x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderii politici ai lumii se feresc de Davos

Liderii politici ai lumii se feresc de Davos

de Şerban Mihăilă    |    22 Ian 2019   •   09:40
Liderii politici ai lumii se feresc de Davos

Într-un moment în care elita lumii a devenit mai bogată ca niciodată, mulți dintre cei mai influenți lideri politici ai Planetei au hotărât să nu participe la Forumul Economic Mondial, care are loc în fiecare an în cocheta localitate motană elvețiană Davos. Aceștia par să evite să se afișeze în preajma elitelor globaliste ale lumii, în timp ce statele lor sunt confruntate cu grave crize provocate de nemulțumiri sociale legate de politicile de austeritate sau de acutizarea ideologiilor izolaționiste și populiste.

Înconjurați de armate de bodyguarzi, cei mai bogați și influenți oameni de afaceri, politicieni și artiști sosesc în fiecare an, la bordul avioanelor private, la Davos, pentru a-și marca apartenența la unul dintre cele mai selecte grupuri ale Planetei. Forumul Economic Mondial (WEF) este o grupare non-profit a celor care pot influența soarta lumii, care are drept obiectiv declarat soluționarea problemelor omenirii, de la încălzirea globală, până la managementul stresului. „Sub forma oficială a unei conferințe anuale, evenimentul organizat de WEF cuprinde discursuri și sesiuni interminabile despre orice”, pornind de la economia globală și terminând cu chestiuni ce țin de gestionarea relațiilor individuale, remarcă BBC. În realitate, majoritatea personalităților nu sunt acolo pentru sesiunile anunțate, ci pentru a relaționa direct. Aflându-se într-un perimetru relativ restrâns, timp de patru zile, șefii marilor corporații, politicienii și jurnaliștii au șansa unui număr impresionant de întâlniri, într-un interval scurt de timp, fără a fi nevoiți să călătorească. Pentru șefii de stat și de guvern, Davos este prilejul unor întrevederi bilaterale într-o locație izolată, departe de ochii publicului. Singurii participanți care plătesc pentru a fi prezenți la evenimentul din Davos sunt reprezentanții companiilor. Aceștia trebuie să achite, fiecare, 27.000 de franci elvețieni (23.000 de euro). Participanții trebuie să fie însă membri ai WEF, iar ierarhia lor este stabilită în funcție de cotizația anuală, care începe de la 60.000 de franci elvețieni și poate merge până la 600.000 de franci elvețieni, cum este în cazul „partenerilor strategici”.

Elita prosperă oricum

La un deceniu după declanșarea crizei financiare mondiale, participanții la reuniunea care începe astăzi la Davos par să fi recuperat ce au pierdut, devenind mai bogați ca oricând, remarcă „Bloomberg”. În timp ce averea medie a familiilor americane a stagnat în ultimii zece ani, averile a 12 dintre participanții la reuniunea de la Davos, din 2009, au crescut astăzi cu 175 de miliarde de dolari. Datele arată decalajul tot mai mare dintre cei 0,1% și restul locuitorilor Planetei. Potrivit UBS și PwC, averile miliardarilor lumii au crescut de la 3.400 miliarde de dolari în 2009, la 8.900 miliarde de dolari în 2017. Mai mult, anul acesta nu este unul fericit pentru economia mondială. SUA, cea mai mare economie a lumii, intră în a cincea săptămână de blocaj administrativ, China, a doua economie mondială, a înregistrat cea mai lentă creștere din ultimii 30 de ani, Germania stagnează, iar Marea Britanie suferă de pe urma efectelor secundare ale Brexit. Pe acest fundal sumbru, președintele Donald Trump, confruntat cu cea mai lungă criză guvernamentală din istoria SUA, și premierul britanic, Theresa May, atacat de Parlament pe tema Brexit, au decis să lipsească de la Davos. La rândul său, asediat de „vestele galbene”, președintele Franței, Emmanuel Macron, a preferat să rămână acasă.

„Trump, Macron și May nu au riscat o plimbare prin zăpadă, când crizele de acasă au creat răni percepute de societate drept posibile efecte ale globalizării de tip Davos”.

BBC

×