Comitetul Nobel bănuit de cârdăşie cu industria farmaceutică. Este titlul unui amplu articol apărut în Le Monde, ediţia din 19 decembrie.
Potrivit articolului, justiţia suedeză a confirmat, joi, 18 decembrie, la Svergen Radio (SR), faptul că sunt anchetate două afaceri bănuite de conflicte de interese. O anchetă preliminară a fost deschisă de procurorul Nils-ErikSchulth din cadrul Unităţii de luptă contra corupţiei. Ancheta vizează două călătorii efectuate în China de către reprezentaţi ai Comitetului Nobel a căror identitate nu a fost precizată integral. Prima călătorie în martie 2006. A doua, în ianuarie, cu durata de o săptămână, privindu-i pe Sven Lidin, Comitetul Nobel pentru chimie şi Brje Johansson, Comitetul Nobel pentru fizică. În total sunt implicate cinci persoane. Costul acestor deplasări şi toate cheltuielile au fost suportate de autorităţile chineze. Scopul oficial al călătoriilor, potrivit SR, ar fi fost de informare a responsabililor chinezi asupra modului în care au fost selecţionaţi candidaţii şi li s-au atribuit premiile. Potrivit lui Bertil Fredholm, preşedintele Comitetului Nobel pentru medicină, care a participat la una dintre aceste călătorii, este vorba de un caz "limită".
Ancheta căută să stabilească motivele pentru care autorităţile chineze au dorit să-i invite pe responsabilii instituţiei suedeze în China. Întrebarea centrală la care justiţia suedeză trebuie să dea un răspuns este de a afla dacă acest tip de practici au ca scop favorizarea, direct sau indirect, atribuirii premiului unor candidaţi chinezi.
În privinţa celei de-a doua afaceri, procurorul suedez a decis să ancheteze natura diferitelor legături existente între grupul farmaceutic anglo-suedez Astra Zeneca şi două societăţi direct legate de Fundaţia Nobel. De asemenea, urmăreşte să determine dacă aceste legături au putut influenţa asupra deciziei de acordare a premiului Nobel pentru medicină în 2008 germanului Harald zur Hausen pentru contribuţia avută în demonstrarea rolului HPV în apariţia cancerului de col uterin. Potrivit informaţiilor SR, Bertil Fredholm, preşedintele Comitetului Nobel al Institutului Karolinska, care a decernat premiul pentru medicină, a fost, în două rânduri, în 2006, consultant pentru Astra Zeneca. Bo Angelin, un alt membru al aceluiaşi comitet, are legături cu Astra Zeneca, din mai 2007.
Articolul mai precizează că laboratorul farmaceutic Astra Zeneca sponsorizează două întreprinderi ale Fundaţiei Nobel: Nobel Media AB şi Nobel Web AB. De altfel, afacerea nu are nimic secret, deoarece contractul de sponsorizare a fost anunţat public la data de 6 noiembrie, când laboratorul a lansat Astra Zeneca Nobel Medicine Initiative, destinată să atragă atenţia publicului asupra Premiului Nobel pentru Medicină sau Fiziologie.
În finalul articolului, se susţine faptul că situaţia actuală este şi mai dificilă în condiţiile în care Astra Zeneca, prin filiala sa americană MedImmune, are beneficii în creştere, rezultate din vânzarea Gardasil (Sanofi Pasteur MSD) şi Cervariz (GlaxoSmithKline), două vaccinuri contra cancerului de col uterin, comercializate la scară planetară. Dar şi două vaccinuri care au legătură directă cu Harald zur Hausen, unul dintre laureaţii Premiului Nobel pentru Medicină 2008.
Citește pe Antena3.ro