x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 109. Rusia, atac cu rachete în vestul statului ucrainean

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 109. Rusia, atac cu rachete în vestul statului ucrainean

12 Iun 2022   •   07:10
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 109. Rusia, atac cu rachete în vestul statului ucrainean
Sursa foto: Hepta

Duminică, 12 iunie 2022, este cea de-a 109-a zi de război în Ucraina.

Update În seara zilei de duminică 12 iunie, forțele ruse au bombardat clădirile unei tabere de sănătate pentru copii din districtul Ciuhuiv din regiunea Harkov, a anunțat Biroul Procuraturii din această regiune, potrivit Ukrainska Pravda. Trei clădiri ale taberei de copii au fost avariate în urma atacului rușilor. Procurorii ucraineni au deschis o anchetă în temeiul articolului privind încălcarea legilor și cutumelor de război. Fotografiile distribuite de procuratură arată un crater adânc de câțiva metri. Ramele ferestrelor și ușile au fost pulverizate de suflul exploziei.

Update Rusia nu se rezumă doar la ofensiva militară din est. Un atac cu rachetă asupra orașului Chortkiv din vestul Ucrainei a distrus parțial o instalație militară și a rănit 22 de persoane, a declarat guvernatorul regiunii Ternopil.

Volodymir Trush a mai precizat că patru rachete au lovit orașul noaptea trecută, distrugând patru blocuri, notează BBC.

Nu s-au raportat decese, însă 22 de persoane au fost transportate la spital cu răni, inclusiv un copil de 12 ani.

Oficialul a mai adăugat că rachetele au fost trase de pe o navă de război situată în Marea Neagră.

Zelenski: „Donbasul rezistă”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns, în obișnuitul său discurs de noapte, informațiilor privind distribuirea de pașapoarte rusești locuitorilor din Herson: „colaboratori și oameni din anturajul lor”.

"Știri despre distribuirea pașapoartelor rusești în Herson și despre distribuirea pașapoartelor în Melitopol au fost răspândite în mod activ în teritoriile ocupate și în Rusia. Și m-am uitat la cine în aceste știri a fost prezentat ca fiind rezidenții din Kherson și Melitopol care se presupune că doresc pașapoarte rusești. Câțiva colaboratori și oameni din anturajul lor. Ei bine, nu părea o coadă pentru a obține un pașaport, ci o încercare de a obține un bilet pentru a fugi", a spus Zelenski.

Președintele a adăugat că trupele ucrainene eliberează treptat teritoriul regiunii Herson. „Astăzi, satul Tavriis'ke a fost adăugat pe lista așezărilor restituite statului nostru. Există anumite succese și în regiunea Zaporizhzhia".

Dar spus că în orașul Severodonețk continuă "luptele de stradă feroce".

"Vă amintiți cum Rusia a sperat să captureze întregul Donbas la începutul lunii mai? Suntem deja în a 108-a zi de război, suntem deja în iunie. Donbasul rezistă. Pierderile suferite de ocupanți, inclusiv în această zonă, sunt extrem de semnificative. În total, armata rusă are astăzi aproximativ 32.000 de suflete moarte. Și pentru ce? Ce ți-a dat Rusia?".

Bombardarea uzinei ucrainene Sievierodonetsk provoacă scurgeri de petrol și un incendiu - guvernator

Bombardamentele rusești asupra uzinei chimice Azot din orașul ucrainean Sievierodonetsk au provocat un incendiu puternic după o scurgere de ulei de radiator, a declarat sâmbătă guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, conform Reuters.

Vorbind la televiziunea națională, Gaidai nu a precizat dacă incendiul de la uzină, unde se adăpostesc sute de civili, a fost stins. Reuters nu a putut verifica în mod independent raportul.

Gaidai a declarat că se desfășoară lupte neîntrerupte în Sievierodonetsk, un mic oraș din provincia Luhansk care a devenit punctul central al înaintării Rusiei în estul Ucrainei.

"Din nefericire, artileria inamicului pur și simplu demontează, etaj cu etaj, clădirile care sunt folosite ca adăposturi", a declarat Gaidai.

Orașul se află pe malul estic al râului Siverskyi Donets, al cărui nivel scăzut al apei face ca apărarea ucraineană să fie mai vulnerabilă la atacurile forțelor ruse care au încercat în repetate rânduri să treacă, a declarat Gaidai.

"Râul a scăzut cu aproximativ 3 metri, poate chiar mai mult, și, prin urmare, poate că vor exista încercări suplimentare de a traversa râul și de a forma o nouă enclavă", a spus el,

×
Subiecte în articol: Ucraina