Justiţia germană a anunţat luni că a deschis o anchetă ca urmare a unei plângeri, pentru ''incitare la ură'', împotriva patronului reţelei sociale Facebook, Mark Zuckerberg, din cauza lipsei de cooperare a reţelei sale împotriva comentariilor rasiste, relatează AFP.
Ancheta are drept scop să examineze dacă este posibil să fie identificată o acţiune ce poate fi condamnată din punct de vedere penal şi dacă dreptul german poate fi aplicat în cazuri similare, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Parchetului din Munchen, însărcinat cu dosarul, Florian Weinziel.
Investigaţiile au fost deschise pentru a examina fondul unei eventuale urmăriri în justiţie pentru ''incitare la ură'' după depunerea unei plângeri în acest sens de către Chan-jo Jun, un avocat german cu sediul în Bavaria, regiunea Munchen, vizându-l îndeosebi pe Zuckerberg, a precizat purtătorul de cuvânt.
Potrivit avocatului, ancheta preliminară îl vizează pe Zuckerberg şi alţi nouă şefi de la Facebook.
''Deschiderea anchetei reprezintă o importantă victorie de etapă, deoarece ultima procedură angajată a eşuat în această etapă'', a comentat Chan-jo Jun într-un comunicat.
În martie, Parchetul din Hamburg a respins o plângere similară a aceluiaşi avocat pe motivul că şefii Facebook nu sunt de acord cu avizul său în baza legislaţiei germane.
De atunci, criticile împotriva Facebook s-au intensificat în Germania. Guvernul a avertizat deja de mai multe ori Facebook şi alte reţele sociale, reproşându-le că sunt prea tolerante faţă de utilizatorii care exprimă poziţii rasiste sau antisemite.
Luna trecută, Volker Kauder, un înalt responsabil al formaţiunii politice a cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU, conservatoare), a ameninţat reţelele sociale, în frunte cu Facebook, cu instaurarea unui sistem de amenzi dacă textele semnalate nu sunt şterse rapid. El a avansat suma de 50.000 de euro pentru publicare incriminată.
Ministrul justiţiei, social-democratul Heiko Maas, care negociază de un an soluţionarea acestei probleme cu reţelele sociale, a estimat, de asemenea, că reţelele sociale ar putea fi pedepsite dacă nu se pliază cererilor germane.
Reţele sociale, inclusiv Facebook, s-au angajat în decembrie 2015 să examineze şi să suprime, într-un termen de 24 de ore, comentariile duşmănoase care se răspândesc online în Germania, îndeosebi ca urmare a afluxului de 890.000 de migranţi anul trecut, vizaţi îndeosebi pe reţelele sociale.
Dar, potrivit autorităţilor, eforturile acestor site-uri nu sunt suficiente.
În schimb, Facebook dă asigurări că face tot ce este posibil, dar a insistat asupra dificultăţii privind îndeplinirea acestei misiuni, îndeosebi pentru a diferenţia ceea ce este, sau nu, de condamnat din punct de vedere penal în numele libertăţii de expresie. AGERPRES