x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atenuarea tensiunilor din Kosovo. Punctele de frontieră cu Serbia au fost redeschise

Atenuarea tensiunilor din Kosovo. Punctele de frontieră cu Serbia au fost redeschise

de Redacția Jurnalul    |    30 Dec 2022   •   17:50
Atenuarea tensiunilor din Kosovo. Punctele de frontieră cu Serbia au fost redeschise

Baricardele din nordul Kosovo au fost ridicate iar punctele de trecere a frontierei către Serbia de la Jarinje şi Brnjak au fost deschise, precum și cel de la Merdare, ultimul fiind un important punct de tranzit de mărfuri.

Timp de circa trei săptămâni au avut loc proteste în regiune prin care etnicii sârbi și-au manifestat nemulțumirea față de decizia guvernului de la Priscina de înlocuirea a plăcuțelor de înmatriculare cu numere de Serbia. 

Totodată, un fost ofițer de poliție sârb din cadrul poliției kosovare a fost arestat dar un tribunal din capitala provinciei l-a eliberat, însă a menținut arestul la domiciliu. 

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a ridicat starea de alertă maximă, instituită cu două zile în urmă pentru armată și poliție.  

SUA şi UE au îndemnat la o "detensionare fără condiţii" a situaţiei din nordul Kosovo și au îndemnat cele două părţi "să se abţină de la orice provocare, ameninţări sau intimidări". 

Manifestanții sârbi au acceptat reducerea protestelor

Liderii comunităţilor sârbe din nordul Kosovo au acceptat, joi, demontarea baricadelor, răspunzând favorabil apelului preşedintelui Serbiei, Aleksandr Vucici, informează postul de televiziune BBC News.

Premierul Serbiei, Ana Brnabici, le-a mulţumit etnicilor sârbi din Kosovo pentru proteste, salutând "curajul de a riposta la teroarea brutală şi la agresiuni".

Preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucici, i-a îndemnat miercuri seară pe etnicii sârbi din Kosovo să oprească protestele şi a avut o întrevedere cu liderii minorităţii sârbe, în efortul de reducere a tensiunilor interetnice.

"Am primit garanţii din partea Statelor Unite şi Uniunii Europene că niciunul dintre etnicii sârbi din Kosovo care au participat la proteste şi care au ridicat baricade nu va fi inculpat sau arestat", a declarat Petăr Petkovici, şeful Departamentului guvernamental sârb pentru Afacerile Kosovo.

"De asemenea, am primit garanţii că serviciile de securitate kosovare nu vor merge în zonele majoritar sârbe din nordul Kosovo fără aprobarea comandanţilor Forţei NATO (KFOR) şi a reprezentanţilor comunităţilor locale", a precizat Petkovici, subliniind că preşedintele Aleksandr Vucici le cere etnicilor sârbi să demonteze baricadele.

UE şi SUA au exprimat preocupări în privinţa crizei dintre Serbia şi Kosovo, cerând diminuarea imediată şi fără condiţii a tensiunilor interetnice din nordul teritoriului kosovar.

Sute de etnici sârbi din nordul Kosovo au construit începând din 10 decembrie baraje pentru a protesta faţă de arestarea unui fost poliţist sârb, Dejan P., acuzat că a atacat agenţi ai forţelor de ordine kosovare. O instanţă din Kosovo a ordonat eliberarea fostului poliţist.

Poliţia kosovară susţine că a fost vizată de trei atacuri armate în cursul protestelor. Misiunea de Poliţie a Uniunii Europene (EULEX) a fost vizată de un atac cu grenadă de manevră, dar nimeni nu a fost rănit. De asemenea, Forţa NATO de menţinere a păcii (KFOR) a fost vizată de un atac armat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: kosovo serbia proteste