Apă cu nivel ridicat de radioactivitate ajunge în Oceanul Pacific din cauza unei fisuri apărute în peretele unui bazin de stocare de la centrala de la Fukushima. Angajaţii "de sacrificiu" care asigură permanenţa la facilitatea nucleară fac eforturi să închidă fisura şi să elimine apa din bazin, transmite AFP. Analiza eşantioanelor de apă de mare prelevate la 30 martie la o distanţă de 40 de kilometri sud de centrală a indicat un nivel de iod radioactiv de aproape două ori mai mare decât limita normală. Agenţia japoneză pentru siguranţă nucleară a afirmat însă că iodul radioactiv se diluează în apa oceanului, iar poluarea depistată nu prezintă un risc important pentru sănătate.
În zona centralei urmează să ajungă, în următoarele zile, o platformă plutitoare cu o lungime de 136 de metri şi lăţimea de 45 de metri, echipată cu rezervoare cu o capacitate de 10.000 de tone, care va evacua apa contaminată deversată de centrală.
Breşa de 20 de centimetri s-a produs la un bazin de la reactorul 2 al centralei. Sâmbătă, lucrătorii încercaseră, fără succes, să o astupe. Autorităţile japoneze sunt conştiente că oprirea emisiilor radioactive la patru din cele şase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi ar putea dura câteva luni.
Accidentul, cel mai grav produs după catastrofa nucleară de la Cernobîl din 1986, va implica "o bătălie lungă", a afirmat Goshi Hosono, consilier al premierului Naoto Kan, într-un interviu difuzat duminică de postul Fuji TV. El a adăugat că vor fi necesare "probabil mai multe luni pentru a opri scurgerile radioactive".
"Cea mai mare provocare este a celor circa 10.000 de bare de combustibil uzat, a căror prelucrare va dura foarte mult timp", a spus el. Obiectivul angajaţilor companiei TEPCO rămâne restabilirea alimentării cu energie electrică, pentru repunerea în funcţiune a circuitelor de răcire ale celor patru reactoare avariate de cutremurul urmat de tsunami din 11 martie. Progresele sunt însă limitate, deoarece cantităţile enorme de apă folosite pentru menţinerea temperaturii combustibilului uzat au inundat sălile turbinelor şi galeriile subterane, blocând activitatea membrilor echipelor de intervenţie.
Morţi în centrală
Doi angajaţi ai companiei TEPCO, daţi dispăruţi după cutremurul din 11 martie, au fost găsiţi în interiorul centralei nucleare Fukushima Daiichi. Operatorul centralei a anunţat că tehnicienii au murit ca urmare a hemoragiei provocate de răni multiple, relatează agenţia Kyodo, potrivit Mediafax. Tokyo Electric Power a precizat că ambii angajaţi au murit probabil în jurul orei 16:00, în data de 11 martie, după cutremurul cu magnitudinea 9, urmat de tsunami. Trupurile neînsufleţite ale celor doi angajaţi – în vârstă de 21 şi, respectiv, 24 de ani – au fost găsite miercuri şi prezentau un nivel înalt de contaminare radioactivă. Cât despre muncitorii rămaşi în viaţă, rudele lor spun că aceştia s-au obişnuit cu gândul că vor muri în curând, fie că e vorba despre săptămâni sau luni. "Fiul meu şi colegii săi au discutat şi sunt dispuşi să moară dacă acest lucru este necesar pentru salvarea naţiunii", a declarat, pentru Fox News, mama unuia dintre angajaţii Tepco. Ea nu a putut confirma dacă fiul său sau vreunul dintre colegii săi suferă deja de afecţiuni provocate de expunerea la radiaţii. "Mi-a spus doar că au acceptat cu toţii ideea că probabil vor muri repede din cauza radiaţiilor foarte mari sau mai târziu din cauza cancerului", a mai spus femeia.