x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kievul a creat în Rusia o rețea de sabotaj, prin care-și atacă dușmanul din interior

Kievul a creat în Rusia o rețea de sabotaj, prin care-și atacă dușmanul din interior

de Şerban Mihăilă    |    06 Iun 2023   •   08:20
Kievul a creat în Rusia o rețea de sabotaj, prin care-și atacă dușmanul din interior

Ucraina a cultivat o rețea de agenți și simpatizanți în interiorul Rusiei, care planifică acte de sabotaj asupra unor obiective rusești. Mai mult, ucrainenii au început să furnizeze drone acestei rețele pentru a organiza atacuri, au dezvăluit surse familiare cu serviciile secrete americane, citate de CNN. În privat, oficialii occidentali mărturisesc că raidurile transfrontaliere sunt o strategie inteligentă, ce ar putea deturna resursele rușilor, obligați să-și protejeze acum propriul teritoriu.

Oficialii americani cred că acești agenți proucraineni au efectuat atacul cu drone care a vizat Kremlinul, la începutul lunii mai, lansând aparatele fără pilot chiar din interiorul Rusiei, fără a zbura din Ucraina spre Moscova.

Nu este însă clar dacă raidurile cu drone derulate în ultimele zile - inclusiv unul care a vizat un cartier rezidențial din apropierea Moscovei și un altul, asupra unor rafinării de petrol din sudul Rusiei, - au fost lansate tot de pe teritoriul rusesc și nici dacă atacurile au fost efectuate tot de către această rețea de agenți proucraineni.

Oficialii americani sunt însă de părere că Ucraina a dezvoltat celule de sabotaj în interiorul Rusiei, formate dintr-un amestec de simpatizanți proucraineni și agenți bine pregătiți în acest tip de război. Mai mult, se crede că Kievul ar fi furnizat drone de fabricație ucraineană acestei rețele. Doi oficiali americani au declarat pentru CNN, sub acoperirea anonimatului, că nu există nicio dovadă că vreunul dintre atacurile cu drone a fost derulat cu aparate de zbor fără pilot furnizate de către SUA.

Deși nu au povestit în mod concludent cum a reușit Ucraina să introducă dronele în spatele liniilor inamice, sursele citate susțin că ucrainenii au stabilit rute clandestine bine puse la punct, care ar putea fi utilizate pentru a trimite aparate de luptă fără pilot sau chiar componente pentru acestea, în Rusia, acolo unde ar putea fi ulterior asamblate.

„Banii fac minuni”

Un oficial european din cadrul serviciilor de informații a precizat că granița dintre Rusia și Ucraina este vastă și extrem de greu de controlat, ceea ce o transformă într-o zonă propice pentru contrabandă, situație exploatată din plin de către ucraineni, în cea mai mare parte a ultimului deceniu, în care s-au aflat în conflict cu forțele proruse.

„De asemenea, trebuie să luați în considerare faptul că aceasta este o zonă periferică a Rusiei. Supraviețuirea este problema tuturor, așa că banii lichizi fac minuni!” a spus oficialul, citat de CNN. 

Cine anume controlează tot acest mecanism este, de asemenea, neclar, au declarat sursele pentru televiziunea americană, deși oficialii de la Washington cred că sunt implicate elemente din cadrul comunității de informații din Ucraina. 

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a stabilit cadrul general pentru ceea ce serviciile sale de informații și de securitate au voie să facă, au declarat două dintre surse, dar nu fiecare operațiune necesită semnătura sa.

Rugat să comenteze toate aceste informații, un purtător de cuvânt al șefului Serviciului de Securitate ucrainean a sugerat pentru CNN că exploziile misterioase și atacurile cu drone din interiorul Rusiei vor continua.

Tot mai periculoși

În ultimul an, pe teritoriul Rusiei s-a înregistrat un ritm constant de incendii și explozii misterioase, care au vizat depozite de petrol și combustibil, căi ferate, birouri de recrutare, depozite și conducte. În ultimele săptămâni, s-a observat însă o creștere a acestor acțiuni de sabotaj, începând cu atacul asupra clădirii Kremlinului. 

Acesta pare a fi „punctul culminant al unor luni de eforturi”, depuse de ucraineni pentru a dezvolta infrastructura pentru astfel de acte de sabotaj, a declarat una dintre sursele CNN.

„Există de luni de zile o presiune semnificativă din partea unora din Ucraina pentru a fi mai agresivi.”, a continuat aceeași sursă, sub protecția anonimatului. „Și, cu siguranță, a existat și o anumită dorință la nivel înalt. Provocarea a constat, întotdeauna, în capacitatea lor de a realiza acest lucru.”, a adăugat oficialul citat.

Șeful serviciilor de informații militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a propus în mod constant unele dintre cele mai îndrăznețe planuri de operațiuni împotriva Rusiei, care valorifică acte simbolice, au mai precizat oficialii americani pentru CNN.

Documente clasificate ale Pentagonului, divulgate în mediul online la începutul acestui an, au dezvăluit că CIA l-a îndemnat pe Budanov să „amâne” atacurile asupra Rusiei la aniversarea invaziei acesteia în Ucraina. Potrivit publicației „The Washington Post”, Budanov a fost de acord cu solicitarea CIA. 

Cu toate acestea, dronele au fost reperate în apropierea Moscovei pe 28 februarie, la doar câteva zile după aniversarea de un an a războiului.

Un alt raport al serviciilor secrete americane de informații, obținut de CNN, arată că, la sfârșitul lunii februarie, Zelenski a sugerat „lovirea locațiilor de desfășurare rusești din regiunea rusă Rostov” cu ajutorul dronelor, deoarece Ucraina nu are arme cu rază lungă de acțiune, capabile să ajungă atât de departe.

Nu este clar dacă acest plan a fost dus până la capăt, dar instalațiile petroliere din regiunea Rostov au luat foc, după ce au fost lovite de drone de mai multe ori în ultimul an. Rusia investighează acum aceste atacuri, pe care le-a pus pe seama „acțiunilor criminale ale formațiunilor armate ale Ucrainei”.

×
Subiecte în articol: kiev rețea sabotaj atac dușman