x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Laureată a Premiului Nobel pentru Pace: "Rodrigo Duterte a fost un dictator mult mai mic decât Mark Zuckerberg, și dați-mi voie să-l pomenesc și pe.."

Laureată a Premiului Nobel pentru Pace: "Rodrigo Duterte a fost un dictator mult mai mic decât Mark Zuckerberg, și dați-mi voie să-l pomenesc și pe.."

de Redacția Jurnalul    |    27 Iun 2024   •   17:30
Laureată a Premiului Nobel pentru Pace: "Rodrigo Duterte a fost un dictator mult mai mic decât Mark Zuckerberg, și dați-mi voie să-l pomenesc și pe.."
Sursa foto: Hepta

Laureata Premiului Nobel pentru Pace, Maria Ressa, a cerut giganților IT să împiedice alunecarea lumii spre fascism și să protejeze democrația împotriva dezinformării de pe rețelele sociale. Ea a vorbit, miercuri, la summit-ul "Global Fact 11".

Acesta se desfășoară la Sarajevo, unde participă circa  500 de specialiști din întreaga lume  și are ca temă  lupta împotriva dezinformării. Sunt prezenți și reprezentanți ai marilor companii de tehnologie, printre care Meta, Google și TikTok, potrivit Agerpres.

Jurnalista s-a adresat direct acestor companii, cerându-le să adopte măsuri mai eficiente împotriva dezinformării, să oprească manipularea și utilizarea datelor private pentru beneficii economice și să înceteze promovarea prejudecăților care favorizează discriminarea grupurilor vulnerabile. 

Ea spune că "jurnalismul este antidotul împotriva tiraniei" și a amintit de acuzațiile pe care le-a înfruntat în timpul administrației fostului președinte filipinez, Rodrigo Duterte.

Ea este autoarea cărții "How to fight a dictator" (Cum să lupți împotriva unui dictator), în care se referă la Duterte, dar și la Mark Zuckerberg, directorul executiv al companiei Meta, care deține Facebook.

Potrivit jurnalistei, Zuckerberg este un dictator mai mare decât fostul președinte din Filipine.

Acesta a condus țara asiatică în perioada 2016 - 2022, iar regimul său naționalist-populist este amintit pentru sprijinul vocal al președintelui față de execuțiile extrajudiciare, în special printre traficanții și consumatorii de droguri, dar și pentru "politica independentă" a lui Duterte, care a strâns relațiile țării cu China și Rusia. 

Zuckerberg și Musk, dictatori

 Maria Ressa l-a mai numit, recent, "dictator" pe Mark Zuckerberg, potrivit The Guardian.

"(Rodrigo) Duterte a fost un dictator mult mai mic decât este Mark Zuckerberg și dați-mi voie să-l pomenesc și pe Elon Musk. Zuckerberg și Musk au dovedit că toți, indiferent de cultură, limbă sau geografie, avem mult mai multe în comun decât lucrurile care ne diferențiază, deoarece toți suntem manipulați în același mod", a spus  aceasta, luna trecută, la un eveniment literar din Țara Galilor.

"În Filipine era vorba de bogați versus săraci. În SUA e vorba de rasă"

"În Filipine, era vorba de bogați versus săraci. În Statele Unite, este vorba de rasă. Black Lives Matter a fost bombardată din toate părțile de propaganda rusă, iar scopul nu a fost să-i facă pe oameni să creadă ceva anume. Scopul a fost ca, prin expunerea pe scară largă, să se creeze haos", a acuzat ea, susținând că "modul în care companiile de tehnologie incită la polarizare, frică, furie și ură ne transformă la nivel personal și ca societate".

Diminuarea controlului companiilot IT asupra oamenilor

Laureata Premiului Nobel pentru Pace a sugerat două modalități de a diminua controlul pe care companiile de tehnologie îl au asupra oamenilor. 

SUA ar trebui să elimine secțiunea 230 dintr-o lege din 1996, numită Communications Decency Act. Aceasta protejează companiile de tehnologie de procesele ce ar putea fi declanșate ca urmare a conținutului postat de utilizatorii platformelor sociale.

"Cealaltă metodă presupune ca, dacă aveți copii, să nu-i lăsați să acceseze rețelele sociale până când nu sunt suficient de mari, deoarece acestea produc dependență", a concluzionat Maria Ress.

×