x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul nord-coreean a dispărut

Liderul nord-coreean a dispărut

de Istvan Deak    |    26 Sep 2014   •   17:19
Liderul nord-coreean a dispărut

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a fost absent joi de la o reuniune a unor oficiali de partid şi guvern, a anunţat televiziunea de stat nord-coreeană, alimentând speculaţiile că problemele de sănătate l-ar putea ţine departe de apariţiile în public pe liderul nord-coreean, în vârstă de 31 de ani, relatează presa occidentală. Ar putea fi o criză de gută sau de artrită, comentează majoritatea publicaţiilor străine, scrie 20minutes.fr.
Kim Jong-un urma să participe la o reuniune a Adunării Supreme a Poporului (SPA), sau Parlamentul, care este cel mai important organism, cu puteri de revizuire a Constituţiei, de a face numiri-cheie şi de a aproba bugetul. 

Reuniunea a fost prima la care nu a participat Kim Jong-un de când a venit la putere, în urmă cu trei ani. Liderul nord-coreean nu a mai apărut în public de la un concert când a fost alături de soţia sa Ri Sol-ju, în această lună. “Nici Kim Jong-il nu participa de fiecare dată”, a afirmat Chris Green, un expert pe probleme legate de Coreea de Nord, citat de site-ul Daily NK, cu baza la Seul. 

În iulie, el a fost văzut şchiopătând cu ocazia comemorării a 20 de ani de la decesul bunicului său Kim Il-Sung, fondatorul regimului. Mersul vizibil dificil a fost atribuit de o sursă a agenţiei de presă sud-coreene Yonhap unei crize de gută sau efecelor diabetului, obezităţii sau unei tensiuni arteriale ridicate, mai scrie 20minutes.fr.

De obicei promptă în alimentarea speculaţiilor pe tema inamicului din Nord, Coreea de Sud a păstrat în mod curios tăcerea. În cursul unei conferinţe de presă, Ministerul Unificării a refuzat o invitaţie de a specula pe tema stării de sănătate a lui Kim Jong-Un.

"Coreea de Nord nu a făcut nici un anunţ oficial şi, prin urmare, noi nu avem nici un comentariu", a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerului. "Urmărim diferitele ipoteze, inclusiv zvonurile privind starea sa de sănătate", a adăugat ea.


×