x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La graniţa dintre control şi dezastru

La graniţa dintre control şi dezastru

de Irina Cristea    |    03 Apr 2011   •   14:26
La graniţa dintre control şi dezastru
Sursa foto: /reuters

159533-reuterstokyo-electric-power-2011-04-03t092810z-1284873721-gm1e7431c6q01-rtrmadp-3-japan.jpgApă cu nivel ridicat de radioactivitate ajunge în Oceanul Pacific din cauza unei fisuri apărute în peretele unui bazin de stocare de la centrala de la Fukushima. Angajaţii "de sacrificiu" care asigură permanenţa la fa­cilitatea nucleară fac eforturi să închidă fi­sura şi să elimine apa din bazin, transmite AFP. Analiza eşantioanelor de apă de mare pre­levate la 30 martie la o distanţă de 40 de ki­lometri sud de centrală a indicat un nivel de iod radioactiv de aproape două ori mai ma­re decât limita normală. Agenţia ja­po­neză pentru siguranţă nucleară a afirmat însă că iodul radioactiv se diluează în apa ocea­nului, iar poluarea depistată nu prezintă un risc important pentru sănătate.

În zona centralei urmează să ajungă, în ur­mă­toarele zile, o platformă plutitoare cu o lungime de 136 de metri şi lăţimea de 45 de metri, echipată cu rezervoare cu o capa­citate de 10.000 de tone, care va evacua apa contaminată deversată de centrală.
Breşa de 20 de centimetri s-a produs la un bazin de la reactorul 2 al centralei. Sâm­bătă, lucrătorii încercaseră, fără succes, să o astupe. Autorităţile japoneze sunt conş­ti­en­te că oprirea emisiilor radioactive la patru din cele şase reactoare ale centralei Fukushima Daiichi ar putea dura câteva luni.
Accidentul, cel mai grav produs după ca­tas­trofa nucleară de la Cernobîl din 1986, va implica "o bătălie lungă", a afirmat Goshi Hosono, consilier al premierului Naoto Kan, într-un interviu difuzat duminică de pos­tul Fuji TV. El a adăugat că vor fi necesare "probabil mai multe luni pentru a opri scurgerile radioactive".

"Cea mai mare provocare este a celor cir­ca 10.000 de bare de combustibil uzat, a că­ror prelucrare va dura foarte mult timp", a spus el. Obiectivul angajaţilor companiei TEPCO rămâne restabilirea alimentării cu energie electrică, pentru repunerea în func­ţi­une a circuitelor de răcire ale celor patru re­ac­toare avariate de cutremurul urmat de tsunami din 11 martie. Progresele sunt însă li­­mi­tate, deoarece cantităţile enorme de apă fo­losite pentru menţinerea temperaturii com­­bus­tibilului uzat au inundat sălile turbi­nelor şi galeriile subterane, blocând activi­ta­tea membrilor echipelor de intervenţie.

Morţi în centrală
Doi angajaţi ai companiei TEPCO, daţi dis­păruţi după cutremurul din 11 martie, au fost găsiţi în interiorul centralei nucleare Fukushima Daiichi. Operatorul centralei a anunţat că tehnicienii au murit ca urmare a hemoragiei provocate de răni multiple, relatează agenţia Kyodo, potrivit Mediafax. Tokyo Electric Power a precizat că ambii angajaţi au murit probabil în jurul orei 16:00, în data de 11 martie, după cu­tremurul cu magnitudinea 9, urmat de tsunami. Trupurile neînsufleţite ale celor doi angajaţi – în vârstă de 21 şi, respectiv, 24 de ani – au fost găsite miercuri şi pre­zen­tau un nivel înalt de conta­minare ra­di­o­­ac­tivă. Cât despre muncitorii rămaşi în viaţă, rudele lor spun că aceştia s-au obiş­n­uit cu gândul că vor muri în curând, fie că e vorba despre săptămâni sau luni. "Fiul meu şi colegii săi au discutat şi sunt dis­puşi să moară dacă acest lucru este necesar pentru salvarea naţiunii", a declarat, pentru Fox News, mama unuia dintre an­gajaţii Tepco. Ea nu a putut confirma dacă fiul său sau vreunul dintre colegii săi suferă deja de afecţiuni provocate de expunerea la radiaţii. "Mi-a spus doar că au acceptat cu toţii ideea că probabil vor muri repede din cauza radiaţiilor foarte mari sau mai târziu din cauza cancerului", a mai spus femeia.

×
Subiecte în articol: cutremur japonia tsunami fukushima naoto kan