x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 124. Forțele ruse se îndreaptă spre Lisiceansk în bătălia pentru estul Ucrainei

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 124. Forțele ruse se îndreaptă spre Lisiceansk în bătălia pentru estul Ucrainei

27 Iun 2022   •   08:14
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 124. Forțele ruse se îndreaptă spre Lisiceansk în bătălia pentru estul Ucrainei
Sursa foto: Hepta

Luni, 27 iunie 2022, este cea de-a 124 -a zi de război în Ucraina.

Update Aceasta ar fi fost tinta: Kredmas, o uzina de masini grele. Centrul comercial se afla in imediata apropiere de fabrica vizata

Update Rusii zic ca erau doi-trei insi in magazin. Ca parcarea era goala. Si ca ukr fac propaganda profitand de fumul sprctaculos

 

Update In localitatea Kremenchuc rusii au bombardat direct un centru comercial. Canalele de comunicare ucrainene vorbesc de multi morti si raniti

 

 

Update Ministerul apărării de la Moscova a susţinut luni că nu Rusia, ci Ucraina este de vină pentru lovitura de rachetă de duminică dimineaţa asupra unui bloc de locuinţe din Kiev, întrucât o rachetă antiaeriană ucraineană Buk ar fi interceptat eronat o altă rachetă antiaeriană, de tipul S-300, lansată tot de ucraineni şi care ar fi căzut peste respectiva clădire, transmite Reuters.

UPDATE Locuitorii orașului Mariupol sunt „forțați să vâneze porumbei” pentru a se hrăni, a declarat luni Vadim Boicenko, primarul orașului Mariupol, scrie CNN.

Boicenko a spus că locuitorii „folosesc capcane improvizate” pentru a prinde porumbeii și că forțele rusești își bat joc de „oamenii care obișnuiau să își trăiască viața la maxim înainte de război – fără să știe ce înseamnă foamea sau lipsa apei potabile”.

„Aceste lucruri teribile se întâmplă în secolul 21, în inima Europei, în fața întregii lumi”, a adăugat el.

Update Aproximativ 7-8 mii de civili au rămas în orașul Severodonețk, susține șeful administrației civil-militare al orașului Severodonețk, Oleksandr Struk.

„În oraș au rămas aproximativ 7-8 mii de oameni. Cineva încearcă să se întoarcă în oraș din teritoriile controlate, cineva încearcă să plece”, a spus el.

Update Cum traiesc oamenii in Mariupol. Dupa lupte crancene orasul este controlat in prezent de o administratie si de catre trupe rusesti. Locuitorii insa resimt lipsa apei potabile a curentului electric sau lipsa alimentelor. Ca un gest disperat, unii folosesc apa ramasa in balti, dupa ploaie.  Mai multe entitati sanitare au anuntat ca in Mariupol exista, in prezent, riscul aparitiei unor epidemii. Mai ales ca zeci de cadavre au fost lasate sa putrezeasca pe strazi

Update Autorităţile ucrainene au cerut, astăzi, civililor să părăsească de urgenţă oraşul Lisiceansk din cauza atacurilor forţele ruse, scrie Reuters.
"Dragi locuitori ai oraşului Lisiceansk! Din cauza ameninţării reale pentru viaţa şi sănătatea voastră, vă cerem să vă evacuaţi de urgenţă", a transmis Serhii Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk, pe Telegram.

Acesta a mai precizat că situația din localitate este "foarte dificilă". 

Lisiceansk avea circa 100.000 de locuitori înainte de război. 

Forțele ucrainene transmit că au respins atacurile forțelor ruse la vest de Lisiceansk și au împiedicat încercuirea orașului.
"În apropiere de Verhnokamianka, forţele de apărare au provocat pierderi semnificative inamicului şi l-au forţat să se retragă", anunță Statul Major ucrainean. Verhnokamianka este situată pe o importantă rută de aprovizionare.
Trupele ruse se află la periferia de sud a oraşului Lisiceansk.

Lupte au loc în regiunea Bahmut şi în regiunea Herson, de la Marea Neagră.

Totodată, comandamentul operaţional Sud al forţelor ucrainene prezicează că racheta lansată de forțele ruse asupra Odesei este de croazieră tip X-22. A fost lansată de un bombardier supersonic Tu-22, cu rază lungă de acţiune. Circa 8 persoane au fost rănite ușor, printre care și un copil. 
Alte 100 de corpuri de civili au fost descoperite printre dărâmăturile mai multor clădiri din Mariupol, port strategic la Marea Azov, spune Petro Andriuşcenko, consilierul primarului ucrainean al Mariupolului, aflat acum sub controlul forțelor ruse.

Update În dimineața zilei de 27 iunie, forțele ruse au lansat un alt atac cu rachete asupra orașului Slaviansk. Anunțul a fost făcut de primarul orașului, Vadim Liah.

Astfel, mai multe case situate pe strada Torskaya au fost bombardate. Primarul a spus că există morți și răniți, dar nu a precizat numărul exact al victimelor.

Update Forțele ruse vor să blocheze oraşul Lisiceansk, după ce a preluat controlul asupra localiltății învecinate Severodoneţk, scrie EFE.

Statul Major al forţelor armate ucrainene transmit că armata rusă se bazează  pe artilerie pentru a bloca Lisiceansk dinspre Donețk.
"Bombardează infrastructura civilă şi militară din zona Lisiceansk şi din vecinătate, Vovceaiarovka, Loskutovka şi Verhnekamenka. Un avion de asalt inamic a bombardat periferia Lisiceanskului".

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, transmite că ocupanţii atacă Lisiceansk din direcţia Popasna,. Au tost distruse multe clădiri şi infrastructuri, inclusiv două biserici.
"Nu trece o oră fără ca artileria inamică să tragă", a scris Gaidai pe Telegram.

Totodată, forțele ucrainene transmit că "lângă Verhnekamenka, forţele de apărare ucrainene au provocat pierderi grele inamicului, obligând trupele ruse să se retragă".

De cealaltă parte, un lider separatist spune că forţele ruse au intrat în Lisiceansk din cinci direcţii şi îi încercuiesc pe combatanţii ucraineni.

Ruşii au continuat bombardamentele asupra regiunii Harkov, în nord-est. Şevelovka, Pescianoie, Ciuguiev, Şestakovo, Zamulovka şi Ruska Lozova au fost vizate de atacuri cu tancuri, mortiere, tunuri şi artilerie.
Trupele ruse au luat cu asalt localităţile Dementievka şi Pitomnik. Nu au avansat dar au minat zone din apropierei.

Statul Major ucrainean confirmă că în oraşul rusesc Siverski, din apropierea frontierei cu Ucraina, "inamicul continuă să-şi consolideze" capacităţile.

Bombardamente s-au înregistrat și în zona Cernigov, în apropiere de Kiev, şi în regiunea Sumî, la sud de Harkov, unde forțele ruseau deteriorat infrastructura civilă şi militară ucraineană.
Consilierul şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, Oleksii Arestovici, spune că rachete ruseşti au viza,t duminică, oraşul Cerkasî, lovind un pod strategic peste Nipru, care leagă vestul Ucrainei de est.
"Încearcă să limiteze transferul rezervelor noastre şi al armelor occidentale în est", a explicat acesta.

Update Două femei au murit în regiunea Harkov, ca urmare a bombardamentelor lansate de ruși noaptea trecută. Informația a fost furnizată de Direcția Principală a Serviciului de Stat de Urgență din regiunea Harkov.

Update În noaptea de 27 iunie, ocupanții ruși au lansat o lovitură cu rachete asupra regiunii Odesa. Lovitura cu rachete din regiunea Odessa a fost provocată cu ajutorul aeronavelor strategice Tu-22M, scrie presa ucraineană.

Ca urmare a lovirii unei zone rezidențiale a uneia dintre așezările din regiune, mai multe clădiri rezidențiale și anexe au fost distruse pe o suprafață de aproximativ 500 mp. Un incendiu a izbucnit la fața locului. Potrivit datelor preliminare, șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil.

Forțele ruse se îndreaptă spre Lisiceansk în bătălia pentru estul Ucrainei

Forțele rusești și separatiștii susținuți de Moscova au declarat că se îndreaptă spre Lysychansk, ultimul oraș important încă deținut de trupele ucrainene în estul provinciei Luhansk, relatează Reuters.

Orașul geamăn al lui Lisiceansk, Sievierodonetsk, a căzut sâmbătă. Duminică, un oficial separatist a declarat că forțele Moscovei au intrat în Lisiceansk din cinci direcții și îi izolează pe apărătorii ucraineni. Reuters nu a putut confirma raportul.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că forțele ruse folosesc artileria pentru a încerca să taie Lisiceansk dinspre sud, dar nu a menționat că separatiștii au intrat în oraș.

Rachete rusești au lovit duminică un bloc de apartamente și în apropierea unei grădinițe din Kiev, în timp ce liderii mondiali s-au reunit în Germania pentru a discuta noi sancțiuni împotriva Moscovei.

Viceprimarul Mykola Povoroznyk a declarat că o persoană a fost ucisă și șase rănite în primul atac rusesc asupra capitalei în ultimele săptămâni.

În discursul său de seară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că o fetiță de șapte ani rănită a fost scoasă din dărâmăturile unui bloc de apartamente cu nouă etaje. Tatăl fetiței a fost ucis în atac, a spus el.

Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene a declarat că atacul a fost efectuat cu patru până la șase rachete cu rază lungă de acțiune, lansate de la peste 1.000 km distanță, din sudul Rusiei.

Președintele american Joe Biden a calificat loviturile drept acte de "barbarie", în timp ce liderii din Grupul celor șapte națiuni s-au reunit pentru un summit în Germania. Rusia neagă că ar fi vizat civili.

Marea Britanie, Canada, Japonia și Statele Unite au propus o interdicție asupra importurilor de aur din Rusia, vizând rușii bogați care au cumpărat lingouri pentru a reduce impactul financiar al sancțiunilor occidentale.

Liderii reuniți în Alpii bavarezi sunt așteptați să discute, de asemenea, despre o posibilă plafonare a prețului la petrolul rusesc și despre eforturile de a aborda creșterea prețurilor mondiale la alimente și energie.

Statele Unite vor anunța probabil în această săptămână achiziționarea unui sistem avansat de apărare antirachetă sol-aer cu rază medie și lungă de acțiune pentru Ucraina, a declarat duminică pentru Reuters o sursă anonimă.

Rachetele rusești au lovit duminică și orașul central Cherkasy, care până acum fusese în mare parte neatins de bombardamente, potrivit autorităților care au declarat că o persoană a fost ucisă și alte cinci rănite.

Consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych a declarat că atacul a lovit, de asemenea, un pod strategic care face legătura între vestul Ucrainei și câmpurile de luptă din est.

"Ei încearcă să limiteze transferul rezervelor noastre și al armelor occidentale către est", a declarat el pentru Reuters.

Duminică, Rusia s-a apropiat de intrarea în incapacitate de plată, pe fondul puținelor semne că investitorii care dețin obligațiunile sale internaționale au primit plata, anunțând ceea ce ar fi prima incapacitate de plată a națiunii din ultimele decenii.

×
Subiecte în articol: Ucraina