x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La Moscova s-a desfășurat cea impresionanta paradă militară dedicată zilei Victoriei (VIDEO)

La Moscova s-a desfășurat cea impresionanta paradă militară dedicată zilei Victoriei (VIDEO)

09 Mai 2015   •   10:50
La Moscova s-a desfășurat cea impresionanta paradă militară dedicată zilei Victoriei (VIDEO)

Mulți lideri ai lumii boicotează sărbătoarea de la Moscova, unde se aniversează 70 de ani de la victoria asupra nazismului. Aceștia au adoptat acest gest în semn de protest față de anexarea Crimeei de către ruși cât și tulburările din estul Ucrainei.

Fostul lider de la Moscova, Mihail Gorvaciov, care critică gestul președintilor și premierilor care nu participă la acest eveniment, spunând că "Respingerea posibilităţii manifestării atitudinii pentru lupta condusă de Uniunea Sovietică împotriva fascismului înseamnă să nu respecţi popoarele care au acceptat sacrificii imense şi lipsă de respect pentru curajul fără margini pe care oamenii l-au demonstrat în lupta contra ciumei maro" (ciuma maro fiind trupele naziste)






Totuși printre liderii lumii care participă la marea paradă militară de la Moscova se numără, președintele Chinei, Xi Jinping, președintele Cubei, Raoul Castro, al Venezuelei, Nicolas Maduro.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, nu este nici ea prezentă la paradă însă mâine va participa la depuneri de coroane la monumente ale eroilor de război.

Cei prezenţi la paradă pot vedea noul tanc Armata T-14 prezentat ca cel mai puternic din lume de către constructorul său, rachete balistice intercontinentale cu o greutate de peste 50 de tone fiecare şi pe cei 16.000 de soldaţi participanţi la defilare.

Sâmbătă seară, sunt prevăzute concerte şi focuri de artificii în mai multe zone ale capitalei ruse.

Festivităţile de la Moscova au loc într-un context diplomatic tensionat între Rusia şi Occident. Puţinii responsabili europeni aflaţi sâmbătă în capitala rusă nu asistă la paradă, aşa cum este cazul şefului diplomaţiei franceze Laurent Fabius.

Preşedintele rus Vladimir Putin a mulţumit sâmbătă Marii Britanii, Franţei şi SUA pentru contribuţia lor la victoria contra Germaniei naziste în 1945, transmite AFP.

Şeful statului rus a avut o intervenţie cu ocazia paradei militare şi a celorlalte ceremonii de marcare a 70 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, desfăşurate sâmbătă în Piaţa Roşie din Moscova.

''Mulţumesc popoarelor Marii Britanii, Franţei şi SUA pentru participarea lor la victorie. Le mulţumesc diferitelor ţări antifasciste care au luat parte la luptele contra naziştilor, în rândurile rezistenţei şi în clandestinitate'', a declarat preşedintele rus, înaintea păstrării unui minut de reculegere în memoria victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial.

×