x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un oraș din nordul Franței interzice bicicletele în centru

Un oraș din nordul Franței interzice bicicletele în centru

de Redacția Jurnalul    |    12 Oct 2023   •   17:15
Un oraș din nordul Franței interzice bicicletele în centru

Un oraș din nordul Franței interzice bicicletele în centru, invocând motive de siguranță pentru pietoni. Vehiculele pe două roți nu mai sunt binevenite în zonele pietonale din Lille. Opoziția ecologistă denunță decizia care "îi dezavantajează pe bicicliști", potrivit AFP.

Primăria din Lille a decis să interzică accesul bicicletelor și al altor vehicule pe două roți (trotinete, skateboarduri etc.) într-o parte a centrului orașului. Acestea vor fi interzise între orele 11.00 și 22.00 în zonele pietonale ale orașului, în special în jurul Place Rihour și al catedralei. Sâmbăta, acest perimetru va fi extins de la 11.00 la 19.00 pe străzile pietonale din Old Lille.

Bicicliștii vor fi apoi obligați să "lase bicicletele jos și să le împingă”, se arată în ordin.

Contravenienții riscă o amendă cuprinsă între 35 și 135 de euro. Ofițerii de poliție, angajații municipali, poștașii, copiii sub 8 ani și persoanele cu mobilitate redusă vor putea în continuare să folosească aceste zone fără restricții.

Pierre Posmyk, viceprimarul responsabil cu mobilitatea, a declarat pentru AFP că pe aceste străzi erau "prea multe biciclete", ceea ce ridica probleme de siguranță pentru pietoni.

Cu toate acestea, măsura este puternic criticată de consilierii ecologiști din opoziție, care consideră că "dezavantajează un mod de transport virtuos", creând "un adevărat obstacol pentru bicicliști".

Înainte de Lille, mai multe orașe au făcut un pas similar în această vară. Nisa a interzis circulația vehiculelor pe două roți într-o parte a centrului orașului său pentru sezonul estival, invocând riscurile pentru siguranța pietonilor cauzate de viteza excesivă a unor bicicliști și utilizatori de scutere.

"Problema nu este mijlocul de transport, ci modul în care este folosit", au declarat autoritățile locale pentru Le Figaro.

Agen a luat o decizie similară la începutul lunii iulie, interzicând vehiculele pe două roți în centrul pietonal al orașului. Decretul a fost contestat în instanță la mijlocul lunii septembrie, dar decizia a fost suspendată.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: lille biciclete