Un comitet parlamentar a decis ca presedintele lituanian Rolandas Paksas se face vinovat de sase capete de acuzare. Intregul scandal pune Lituania intr-o situatie jenanta, inainte de aderarea la Uniunea Europeana (UE).
Scandalul de coruptie care a bulversat scena politica de la Vilnius a fost declansat de un raport fulminant al serviciilor lituaniene de informatii. Publicat la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, raportul dezvaluia legaturile presedintelui Paksas cu crima organizata din Rusia.Sase capete de acuzare Julius Sabatauskas, vicepresedintele comitetului special creat pentru a ancheta aceasta situatie, a anuntat ca, in urma cercetarilor, "comisia a decis sa aprobe sase capete de acuzare (...) grave si fondate ". Paksas a fost acuzat ca si-a incalcat juramantul depus la investitura si ca se afla la originea unei scurgeri de informatii secrete catre mafia rusa. In plus, a intervenit in procesul privatizarilor si afacerilor private, a produs confuzie in functionarea institutiilor publice si a permis colaboratorilor sai sa abuzeze de prerogativele lor.
Procedura de demitere Comitetul va recomanda astazi Parlamentului demiterea lui Paksas, iar cei 140 de deputati trebuiau sa decida o posibila organizare a unui vot exceptional. Aceasta procedura ar putea fi organizata in luna aprilie, cu doar cateva saptamani inainte de momentul 1 mai, cand Lituania, impreuna cu alte noua tari din estul si centrul Europei, urmeaza sa se integreze in UE. In eventualitatea in care Paksas este demis, interimatul va fi asigurat, timp de doua luni, de presedintele Parlamentului si principalul rival al presedintelui, Arturas Paulauskas.
Violarea Constitutiei Desi este cea mai puternica, aceasta nu este prima lovitura care subrezeste pozitia liderului de la Vilnius. La sfarsitul lunii decembrie, Curtea Suprema a decis ca Paksas a incalcat Constitutia, acordandu-i cetatenia lituaniana lui Yuri Borisov, un afacerist rus care i-a finantat campania electorala si despre care se crede ca se ocupa cu traficul ilegal de arme. Analistii cred ca, pana la urma, Lituania a avut cel mai mult de suferit de pe urma scandalului presedintelui corupt, mai ales in ceea ce priveste credibilitatea tarii in lupta impotriva crimei organizate.
Presedintele acrobat Nascut in 1956, Paksas s-a pregatit pentru a deveni inginer in constructii, insa s-a razgandit si s-a lansat in afaceri. Membru al echipei sovietice de acrobatie aeriana, a cultivat o pasiune pentru pilotajul aparatelor de zbor. A intrat in politica lituaniana in 1997, devenind primarul conservator al capitalei Vilnius. In 1999 a fost ales premier, dar a demisionat dupa cateva luni, in urma unui scandal privind o privatizare dubioasa. In 2000 a fost ales iar primar al capitalei si apoi premier, candidand din partea Uniunii Liberale. A demisionat in 2001 si din 2003 e presedinte. ANA ILIE