x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim Jong-un a semnat pentru denuclearizarea Coreei de Nord

Kim Jong-un a semnat pentru denuclearizarea Coreei de Nord

12 Iun 2018   •   18:06
Kim Jong-un a semnat pentru denuclearizarea Coreei de Nord
Sursa foto: Foto: Departametul de Stat / Cas

SUA au fost de acord să suspende exerciţiile militare cu Coreea de Sud, la schimb pentru o promisiune de denuclearizare din partea Coreei de Nord, a anunţat Donald Trump după summitul din Singapore cu Kim Jong-un, scrie The Guardian.

Trump a spus că jocurile de război erau scumpe şi “foarte provocatoare”. Oprirea lor este o concesie majoră, ceea ce SUA a respins în trecut, pe motiv că exerciţiile sunt un element-cheie al alianţei sale militare cu Seoul şi menţinând un efect de descurajare împotriva Coreei de Nord.

În schimb, preşedintele SUA a spus că liderul Coreei de Nord a fost de acord să se alăture unei declaraţii comune pentru a reafirma “angajamentul său ferm şi neclintit de a finaliza denuclearizarea Peninsulei Coreene”.

Cu toate acestea, angajamentul a fost formulat vag. Un paragraf ulterior din declaraţia semnată de ambii lideri spune că Nord Coreea  “se angajează să lucreze spre denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene”, fără a defini ce înseamnă asta.

Atât guvernul Coreei de Sud, cât şi forţele SUA din regiune au fost luate prin surprindere de afirmaţia lui Trump privind suspendarea exerciţiilor militare din regiune.

Forţele SUA din Coreea de Sud au spus că nu au primit informaţii privind exerciţiile militare. “În coordonare cu partenerii noştri ROK (Republica Coreea), vom  continua cu poziţia noastră militară curentă până vom primi instrucţiuni actualizate”, a spus un purtător de cuvânt pentru Reuters.

“În acest moment, înţelesul şi intenţia remarcilor preşedintelui Trump necesită o mai bună înţelegere”, se arată într-un comunicat emis de preşedinţia Coreei de Sud.

Donald Trump susţine retragerea trupelor din Coreea de Sud, însă nu în acest moment. În plus, în ciuda acordului, sancţiunile economice aplicate Coreei de Nord rămân în vigoare. Astfel, pentru moment, trupele americane vor rămâne în Coreea de Sud.

×