x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noile imagini Google Maps dau în vileag lagărele dictaturii nord-coreene

Noile imagini Google Maps dau în vileag lagărele dictaturii nord-coreene

de Marina Constantinoiu    |    29 Ian 2013   •   17:26
Noile imagini Google Maps dau în vileag lagărele dictaturii nord-coreene
Noile hărţi oferă o imagine mai clară a Phenianului, dar şi a altor oraşe din împrejurimi

Sistemul de hărţi oferit de Google a scos la iveală ceea ce ultima dictatură comunistă din lume, cea de la Phenian, ascunde de ochii comunităţii internaţionale de ani: lagărele în care-şi trimite oponenţii regimul nord-coreean. Noile hărţi de la Google oferă de acum o imagine mai detaliată a Coreii de Nord, mai ales a împrejurimilor Capitalei Phenian, relatează BFM TV.

Ciudata vizită
La începutul lunii, în SUA a izbucnit o polemică pe tema vizitei în Coreea de Nord a patronului Google, Eric Schmidt, împreună cu fostul diplomat american Bill Richardson. Cei doi au afirmat că vor efectua “o vizită umanitară privată”, iar Departamentul american de Stat a emis serioase reticenţe în privinţa voiajului. La revenirea din Coreea de Nord, Schmidt a declarat că “decizia nord-coreenilor de a rămâne izolaţi virtual nu poate decât să le afecteze universul acestora, creşterea lor economică”, în timp ce “planeta devine din ce în ce mai conectată”.
Urmările vizitei se văd abia acum, pe hartă. Noile cartografieri au mai scos la iveală şi o bază de cercetare nucleară care se află deja în centrul tensiunilor în creştere dintre Phenian şi comunitatea internaţională, precizează şi AFP.

Peisaj citadin
"Timp îndelungat, Coreea de Nord a rămas una dintre cele mai vaste zone cu date cartografice limitate. Astăzi, am remediat acest lucru", a afirmat pe blogul său Jayanth Mysore, un oficial de la Google Map Maker.
 Harta ţării de pe Google Maps a fost alcătuită de serviciul Google Map Maker mulţumită contribuţiei internauţilor, un pic pe modelul oferit de enciclopedia pe Internet Wikipedia, în special pe baza imaginilor satelitare.
Ea oferă o imagine mai detalitaă a Phenianului, a şcolilor, hotelurilor şi spitalelor din oraş. Pot fi văzute şi o catedrală, o piaţă şi parcuri atât de o parte, cât şi de cealaltă a fluviului Taedong care traversează capitala.

În afara Phenianului, harta est mai clară, fiind observate câteva oraşe mari, aeroporturi, o rafinărie, o bază de cercetare nucleară şi, în special, pot fi observate nişte pete gri reprezentând lagărele.
De exemplu, la 100 de kilometri nord-est de Phenian, se observă lagărul N°18 (kwan-li-so), identificat ca "gulag", iar în apropiere de frontiera chineză, lagărul de muncă N°22. Harta marchează cu precizie amplasarea unei fabrici farmaceutice, a uneia alimentare, a unei armurării şi a unor barăci pentru paznici.

Condiţii “atroce” în lagăre
Într-un raport publicat în mai 2011, organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International afirma că lagărele de concentrare au crescut ca dimensiune şi număr în ultimii zece ani şi aproximativ 200.000 de persoane sunt închise în condiţii pe care le califica drept "atroce".
"Numeroase persoane din lume sunt fascinate de Coreea de Nord, dar aceste hărţi sunt extrem de importante pentru sud-coreeni, care au acolo legături ancestrale sau chiar familii care trăiesc în această ţară", a adăugat Mysore.

Cea mai izolată ţară
Cu toate acestea, harta îmbunătăţită a Coreei de Nord rămâne foarte sumară.  Oficial, Coreea de Nord şi Coreea de Sud sunt în război, iar călătoriile străinilor în nordul peninsulei sunt limitate.  Nord-coreenii trăiesc într-una dintre ţările cele mai izolate şi cenzurate din lume şi nu au acces la Internet, cu excepţia unei infime minorităţi de câteva sute de persoane din rândul elitelor şi studenţilor. Prin urmare, străinii nu au niciun mijloc de a obţine informaţii despre topografie, urbanizare sau localizarea unor instalaţii strategice.

Mulţumire
Google a participat deja la dezvăluirea amplasării unor lagăre nord-coreene datorită serviciului de imagini prin satelit, Google Earth, utilizat frecvent de către ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului.
O purtătoare de cuvânt a Ministerului sud-coreean pentru Reunificare a salutat oportunitatea ca lumea "să afle mai multe" şi Coreea de Nord "să fie mai deschisă".

Sud-coreenii, ca Lee Nak-Ye, preşedintele unei asociaţii pentru refugiaţi, de asemenea s-au bucurat. "Aş fi fericit să văd o hartă a oraşului meu natal", a spus Lee, în varstă de 80 de ani, care a părăsit nordul peninsulei în 1950.


×
Subiecte în articol: coreea de nord lagare concentrare