x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Justiția franceză anchetează serviciile de informatii pentru neglijenta

Justiția franceză anchetează serviciile de informatii pentru neglijenta

06 Ian 2018   •   12:00
Justiția franceză anchetează serviciile de informatii pentru neglijenta

Parchetul din Paris a deschis vineri o anchetă preliminară pentru a stabili dacă serviciile de informaţii franceze au neglijat date despre autorul unui atentat jihadist din 2016 şi dacă au antedatat o notă pentru a se acoperi, informează AFP. Investigaţiile vor fi efectuate de Inspectoratul General al Poliţiei Naţionale, iar presupusele infracţiuni sunt cele de fals, uz de fals şi modificarea documentelor, au declarat agenţiei citate surse judiciare. 

Ancheta oficială a fost declanşată după o investigaţie a site-ului de presă Mediapart, care a arătat că un poliţist din DRPP (Direcţia de Informaţii a Prefecturii din Paris) a redactat o notă referitoare la mesaje despre un "atac într-o biserică", unde este menţionată localitatea Saint-Etienne-du-Rouvray din Normandia. După câteva zile, pe 26 iulie 2016, doi jihadişti au ucis în comuna respectivă un preot, tăindu-i gâtul. Potrivit Mediapart, după asasinarea părintelui Jacques Hamel, DRPP a modificat data a două documente, pentru a-şi ascunde pasivitatea. Informaţia se bazează pe declaraţii făcute de mai mulţi poliţişti, sub rezerva anonimatului. 

Prefectura pariziană a respins acuzaţiile şi a susţinut că nota datată 22 iulie 2016 nu se referă "în niciun caz" la un atentat iminent şi cu atât mai puţin la un loc exact şi nu era urgentă, deci a urmat circuitul uzual de validare. În 26 iulie, autorul notei a făcut imediat legătura între atentat şi individul pe care îl identificase, iar DRPP a informat imediat serviciile de anchetă şi a întocmit o nouă notă cu data de 26 iulie, a precizat instituţia. 

Unul din avocaţii unei părţi civile implicate în anchetă a solicitat "desecretizarea completă a documentelor clasificate ca secret de apărare" legate de acest caz, iar un alt avocat a vorbit de o "trădare din partea celor care au datoria de a ne informa şi apăra".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: justitie franta servicii de informatii