x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Judecătorii moldoveni au creat un fond pentru mafie.

Judecătorii moldoveni au creat un fond pentru mafie.

de Vitalie Calugareanu    |    24 Mai 2011   •   12:37

La Chisinau apar tot mai multe semnale care denota lipsa de independenta a justitiei moldovenesti si lipsa de dorinta a clasei politice de a reforma acest domeniu. Ultimele dezvaluiri se refera la un fond de 2 milioane de euro pe care un mare grup de judecatorii se presupune ca il intretin din bani murdari, pentru a-si asigura suport politic parlamentar.

Justitia in Republica Moldova se transforma intr-un mare pericol. Chiar daca ai dreptate si aplici corect procedura juridica, daca nu dai mita - poti pierde dosare. Ex-ministrul moldovean al Justitiei, Ion Paduraru, actualmente vicepresedinte al Consiliului Baroului Avocatilor din Moldova a socat zilele acestea opinia publica cu declaratii extrem de dure.

Potrivit lui, justitia moldoveneasca nu este un instrument de aparare a drepturilor cetatenilor si este subordonata unor oligarhi din Parlament. Ion Paduraru a numit persoane concrete, inclusiv pe prim-vicepresedintele Legislativului, Vlad Plahotniuk, unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri din Republica Moldova, care a facut averi impresionante in perioada guvernarii comuniste. “Fac referinta la Vlad Plahotniuk, care a devenit deja persoana notorie in acest sens, care se spune ca ar controla foarte multe procese din justitie, inclusiv la nivelul Judecatoriei Economice si a Curtii Supreme de Justitie. Ma refer la presedintele Curtii de Apel, Colenco, la fostul presedinte al Judecatoriei Economice, Namasco..., la Rotari, Plugari si altii', a mentionat Paduraru. In replica, Vlad Plahotniuk a spus ca declaratiile lui Ion Paduraru nu sunt adevarate.

Dupa discutii indelungate si contradictorii, Guvernul de la Chisinau planifica crearea unui consiliu care urma sa elaboreze o strategie de reformare a justitiei. Dar, surpriza! Saptamana trecuta, in timp ce premierul Vlad Filat se afla in vizita oficiala in Germania, presedintele interimar Marian Lupu a creat Consiliul national pentru reformarea justitiei prin decret si l-a numit pe Vlad Plahotniuk vicepresedinte al acestuia. Ceilalti membri ai Consiliului sunt conducatorii institutiilor ce urmeaza a fi reformate. “in aceste conditii justitia nu are cum sa fie reformata', crede deputatul liberal-democrat, Tudor Deliu: “Oare crede cineva ca vor dori aceste persoane sa-si sape groapa cu propiile maini? Sunt sigur ca exista unele interese', a precizat Deliu.

Directorul Institutului de Politici Publice de la Chisinau, Arcadie Barbarosie, sustine ca “justitia moldoveneasca s-a transformat intr-o corporatie', iar ex-ministrul Justitiei, Ion Paduraru a mers si mai departe. Potrivit lui, justitia deserveste interesele unor mafioti, iar anumite grupuri de judecatori au creat, din bani murdari, un fond de aproximativ 2 milioane de euro, pentru a-i “convinge', cand va fi momentul, pe unii deputati sa voteze impotriva proiectului de lichidare a Judecatoriilor Economice care se afla deja in Parlament. Anterior, presa a scris ca anume prin intermediul acestor instante businessmanii erau lipsiti de afaceri peste noapte.

Fostul ministrul al Justitiei i-a acuzat si membrii Consiliului Superior al Magistraturii ca nu-i trag la raspundere disciplinara pe judecatorii implicati in scheme politico-mafiote. Presedintele CSM a refuzat sa comenteze declaratiile lui Ion Paduraru.

Potrivit ultimelor sondaje facute publice la Chisinau, justitia se afla la coada clasamentului privind increderea populatiei.

×