private”
“Nu îmi pot imagina o invadare mai orbească şi mai arbitrară decât această colectare high-tech şi reţinere de date personale de la aproape fiecare cetăţean, cu scopul de a le analiza fără o aprobare anterioară din partea justiţiei”, a explicat judecătorul Leon, în motivarea deciziei sale, care are 68 de pagini.
Amendamentul 4 al Constituţiei
“Cu siguranţă, un astfel de program afectează acel grad de intimitate care figurează în cel de-al patrulea Amendament al Constituţiei”, care interzice percheziţii şi confiscări fără motive solide, relatează New York Times şi France Presse.
NSA, solicitată de AFP, nu a dorit să facă niciun comentariu pe marginea acestei decizii.
Snowden a salutat decizia
Prima reacţie a fostului colaborator al NSA, Edward Snowden, care s-a aflat la originea scurgerilor de informaţii din interiorul sistemului şi datorită căruia s-a aflat că lumea întreagă este supravegheată de NSA, consemnată de jurnalistul Glenn Greenwald, a fost de a saluta această decizie. “Astăzi, un program secret autorizat de un tribunal secret, acum, că a fost scos la iveală, a fost judecat drept încălcare a drepturilor americanilor”, a subliniat el, într-un comunicat publicat de New York Times.
O decizie remarcabilă prin caracterul inedit
Greenwald a vorbit el însuşi despre o “decizie remarcabilă”, într-un interviu acordat MSNBC.
Cu toate că această decizie este remarcabilă efectiv prin caracterul său inedit, judecătorul a decis totuşi să trimită dosarul la o curte de apel care se va pronunţa pe fond. Pentru că magistratul, gata să invoce Amendamentul 4 al Constituţiei, este foarte conştient că dosarul depăşeşte jurisdicţia sa şi atinge deja o preocupare fundamentală a părinţilor fondatori ai naţiunii, din secolul al XVIII-lea. “Este vorba despre ultimul capitol dintr-o lungă listă de provocări cărora puterea judiciară a trebuit să le răspundă pentru a menaja securitatea naţională a SUA şi libertăţile individuale ale cetăţenilor noştri”, scrie el.
Nevoia de reforme profunde
Senatorul democrat Ron Wyden a salutat decizia judecătorului Leon, apreciind că scoate în evidenţă “nevoia de reforme profunde, care vor interzice colectarea în masă de date de la americani”. În faţa îngrijorării crescânde a americanilor în privinţa acestor metode, preşedintele Barack Obama a mandatat un grup de lucru în această vară, însărcinat cu explorarea pistelor în vederea amendării, dacă nu chiar a reformării programelor NSA.
Merkel compară NSA cu STASI
Şi cancelarul german Angela Merkel a fost deranjată de dezvăluirile privind supravegherea planetară instituită de NSA şi a comparat practicile de spionaj ale Statelor Unite cu cele ale STASI, puternica poliţie secretă a regimului comunist din Germania de Est, într-un schimb de replici aprins cu preşedintele american, Barack Obama, potrivit The Guardian. Furioasă după ce a aflat din Der Spiegel că americanii i-au ascultat telefonul personal, Merkel i-a spus lui Obama: "Este ca STASI".
“NSA nu poate fi de încredere”
Cancelarul german i-a spus, de asemenea, preşedintelui american că Agenţia de Securitate Naţională (NSA) nu poate fi de încredere din cauza volumului mare de materiale a căror scurgere a permis-o, prin intermediul lui Edward Snowden, potrivit New York Times. "NSA nu poate fi în mod clar de încredere în privinţa informaţiilor private pentru că l-a lăsat pe Snowden să le sustragă", i-a spus Merkel.
Preşedintele comisiei pentru serviciile de informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor, Mike Roger, a refuzat să comenteze remarcile lui Merkel în discuţia cu Obama. Într-un comentariu pentru The Guardian, el a numit schimbul de replici "o conversaţie care este posibil să fi avut sau să nu fi avut loc".
Snowden va depune mărturie în PE
Snowden urmează să depună mărturie în scandalul NSA în cadrul unei anchete a Parlamentului European, luna viitoare, spre nemulţumirea Washingtonului, care face presiuni pentru a opri această depoziţie. Snowden, acuzat de spionaj în Statele Unite şi refugiat în prezent în Rusia, intenţionează să ceară azil în Brazilia în schimbul unor informaţii, relatează cotidianul Folha de S.Paulo, citat de AFP. Cotidianul a publicat o scrisoare deschisă a lui Edward Snowden adresată "poporului brazilian", transfugul afirmând că este pregătit "să contribuie" la anchetele Senatului brazilian în cazurile de spionaj. "Dar, până când o ţară îmi va acorda azil politic permanent, Administraţia SUA îmi va afecta capacitatea de a vorbi", spune Snowden. În scrisoare, Snowden nu cere în mod direct azil Braziliei, dar afirmă că este dispus să vină în această ţară, unde se află deja jurnalistul american Glenn Greenwald, care a publicat o mare parte a documentelor furnizate de Snowden. Rusia i-a acordat azil politic temporar fostului consultant al Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA).