“O muncă de profesionişti, ba chiar demnă de ultima ecranizare a seriei James Bond, Skyfall”, comentează jurnaliştii
Echipa fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost, în mai, victima unei operaţiuni de spionaj informatic hipersofisticate, relatează, în exclusivitate, revista franceză L'Express.
Sursele contactate de jurnaliştii de la L'Express concordă: lovitura a fost dată de nimeni altcineva decât de americani! Este vorba, susţin autorii anchetei jurnalistice, Charles Haquet et Emmanuel Paquette, despre o acţiune de un tupeu maxim la adresa statului francez.
Înaintea alegerilor
Cu câteva zile înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, piraţii informatici au reuşit să pătrundă în reţelele informatice ale Palatului Elysee. Informaţia iniţială, dată publicităţii de cotidianul regional Le Telegramme, a fost ascunsă cu grijă de Palat. Nicio informaţie referitoare la agresori nu a transpirat, nici măcar unele despre eventualele pagube pricinuite. Totuşi, cazul este grav, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un cyberatac fără precedent între ţări aliate, notează L'Express.
Publicaţia franceză susţine că intruşii nu doar au reuşit să pătrundă în inima însăşi a puterii politice franceze, dar au putut să scotocească în computerele consilierilor lui Nicolas Sarkozy, inclusiv în calculatorul secretarului general, Xavier Musca. Au copiat documente secrete, planuri strategice. “O muncă demnă de profesionişti, ba chiar demnă de ultima ecranizare a seriei James Bond, Skyfall”, comentează L'Express. “Şi, ca mai întotdeauna în aceste tipuri de atac, o neglijenţă umană stă la originea catastrofei”, adaugă jurnaliştii.
A pornit de pe Facebook!
“Totul a început pe reţeaua de socializare Facebook. Atacatorii au identificat mai întâi, pe reţeaua socială, profilul persoanelor care lucrau la palatul prezidenţial. Dându-se drept prieteni, ei le-au invitat pe acestea, printr-un mesaj electronic, să se conecteze la Intranetul palatului. Numai că acesta ducea la o pagină falsă de web – o replică a celei a Palatului Elysee. Victimele nu au observat. Şi, când le-a apărut pe ecran un mesaj care le solicita să-şi precizeze userul şi parola, evident că le-au dat, cu bună credinţă. O tehnică bine stăpânită de crackeri, care le-a permis să recupereze datele pentru a se autoinvita în locuri până atunci inaccesibile”, explică publicaţia citată. Ajunşi în interior, hackerii au instalat un virus care s-a propagat de la un calculator la altul. “Foarte elaborat, acest vierme nu a infectat decât câteva computere. Şi parcă nici nu mai contează pe care: cele ale consilierilor cei mai influenţi ai Guvernului, cel al secretarului general etc. Nicolas Sarkozy a scăpat. De ce? Pentru simplul fapt că nu deţinea computer! Din păcate pentru atacatori, codul malware a lăsat amprente. Aşa cum acţionează marionetele, prin fire invizibile, aşa comunică şi computerele cu cei care le comandă, pentru a prelua ordine, a explicat expertul Olivier Caleff, însărcinat cu securitatea la Cert-Devoteam, o companie de securitate informatică. Când începi s-o iei pe fir înapoi, pentru a reconstitui povestea, deseori ajungi la servere situate în străinătate”, scrie L'Express.
Toate drumurile duc....în SUA
Deşi virusul este extrem de complicat de urmărit, informaţiile strânse de L'Express de la mai multe surse converg spre concluzia că Statele Unite sunt la originea acestui atac. Codul utilizat prezintă aceleaşi funcţionalităţi ca în cazul unui virus informatic foarte puternic, numit Flame, identificat la sfârşitul lui mai de cunoscuta companie de antivirus Kaspersky.
"Fiind bine conceput, acesta poate colecta fişierele prezente pe un calculator, realiza capturi de ecran şi chiar activa microfonul calculatorului pentru a înregistra conversaţiile", explică specialistul Vitali Kamluk. Pentru producerea sa au fost necesare resurse financiare şi umane pe care doar o singură ţară este capabilă să le mobilizeze. Chiar două, potrivit presei britanice, care susţine că virusul a fost creat de o echipă americano-israeliană, căci, iniţial, trebuia să vizeze ţări din Orientul Mijlociu.
Janet Napolitano, secretarul american pentru Securitatea Internă, nu a confirmat, dar nici nu a dezminţit informaţiile.Palatul Elysee a refuzat să comenteze subiectul.
De ce aşa ceva?
La întrebarea de ce un aliat al Franţei ar lansa o asemenea operaţiune, publicaţia a prezentat declaraţia unei persoane apropiate de caz, care a vorbit sub acoperirea anonimatului: "Puteţi fi în termeni buni cu o «ţară preietenă» şi să vreţi, în acelaşi timp, să vă asiguraţi de sprijinul său de neclintit, îndeosebi într-o perioadă de tranziţie politică". Fără a mai lua în calcul faptul că Palatul Elysee joacă un rol-cheie în semnarea marilor contracte cu ţările străine, în special cele din Orientul Mijlociu, adaugă L'Express.