Italia, Franţa şi Spania şi-au adăugat alte câteva delicatese la consistentele lor liste cu produse protejate de Uniunea Europeană. România nu a transmis încă la Bruxelles nici o solicitare de protecţie pentru vreun produs, dar are în pregătire magiunul natural de Topoloveni.
Ridichile de Verona, şofranul de Sardinia, uleiul de măsline din regiunea spaniolă La Alcarria şi stridiile din insula franceză Oleron s-au alăturat listei produselor recunoscute şi protejate de Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Comisiei Europene.
DIVERSITATE CULINARĂ
În prezent, aproape 800 de alimente, majoritatea delicatese,
se află sub “umbrela” protecţiei europene. Asta înseamnă că numai produsele
manufacturate într-o anumită zonă au dreptul să poarte numele respectivei
regiuni, într-o încercare a Comisiei de a descuraja comercializarea unor bunuri
de calitate inferioară. De exemplu, nimeni din Marea Britanie sau Slovacia nu
poate scoate pe piaţă un produs pe eticheta căruia să scrie “Şuncă de Parma” fără
a deveni subiectul unui proces comercial cu daune serioase. Miza depăşeşte însă
graniţele strict comerciale, întrucât fiecare ţară
consideră că specificul său culinar trebuie păstrat şi făcut cunoscut peste tot
în lume. O dată cu includerea pe listă a celor patru noi produse, Italia îşi
consolidează poziţia de lider european în materie de alimente recunoscute şi
protejate, cu 176 de denumiri. Pe listă figurează brânzeturi, produse din
carne, dar şi diverse tipuri de ulei de măsline, perele de Sicilia sau
busuiocul genovez. O urmează Franţa, cu 161, şi Spania, cu 121 de produse. România
figurează în comunicatul Comisiei la capitolul “state care nu au propus
deocamdată nici un produs”, alături de Bulgaria şi Letonia. În aşteptare se află
Malta, Estonia şi Lituania, ale căror solicitări încă nu au primit aprobarea
Comisiei.
ROMÂNII,
CU MAGIUNUL
Condiţia pentru ca un stat să transmită solicitarea de
protecţie pentru un anumit aliment este să existe producători interesaţi, care
să depună o solicitare însoţită de un dosar bine pus la punct, care să conţină
argumente solide legate de procesul de producţie, de elementele ce dau
specificul acestor produse. În prezent, în România, un singur astfel de dosar a
ajuns la Ministerul Agriculturii, pentru magiunul natural de Topoloveni.
Potrivit lui Tudorel Baltă, director în cadrul ministerului, magiunul urmează să
obţină protecţia naţională la 11 februarie, după care va deveni candidat la
protecţia europeană. “Sperăm ca acum, după ce se va sparge gheaţa, să primim
solicitări şi de la alţi producători”, a mai spus Tudorel Baltă.
Foto: Albert GEA/Reuters