x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 126. Luptele pentru Lisiceansk continuă

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 126. Luptele pentru Lisiceansk continuă

29 Iun 2022   •   08:13
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 126. Luptele pentru Lisiceansk continuă
Sursa foto: Hepta

Miercuri, 29 iunie 2022, este cea de-a 126-a zi de război în Ucraina.

Update Armata ucraineană: Rușii încearcă să blocheze Lisichansk

Statul major al armatei ucrainene a informat, miercuri, într-un comunicat pe Facebook, că ocupanții ruși încearcă să blocheze orașul Lisichansk și să preia controlul asupra autostrăzii Lisichansk-Bakhmut.

„În direcția Donețk , inamicul , cu sprijinul artileriei, încearcă să blocheze Lisichansk și să preia controlul asupra secțiunii autostrăzii Lisichansk-Bakhmut”, se arată în comunicat.

Rușii au bombardat infrastructura civilă și militară din zonele Lisichansk, Verkhnokamianka, Siversk și un atac aerian în zona rafinăriei de petrol Lisichansk. Pentru a sprijini ofensiva, în zona Verkhnokamianka, rușii au trimis grupuri de sabotaj și recunoaștere, care, potrivit armatei ucrainene, au fost anihilate de apărători.
 

Update Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța va continua să sprijine Ucraina „atât timp cât va fi necesar”. Declarația a fost făcută miercuri, la Madrid, în cadrul unei conferințe de presă la finalul reuniunii de dimineață a liderilor Alianței Nord-Atlantice, scrie novosti.dn.ua.

„Președintele Zelensky a spus clar că Ucraina se bazează pe sprijinul nostru continuu. Iar răspunsul nostru a fost la fel de clar. Ucraina poate conta pe noi atât timp cât va fi necesar”, a declarat Stoltenberg.

El a dat asigurări că aliații vor continua să ofere asistență militară și financiară.

Update Țările membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) au adoptat miercuri, 29 iunie, la summitul de la Madrid, un nou concept strategic, care stabilește prioritățile, sarcinile de bază și abordările Alianței pentru următorul deceniu. În noul concept al NATO, Rusia este numită „cea mai gravă și directă amenințare” la adresa securității Alianţei Nord-Atlantice, se precizează în mesajul de pe site-ul alianței.

„Federația Rusă reprezintă cea mai gravă și directă amenințare la adresa securității aliaților noștri, a păcii și a stabilității. Ea caută să dobândească influență prin constrângere, subversiune, agresiune și anexare. Poziția sa militară violentă, retorica și dorința de a folosi forța pentru a-și atinge obiectivele politice subminează ordinea internațională”, spune noul concept.

Update Comandamentul Operațional „Sud” anunță că rușii au lansat o rachetă asupra orașului Odesa. Potrivit autorităților ucrainene, racheta fost distrusă de forțele de apărare aeriană: nimeni nu a avut de suferit.

Update Luptele pentru Lisiceansk continuă.

Orașul Lisiceansk este bombardat continuu de trupele rusești. Potrivit șefului administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, în direcția Lisiceansk rușii au trimis două batalioane-tactice de tehnică grea. Rușii au un avantaj atât în ​​ceea ce privește personalul, cât și echipamente, însă în abilitățile de luptă ucrainenii câștigă, mai spune Gaidai.

 

Update Ucraina arestează un "agent rus" care a ghidat lovitura care a ucis 50 de soldați -SBU 

Serviciul de securitate ucrainean a declarat marți că a arestat un fost agent KGB care a ajutat la dirijarea atacurilor cu rachete rusești care au ucis peste 50 de soldați într-o unitate militară din vestul țării în luna martie, relatează Reuters.

Suspectul a trimis locațiile țintelor de la centrul de pregătire militară din Yavoriv unor contacte dintr-o agenție rusă nespecificată, folosind aplicația de mesagerie Telegram, au declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și procurorii locali.

"În urma loviturilor cu rachete asupra poligonului de antrenament din Yavoriv, peste 50 de membri ai personalului militar au murit, iar aproape 150 au fost răniți", a precizat SBU pe Telegram.

Update Pavlo Kirilenko, șeful Administrației Regionale de Stat Donețk, a transmis, într-un mesaj pe Telegram, că în urma bombardamentelor rusești de marți, un civil a fost ucis în Donețk, iar alți 8 au fost răniți.  „Pe 28 iunie, rușii au ucis un civil în regiunea Donețk, în Avdiivka. Încă opt persoane au fost rănite astăzi. În plus, o persoană a murit în regiunea Donețk în urma rănilor primite în regiunea Luhansk. Alți șapte răniți din regiunea Luhansk au primit îngrijiri medicale la Kramatorsk”, a spus Pavlo Kirilenko. Oficialul ucrainean a precizat că în prezent este imposibil să se stabilească numărul exact de victime în Mariupol și Volnovakha.

Regiunea Odesa, atacată cu rachete de croazieră

Consiliul orășenesc Odesa a transmis, marți, pe Telegram, că districtul Izmail a continuat să fie atacat cu rachete de croazieră, după ce forțele armate ucrainene au reușit să doboare o țintă aeriană. „Inamicul continuă să atace districtul Izmail din regiunea Odesa cu rachete de croazieră Onyx. După distrugerea unei rachete de dimineață, încă cinci rachete au fost lansate de-a lungul țărmului în timpul zilei”, se arată în comunicat. Potrivit administratiei politico-militare din regiunea „Sud”, nu s-au înregistrat victime și nici pagube materiale semnificative pentru că accesul la litoral în această zonă este închis.

×
Subiecte în articol: Ucraina