x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentantul SUA pentru Climă

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentantul SUA pentru Climă

de Redacția Jurnalul    |    03 Dec 2023   •   20:40
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentantul SUA pentru Climă

Președintelke Klaus Iohannis și reprezentantul special al președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, au discutat, duminică, despre extinderea cooperării dintre România și Statele Unite în ceea ce privește energia cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Șeful statului român a avut duminică o întrevedere cu reprezentantul special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, în marja participării la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), în Dubai, Emiratele Arabe Unite, anunță Administrația Prezidențială.

΄ntâlnirea vine în contextul dorinței de a extinde componenta legată de schimbări climatice, mediu și tranziție verde a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite. În pregătirea COP28 a existat o cooperare foarte bună între România și Statele Unite pe domenii legate de energia cu emisii reduse de dioxid de carbon sau de managementul eficient al carbonului. În contextul COP28, România se alătură și la Global Methane Pledge (Angajamentul Global privind Metanul), o inițiativă susținută de SUA și de Uniunea Europeană. Inițiativa presupune reducerea cu 30% la nivel global până în 2030 a emisiilor de metan”, potrivit comunicatului de presă.

Conform sursei citate, ăn cadrul întrevederii, președintele Klaus Iohannis a evidențiat importanța extinderii cooperării dintre România și Statele Unite în ceea ce privește energia cu emisii reduse de dioxid de carbon. De asemenea, a reiterat angajamentul țării noastre de a coopera strâns cu Statele Unite în dezvoltarea și implementarea tehnologiei nucleare mai noi, reactoarele modulare mici (SMR-urile).

„Președintele României a remarcat că tot mai mulți actori economici și investiționali doresc să se implice în a contribui la limitarea și gestionarea schimbărilor climatice alături de guverne, ceea ce arată că acțiunea climatică poate fi accelerată și eficientizată. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat nevoia de a consolida cooperarea cu Statele Unite în ceea ce privește economia verde și în special fabricarea de tehnologii verzi în România”, se menționează în finalul comunicatului.

×
Subiecte în articol: iohannis sua clima john kerry