La Chisinau apar tot mai multe semnale care denota lipsa de independenta a justitiei moldovenesti si lipsa de dorinta a clasei politice de a reforma acest domeniu. Ultimele dezvaluiri se refera la un fond de 2 milioane de euro pe care un mare grup de judecatorii se presupune ca il intretin din bani murdari, pentru a-si asigura suport politic parlamentar.
Justitia in Republica Moldova se transforma intr-un mare pericol. Chiar daca ai dreptate si aplici corect procedura juridica, daca nu dai mita - poti pierde dosare. Ex-ministrul moldovean al Justitiei, Ion Paduraru, actualmente vicepresedinte al Consiliului Baroului Avocatilor din Moldova a socat zilele acestea opinia publica cu declaratii extrem de dure.
Potrivit lui, justitia moldoveneasca nu este un instrument de aparare a drepturilor cetatenilor si este subordonata unor oligarhi din Parlament. Ion Paduraru a numit persoane concrete, inclusiv pe prim-vicepresedintele Legislativului, Vlad Plahotniuk, unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri din Republica Moldova, care a facut averi impresionante in perioada guvernarii comuniste. “Fac referinta la Vlad Plahotniuk, care a devenit deja persoana notorie in acest sens, care se spune ca ar controla foarte multe procese din justitie, inclusiv la nivelul Judecatoriei Economice si a Curtii Supreme de Justitie. Ma refer la presedintele Curtii de Apel, Colenco, la fostul presedinte al Judecatoriei Economice, Namasco..., la Rotari, Plugari si altii', a mentionat Paduraru. In replica, Vlad Plahotniuk a spus ca declaratiile lui Ion Paduraru nu sunt adevarate.
Dupa discutii indelungate si contradictorii, Guvernul de la Chisinau planifica crearea unui consiliu care urma sa elaboreze o strategie de reformare a justitiei. Dar, surpriza! Saptamana trecuta, in timp ce premierul Vlad Filat se afla in vizita oficiala in Germania, presedintele interimar Marian Lupu a creat Consiliul national pentru reformarea justitiei prin decret si l-a numit pe Vlad Plahotniuk vicepresedinte al acestuia. Ceilalti membri ai Consiliului sunt conducatorii institutiilor ce urmeaza a fi reformate. “in aceste conditii justitia nu are cum sa fie reformata', crede deputatul liberal-democrat, Tudor Deliu: “Oare crede cineva ca vor dori aceste persoane sa-si sape groapa cu propiile maini? Sunt sigur ca exista unele interese', a precizat Deliu.
Directorul Institutului de Politici Publice de la Chisinau, Arcadie Barbarosie, sustine ca “justitia moldoveneasca s-a transformat intr-o corporatie', iar ex-ministrul Justitiei, Ion Paduraru a mers si mai departe. Potrivit lui, justitia deserveste interesele unor mafioti, iar anumite grupuri de judecatori au creat, din bani murdari, un fond de aproximativ 2 milioane de euro, pentru a-i “convinge', cand va fi momentul, pe unii deputati sa voteze impotriva proiectului de lichidare a Judecatoriilor Economice care se afla deja in Parlament. Anterior, presa a scris ca anume prin intermediul acestor instante businessmanii erau lipsiti de afaceri peste noapte.
Fostul ministrul al Justitiei i-a acuzat si membrii Consiliului Superior al Magistraturii ca nu-i trag la raspundere disciplinara pe judecatorii implicati in scheme politico-mafiote. Presedintele CSM a refuzat sa comenteze declaratiile lui Ion Paduraru.
Potrivit ultimelor sondaje facute publice la Chisinau, justitia se afla la coada clasamentului privind increderea populatiei.