x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Justiţia rusă a autorizat un jurnalist independent să părăsească ţara

Justiţia rusă a autorizat un jurnalist independent să părăsească ţara

02 Feb 2018   •   15:10
Justiţia rusă a autorizat un jurnalist independent să părăsească ţara

Justiţia rusă a autorizat vineri un jurnalist de la publicaţia independentă Novaia Gazeta, ameninţat să fie expulzat spre Uzbekistan, unde el afirmă că a fost torturat, să părăsească Rusia spre o ţară terţă, informează AFP.

Arestat în august de poliţie în timpul unui control de identitate, Ali Feruz fusese condamnat să fie expulzat spre Uzbekistan, însă ulterior Curtea de Justiţie a ordonat o nouă examinare a cazului.

Un tribunal din Moscova a decis vineri să-l menţină în detenţie, dar să-i permită să părăsească Rusia prin propriile mijloace, au raportat agenţiile de presă ruse.

'Ne bucurăm pentru această decizie, care reprezintă o şansă de a-l salva pe Ali de o expulzare spre Uzbekistan, unde îl aşteaptă lucruri teribile', a reacţionat purtătoarea de cuvânt a publicaţiei ruse, Nadejda Prusenkova, pentru AFP.

De naţionalitate uzbecă, Ali Feruz, pe numele său adevărat Hudoberdi Nurmatov, s-a născut în Rusia, unde a trăit până la vârsta de 17 ani, înainte de a se muta în Uzbekistan, potrivit Amnesty International.

Jurnalistul a părăsit în grabă Uzbekistanul în 2009, după ce fusese 'deţinut şi torturat', potrivit Novaia Gazeta. De atunci, el se teme să fie din nou torturat dacă va fi obligat să se întoarcă în Uzbekistan, în special din cauza faptului că este homosexual şi a activităţilor sale de militant în favoarea drepturilor omului.

Ali Feruz ar putea părăsi Rusia pentru Germania, a precizat purtătoarea de cuvânt. Jurnalistul şi-a cumpărat deja bilete de avion, a declarat şi avocatul său Daniil Haimovici, citat de RIA Novosti, însă plecarea lui rămâne suspendată până la o altă procedură judiciară.

Novaia Gazeta a afirmat că Ali Feruz şi-a pierdut paşaportul uzbec în 2012. În faţa imposibilităţii de a se întoarce în Uzbekistan fără a-şi asuma riscuri pentru viaţa sa, el nu a reuşit să obţină un paşaport nou.

În 2014, el a depus o cerere de azil în Rusia, care i-a fost respinsă. Arestat prima dată în martie 2017, a fost eliberat, dar a fost nevoit să se interneze 'din cauza stresului', potrivit Novaia Gazeta.AGERPRES

×
Subiecte în articol: Ali Feruz