x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Libia a închis spaţiul aerian

Libia a închis spaţiul aerian

22 Feb 2011   •   09:04
Libia a închis spaţiul aerian
Sursa foto: /Reuters

Autorităţile libiene au închis spaţiul aerian al ţării, în urma protestelor şi violenţelor ce au escaladat de la mijlocul lunii februarie, relatează RIA Novosti.În România, Ministerul de Externe a activat o celulă de criză şi a anunţat că 450 de cetăţeni au solicitat asistenţă consulară Ambasadei de la Tripoli.

Un avion austriac, ce urma să evacueze 60 de cetăţeni UE din Libia, a rămas blocat pe aeroport, pentru că întregul spaţiu aerian este blocat, a declarat un oficial din Ministerul austriac al Apărării.

Guvernele şi companiile străine făceau planuri de evacuare a cetăţenilor lor din Libia.  În România, Ministerul de Externe a activat o celulă de criză şi a anunţat că 450 de cetăţeni au solicitat asistenţă consulară Ambasadei de la Tripoli. Grupul Rompetrol, controlat de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, a stabilit de asemenea o celulă de criză pentru monitorizarea, coordonarea şi menţinerea legăturii cu cei 62 de angajaţi români din Libia.

Potrivit organizaţiilor internaţionale, până la 500 de persoane au fost ucise de forţele guvernamentale de la izbucnirea protestelor faţă de liderul Muammar Gaddafi, în 15 februarie. Autorităţile au confirmat oficial 84 de decese.

Citeşte şi "Masacrele" din Libia, dezminţite de televiziunea oficială

Posturile arabe de televiziune şi agenţiile occidentale de ştiri au anunţat că aviaţa libiană a bombardat manifestanţii, însă fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam, a negat informaţiile. "Informaţiile potrivit cărora forţele armate libiene au bombardat Tripoli şi Benghazi nu au nicio bază", a spus el, precizând că au fost distruse numai depozite militare abandonate.

Două avioane ale aviaţiei libiene au zburat luni în Malta, relatează Times of Malta. Piloţii au cerut azil politic şi au spus că au fugit după ce li s-a ordonat să deschidă focul asupra manifestanţilor din Benghazi. Avioanele aveau la bord rachete aer-sol.

Mulţi politicieni şi diplomaţi libieni şi-au exprimat deschis susţinerea faţă de protestatari. Ministrul justiţiei, Mustapha Abdul Jalil, s-a alăturat manifestanţilor, iar reprezentantul permanent al Libiei la Liga Arabă, Abdel Moneim al-Honi, a demisionat, relatează Al-Jazeera.

Ibrahim Dabbashi, ambasadorul adjunct al Libiei la ONU, a cerut comunităţii internaţionale să interzică zborurile deasupra Libiei, pentru a împiedica mercenari sau arme să ajungă la Gaddafi şi la forţele de securitate.

Al-Jazeera a scris că mulţi grăniceri libieni au fugit în Egipt, lăsând frontiera practic neapărată.

Fostul şef al armatei libiene, generalul Abu-Bakr Yunis Jabil, a fost plasat în arest la domiciliu, pentru că nu a reuşit să ţină sub control protestele, potrivit postului iranian de televiziune Press TV.

×