x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lavrov acuză Washingtonul că a transformat Ucraina într-un ''instrument de război'' împotriva Rusiei

Lavrov acuză Washingtonul că a transformat Ucraina într-un ''instrument de război'' împotriva Rusiei

03 Oct 2022   •   23:05
Lavrov acuză Washingtonul că a transformat Ucraina într-un ''instrument de război'' împotriva Rusiei
Sursa foto: Hepta

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat luni Washingtonul - şi Occidentul că foloseşte Ucraina ca ''instrument de război'' împotriva Rusiei, el făcând o comparaţie cu acţiunea Germaniei împotriva URSS în al Doilea Război Mondial, transmite agenţia EFE.

''În prezent, Statele Unite şi-au subordonat practic întregul Occident colectiv, mobilizându-l pentru a transforma Ucraina într-un instrument de război împotriva Rusiei, la fel cum la vremea sa Hitler a pus sub arme majoritatea ţărilor din Europa pentru a ataca Uniunea Sovietică'', a spus Lavrov în plenul parlamentului rus la şedinţa de ratificare a anexării la Rusia a patru regiuni ucrainene.

De asemenea, şeful diplomaţiei ruse susține că Statele Unite ar da dovadă de ipocrizie pentru că acuză Rusia de lansarea ''unei agresiuni neprovocate împotriva Ucrainei'', el afirmând că Washingtonul a folosit argumente fabricate pentru a invada ţări precum Haiti sau Panama, ori pentru a lansa războaie în Vietnam, Irak sau Libia.

''Rezoluţiile Adunării Generale a ONU care condamnau acestea şi alte acţiuni agresive ale SUA, americanii pur şi simplu le-au ignorat. Le-au intrat pe o ureche şi le-au ieşit pe cealaltă'', a remarcat Lavrov.

Spre deosebire de SUA şi NATO, care au bombardat Iugoslavia, au distrus Irakul şi au adus haosul în Libia, Moscova ''nu reacţionează în faţa ameninţărilor fabricate în ţări îndepărtate'', a mai susţinut şeful diplomaţiei ruse în intervenţia sa în plenul Dumei de Stat.

El mai crede că, la fel ca în cazul invaziei Germaniei împotriva URSS în anul 1941, ''actualele planuri ale Occidentului nu se vor realiza''.

Într-o altă intervenţie, luna trecută la Adunarea Generală a ONU, Lavrov a vorbit despre ''rusofobia fără precedent'' a Occidentului.

''Declarându-se victorios în Războiul Rece, Washingtonul s-a erijat aproape într-un trimis al lui Dumnezeu pe Pământ, fără nicio obligaţie, dar cu dreptul sacru de a acţiona în impunitate oriunde şi oricând'', a acuzat el Lavrov în acel discurs.

''Rusofobia oficială a Occidentului este fără precedent, amploarea ei este grotescă. Ei nu ezită să-şi declare nu doar intenţia de a provoca o înfrângere militară ţării noastre (în Ucraina), ci şi de a distruge Rusia'', a remarcat ministrul rus.

×
Subiecte în articol: serghei lavrov