x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jurnaliști Al-Jazeera – ziua, comandanți Hamas – noaptea

Jurnaliști Al-Jazeera – ziua, comandanți Hamas – noaptea

de Şerban Mihăilă    |    12 Iun 2024   •   07:00
Jurnaliști Al-Jazeera – ziua, comandanți Hamas – noaptea

De la atacul sângeros asupra Israelului, din 7 octombrie 2023, liderii Hamas au coordonat războiul din Gaza de la Doha, în Qatar, și și-au transmis mesajele în principal prin intermediul canalului de televiziune qatariot Al-Jazeera. 

Rețeaua TV a funcționat ca un organ de propagandă în slujba Hamas, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, fără să acopere aproape deloc alte subiecte, arată un raport al MEMRI („Middle East Media Research Institute”), organizație non-profit care se ocupă cu monitorizarea și analiza materialelor media, fondată de un fost agent al serviciilor de informații israeliene și un analist politic israeliano-american.

„Al-Jazeera își exprimă sprijinul fără rezerve pentru Hamas, justificând atacul din 7 octombrie, arătând imagini de la acesta - obținute din camerele de supraveghere ale teroriștilor - și sărbătorindu-l ca pe o victorie care a adus mândrie și onoare națiunii islamice.”, precizează raportul.

Prin urmare, concluzionează MEMRI, nu este o surpriză faptul că în casa jurnalistului Abdullah Al-Jamal, de la Al-Jazeera, aflată în Nuseirat, în Fâșia Gaza, au fost ținuți captivi trei ostatici israelieni.

Jurnaliști ai Al-Jazeera au fost recent „demascați”, dovedindu-se că aceștia sunt luptători ai Hamas și ai Jihadului Islamic Palestinian. 

Muhammad Wishah, jurnalist palestinian care lucrează pentru Al-Jazeera, pare să fi fost, de asemenea, comandant în aripa militară a Hamas, potrivit documentelor dintr-un laptop găsit de armata israeliană într-o bază Hamas din nordul Fâșiei Gaza. 

Wishah, care provine din Al-Buriej, o tabără de refugiați din centrul Fâșiei Gaza, a apărut în emisiunile Al-Jazeera în ultimele luni, postul de televiziune prezentându-l drept unul dintre jurnaliștii săi. 

Cu toate acestea, potrivit unor surse militare israeliene, Wishah este un comandant proeminent al unității de rachete antitanc a Hamas, care, la sfârșitul anului 2022, a început să lucreze în cercetare și dezvoltare pentru unitatea aeriană a grupării teroriste. 

De altfel, o fotografie în care Wishah apare împreună cu Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza, sugerează relații cordiale între cei doi.

Un alt corespondent Al-Jazeera, Ismail Abu Omar, care a participat la atacul din 7 octombrie și l-a documentat din interiorul zonei israeliene aflate în imediata apropiere a Fâșiei Gaza, a fost transportat pe calea aerului la Doha pentru tratament medical, la 19 februarie, după ce fusese rănit într-un atac aerian în Rafah, cu o săptămână mai devreme. El a fost identificat ca fiind comandantul adjunct al unui pluton Hamas.

Mustafa Thuraya, un jurnalist independent care a colaborat cu Al-Jazeera TV și Agenția France-Press, a fost, potrivit documentelor găsite de armata israeliană în Fâșia Gaza, agent al Brigăzii Al-Qassam din orașul Gaza și s-a specializat în dezvoltarea de drone. 

Hamza Al-Dahdouh, un alt jurnalist și fotoreporter al Al-Jazeera, a fost membru al unității de inginerie electronică a Brigăzii Nordului din Gaza, care aparține grupării teroriste Jihadul Islamic.

Capete de acuzare aduse televiziunii qatariote 

MEMRI face apoi un inventar al serviciilor furnizate de către Al-Jazeera pentru Hamas, de la începutul recentului război dintre Israel și organizația teroristă.

Transmiterea amenințărilor formulate atât de către liderii Hamas, cât și de reprezentanții  altor organizații teroriste; sărbătorirea și preamărirea atacurilor teroriste și a loviturilor cu rachete asupra Israelului; difuzarea de videoclipuri cu ostatici pentru a exercita presiuni asupra guvernului israelian; difuzarea aproape zilnică de anunțuri militare; difuzarea de filmări cu întâlniri între lideri militari, precum și cu uciderea de soldați ai armatei israeliene; difuzarea de imagini din apropierea trupelor israeliene și difuzarea de analize ale experților militari pentru a-i sfătui pe insurgenții Hamas în privința tacticilor și a manevrelor recomandate; identificarea unor potențiale ținte israeliene importante – constituie, în raportul MEMRI, principalele servicii aduse Hamas de către rețeaua qatariotă de televiziune.

Între alte acuzații la adresa Al-Jazeera mai figurează: elaborarea propagandei antiisraeliene; transmiterea de informații menite să contracareze instrucțiunile Israelului către populația din Gaza; evitarea oricăror critici la adresa Hamas și difuzarea constantă a propagandei organizației teroriste, care se concentrează pe: 1) soldații israelieni uciși în lupte; 2) declarațiile Hamas în ebraică, ce incită publicul israelian împotriva guvernului său, inclusiv cu scene din demonstrațiile actuale ale familiilor de ostatici din Israel; 3) propaganda Hamas care se referă la fiecare oraș, localitate și comunitate din Israel ca fiind „așezări”.

De asemenea, potrivit MEMRI, Al-Jazeera dă o serioasă mână de ajutor radicalilor islamiști, prin descrierea ostaticilor răpiți la 7 octombrie drept „prizonieri condamnați” - asimilându-i cu teroriștii Hamas condamnați din închisorile israeliene -, precum și prin referirea la tinerii adulți palestinieni aflați în custodia statului evreu ca fiind „copii”. 

„Propagarea minciunii că soldații israelieni ar fi violat femei palestiniene în timpul atacului asupra teroriștilor Hamas la Spitalul Al-Shifa din Gaza.”, figurează, la rândul ei, între acuzațiile formulate la adresa televiziunii qatariote. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×