x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderii G20: Băncile să majoreze rezervele

Liderii G20: Băncile să majoreze rezervele

de Mihaela Matachita    |    25 Sep 2009   •   00:00

Liderii Grupului celor 20 de ţări dezvoltate şi emergente, care totalizează aproape 90% din PIB-ul mondial, au încheiat vineri, la Pittsburgh, cel de-al treilea lor summit, îndemnând băncile să majoreze rezervele de capital.

Potrivit unui proiect de comunicat final, băncile trebuie să majoreze rezervele de capital până la sfârşitul anului 2012, liderii G20 urmând să stabilească datele exacte referitoare la nivelul acestora în 2010. Liderii G20 au convenit să crească influenţa mondială a economiilor emergente puternice, prin transferarea către acestea a drepturilor de vot în cadrul conducerii FMI. Ţări precum China, Brazilia, India, chiar Emiratele Arabe vor avea mai multe procente, 5%, din voturile Grupului, faţă 2,7%, cât aveau.

A fost acceptată ideea, avansată de Franţa şi Germania, de a se condiţiona bonificaţiile băncilor în funcţie de rezultate, de sănătatea, de stabilitatea lor.
Pe de altă parte, 66 de manifestanţi împotriva summitului G20 au fost arestaţi, joi, de poliţie la Pittsburgh, în cursul mai multor proteste, a anunţat poliţia federală americană (FBI) într-un comunicat publicat vineri, după cum a relatat AFP.

După-amiază, 24 de persoane au fost arestate în cursul unei manifestaţii neautorizate, împotriva căreia poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tiruri cu gloanţe din plastic, pentru a dispersa o mie de protestatari care încercau să se apropie de centrul care găzduia lucrările summitului. Alte 42 de persoane au fost în apropierea Universităţii din Pittsburgh, în cursul serii. Uşile şi vitrinele a cel puţin 19 magazine au fost avariate, majoritatea în apropiere de Universitate. Toate acestea, au avut loc înaintea marii manifestaţii de vineri.

×
Subiecte în articol: externe