x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Juncker către Viktor ORBAN: "Salut, DICTATORULE!"

Juncker către Viktor ORBAN: "Salut, DICTATORULE!"

22 Mai 2015   •   13:28
Juncker către Viktor ORBAN: "Salut, DICTATORULE!"

'Salut, dictatorule!', în acest fel l-a întâmpinat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe premierul Ungariei, populistul Viktor Orban, vineri, la summitul Parteneriatului Estic de la Riga, potrivit unui fotoreporter al France Presse.

Jurnaliştii care transmit de la sosirea liderilor celor 28 de state membre ale UE la summitul din capitala Letoniei nu au auzit şi răspunsul lui Orban la o aşa primire, dar au văzut că acesta şi-a păstrat zâmbetul, la fel ca Juncker, care era în mod vizibil plin de vervă şi îi primea pe participanţii la summit cu diverse gesturi de prietenie. Se pare că i-a propus premierului elen Alexis Tsipras, sosit fără cravată, să i-o împrumute pe a sa.

Orban este adesea criticat pentru ceea ce adversarii săi, cum ar fi fostul comisar european Louis Michel, califică drept 'derivă autocratică'. De la venirea sa la putere în 2010, el a angajat reforme radicale în justiţie, media şi economie, care au fost considerate draconice de opoziţia din ţară şi au fost criticate în străinătate.

Mai mult, premierul Viktor Orban a sugerat recent că intenţionează să redeschidă dezbaterea privind pedeapsa cu moartea, abolită în 1990 în Ungaria şi interzisă în UE, declanşând un protest în cadrul Uniunii Europene.

×