x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Letonia promite condiții favorabile pentru rezidenții britanici în cazul unui Brexit „dur”

Letonia promite condiții favorabile pentru rezidenții britanici în cazul unui Brexit „dur”

07 Feb 2019   •   17:32
Letonia promite condiții favorabile pentru rezidenții britanici în cazul unui Brexit „dur”

Parlamentul de la Riga a decis joi să le acorde britanicilor rezidenţi în Letonia condiţii 'favorabile' în cazul unui Brexit 'dur', şi a chemat Londra să ia măsuri similare pentru cetăţenii letoni de pe teritoriul britanic, transmite AFP.

'Regatul Unit este şi va rămâne un partener important şi un aliat al Letoniei, care doreşte să păstreze cu acesta o cooperare strânsă în materie de drepturi ale rezidenţilor, securitate, apărare, afaceri externe, economie, mobilitate şi educaţie', a afirmat parlamentul leton. 

Deputaţii letoni cer guvernului de la Riga să pregătească amendamentele necesare în vederea schimbărilor pe care le va aduce Brexit-ul, inclusiv în ce priveşte o perioadă de tranziţie care să le permită britanicilor rezidenţi în Letonia să se înregistreze conform regulilor în vigoare, până la 31 decembrie 2020.

Executivul leton ar urma să prezinte aceste propuneri săptămâna viitoare în parlament.

Potrivit cifrelor Camerei de comerţ letono-britanice, în jur de 71.000 de cetăţeni letoni trăiesc şi lucrează în Regatul Unit. 

De partea cealaltă, conform Oficiului central de statistică de la Riga, aproape 800 de britanici au reşedinţa permanentă în Letonia, ţară cu 1,9 milioane de locuitori, membră în Uniunea Europeană şi în NATO.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: brexit dur letonia