x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Landurile germane se vor împrumuta 95 de miliarde de euro pentru a face față crizei economice

Landurile germane se vor împrumuta 95 de miliarde de euro pentru a face față crizei economice

12 Iul 2020   •   21:30
Landurile germane se vor împrumuta 95 de miliarde de euro pentru a face față crizei economice

Cele 16 landuri germane vor face împrumuturi de 95 miliarde de euro pentru majorarea cheltuielilor necesare atenuării crizei economice generată de pandemia de coronavirus, transmite Reuters.

Împrumuturile se adaugă datoriei de 218,5 miliarde de euro, contractată de guvernul federal pentru a ajuta economia, care se estimează că va avea o contracție de 6% în acest an.  

Landurile sunt autonome și au înregistrat până acum datorii totale de circa 580 miliarde de euro.

În urma noilor împrumuturi contractate în acest an, raportul dintre datoria Germaniei şi PIB va urca la 77% în 2020, de la sub 60% în 2019. Prognozele Ministerului german de Finanţe arată că deficitul bugetar va ajunge la 7,25% din PIB în acest 2020.

Executivul federal a aprobat, în luna iunie, un pachet în valoare de 130 miliarde de euro pentru stimulare consumului pe termen scurt şi reluarea investițiilor de către companii. 

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, repetă că necesităţile de finanţare ale Germaniei sunt gestionabile, iar guvernul de la Berlin poate recurge la surplusurile neutilizate. Noile datorii ale Germaniei reprezintă o modificare totală de poziţie, după mai mulţi ani de disciplină fiscală strictă.

×