x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Legat la aparate

Legat la aparate

06 Noi 2004   •   00:00

INCERTITUDINE - Liderul Autoritatii Palestiniene nu poate fi declarat mort Presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Yasser Arafat, se afla ieri in moarte cerebrala.

ANCA ALDEA

INCORDARE. Simpatizantii lui Arafat se tem ca, in orice moment, liderul palestinian i-ar putea parasi
La sapte zile dupa transferul lui Arafat la Spitalul militar Percy de Clamart din Paris, starea de sanatate a liderului palestinian se mentinea ieri la fel de instabila. In varsta de 75 de ani, Yasser Arafat a continuat sa se zbata intre viata si moarte, dupa cum au anuntat surse din anturajul sau. Trimisul special al Autoritatii Palestiniene in Franta, Leila Shahid, a declarat ieri postului de radio francez RTL ca Arafat "se poate trezi sau nu".

CONDITIE. In timp ce Arafat era tinut in viata cu ajutorul aparatelor medicale, familia si autoritatile franceze, israeliene si egiptene negociau ieri foarte aprins si incercau sa gaseasca o cale de compromis pentru a afla locul in care va fi inmormantat liderul palestinian.

Potrivit televiziunii americane CNN, care citeaza surse bine informate, dar anonime, liderul de la Ramallah, internat in Franta, nu va fi deconectat de la aparatele care il mentin in viata si decesul lui nu va fi pronuntat oficial pana cand nu se va stabili locul inhumarii.

Traditia musulmana spune ca decedatul trebuie inmormantat la cel mult 24 de ore dupa momentul trecerii in nefiinta. Familia lui Yasser Arafat doreste ca acesta sa fie inmormantat la Ierusalim, dar unele surse citate de CNN au anuntat ca el ar putea fi inhumat in Egipt. Israelul a exclus inca de acum o saptamana posibilitatea ca liderul palestinian sa fie dus la Ierusalim, orasul in care Arafat pretinde ca s-a nascut.

VEGHI. Pe acest fundal, cateva zeci de sustinatori ai lui Arafat s-au aflat in ultimele zile in fata spitalului parizian pentru a-l veghea pe liderul lor. Au fost aprinse lumanari si a fost desfasurat steagul Autoritatii Nationale Palestiniene.

BANI PENTRU INTIFADA
CAUZA PALESTINIANA. Arafat vrea ca razboiul sfant sa fie continuat pe banii lui
Surse palestiniene citate de publicatia electronica WorldNetDaily sustin ca Yasser Arafat a decis sa nu-si lase averea pe mainile sotiei. Hotararea ar fi fost luata la inceputul saptamanii, dupa ce Suha Arafat i-a solicitat sotului sau sa-i faciliteze accesul la conturile de cateva sute de milioane de dolari, care, in opinia Israelului, ar reprezenta ajutoarele financiare pe care mai multe tari europene le-au trimis in Cisiordania si Fasia Gaza pentru sinistrati. Revista economica Forbes sustine ca Arafat se afla pe locul al saselea, dupa regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, pe lista celor mai bogati lideri din lume, cu o avere estimata la 300 de milioane de dolari. Surse din cadrul serviciilor secrete israeliene au declarat pentru WorldNetDaily ca banii urmeaza sa intre in vistieria gruparilor palestiniene implicate in Intifada. (Anca Aldea)

TEMERILE ISRAELULUI
Disparitia lui Arafat creeaza o noua realitate in teritoriile palestiniene, realitate de care Israelul este primul interesat. Principala temere la Ierusalim este ca, in caz de haos in teritoriile palestinene, s-ar putea sa fie formulata o cerere privind trimiterea de trupe internationale de mentinere a pacii. Or Israelul a refuzat dintotdeauna sa ia in calcul o astfel de posibilitate. In plus, pentru Israel se mai ridica o problema care tine de viitorul apropiat: desfasurarea funeraliilor lui Arafat. Lasand la o parte faptul ca inca nu s-a cazut de acord asupra locului in care va fi inmormantat liderul istoric al palestinienilor, mai apare si problema asigurarii securitatii participantilor la ceremoniile funerare, plus a sosirii unor figuri nepoftite, cu care Israelul nu vrea sa aiba de-a face, dintre care unele sunt considerate sau chiar confirmate drept inamici ai statului Israel. (Marina Constantinoiu)

UN POSIBIL SUCCESOR
Responsabilii palestinieni fac pregatiri intense pentru a preintampina eventualul vid de putere care ar aparea o data cu disparitia fizica a lui Arafat. Potrivit ziarului britanic Financial Times, conducerea palestiniana a solicitat serviciilor de securitate locale sa asigure calmul in Fasia Gaza si Cisiordania, in timp ce fortele militare israeliene au fost puse in stare de alerta. Pe acest fundal, cotidianul israelian Ma’ariv remarca ieri ca palestinienii au gasit deja, la insistentele lui Arafat, un inlocuitor pentru liderul palestinian. Se numeste Faruk Kadumi si este secretar al Comitetului Politic al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei. Sursele citate de ziar sustin ca cel care va continua lupta pentru construirea statului palestinian este un politician cu vederi radicale si un opozant al acordurilor de pace de la Oslo. (Anca Aldea)
×
Subiecte în articol: externe liderul arafat