x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 160. Autoritățile ucrainene susțin că au eliberat 53 de localități din regiunea Herson

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 160. Autoritățile ucrainene susțin că au eliberat 53 de localități din regiunea Herson

02 Aug 2022   •   08:01
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 160. Autoritățile ucrainene susțin că au eliberat 53 de localități din regiunea Herson
Sursa foto: Hepta

Marți, 2 august 2022, este cea de-a 160-a zi de război în Ucraina.

Update Forțele ruse sunt acuzate de uciderea a 53 de prizonieri de război la Olenvika de către Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de Sky News. Afirmațiile se bazează pe declarațiile a doi oficiali americani care, sub protecția anonimatului, au spus că la locul închisorii nu au fost găsite urme că s-ar fi tras cu rachete HIMARS. 

„Dovezile au arătat că atacul nu a fost condus de Kiev”, a supus unul dintre aceștia. 

De cealaltă parte, autoritățile ruse au acuzat forțele ucrainene de atacul asupra închisorii. 

Imaginile de la fața locului arată că atacul ar fi avariat o singură clădire, care a fost lovită ori cu dispozitive de precizie, fie cu un explozibil din interior. Dacă atacul ar fi fost realizat cu HIMARS, ar fi provocat pagube în jurul clădirii.

Update Flota rusă din Marea Neagră este grav afectată de ultimul atac al forțelor ucrainene asupra cartierului general de la Sevastopol, informează serviciile de informații britanice, citate de dpa. 

Federația Rusă a pierdut și nava-amiral, crucișătorul Moskva în luna apirilie. 

Totodată, în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, continuau în această dimineață confruntările între forţele ruse şi cele ucrainene în jurul oraşului Bahmut. Mai multe atacuri la sud de localitate au fost respinse atacuri ruse, raportează Statul major ucrainean. 

Forțele ruse au lansat un atac în nordul regiunii Herson, la limita administrativă cu regiunea Dnipropetrovsk.

De cealaltă parte, artileria rusă a lovit poziţii ucrainene pe întreaga linie a frontului în regiunile Harkov, Doneţk, Zaporojie, Herson şi Nikolaev. Aviaţia militară rusă a atacat patru poziţii ale forţelor ucrainene.

Update Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat deja 53 de localități din regiunea Herson, anunță șeful interimar al administrației militare regionale din Herson, Dmitri Butrii, potrivit Unian.

„Astăzi, au fost deja confirmate oficial 53 de localități care au fost eliberate. Oferim această informație doar atunci când este convenită cu Statul Major. Pentru că armata încă efectuează anumite acțiuni de deminare până la eliberarea completă”, a spus Butrii.

El a menționat că aproape întregul teritoriu eliberat de sub ocupație este supus bombardării constante de către ruși, iar situația din aceste sate este catastrofală.

„Desigur, nu recomandăm oamenilor să se întoarcă, pentru că își pun viața în pericol”, a subliniat Butrii.

SUA afirmă că Rusia folosește un "scut nuclear" în Ucraina, riscând un accident teribil

Statele Unite au declarat că Rusia folosește cea mai mare centrală nucleară din Ucraina ca "scut nuclear" prin staționarea trupelor acolo, împiedicând forțele ucrainene să riposteze și riscând un accident nuclear teribil, scrie Reuters.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Washingtonul este "profund îngrijorat" de faptul că centrala din Zaporizhzhia este acum o bază militară rusă folosită pentru a trage asupra forțelor ucrainene din apropiere.

"Bineînțeles că ucrainenii nu pot riposta cu focuri de armă, ca nu cumva să aibă loc un accident teribil în care să fie implicată centrala nucleară", a declarat Blinken reporterilor după discuțiile privind neproliferarea nucleară de la Națiunile Unite de la New York, luni.

Acțiunile Rusiei au mers dincolo de folosirea unui "scut uman", a spus Blinken, numindu-l "scut nuclear".

La discuțiile de la New York, ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Mykola Tochytskyi, a declarat că "sunt necesare acțiuni comune puternice pentru a preveni dezastrul nuclear" și a cerut comunității internaționale să "închidă cerul" deasupra centralelor nucleare ucrainene cu sisteme de apărare aeriană.

După ce nu a reușit să captureze capitala Kiev la începutul războiului, Rusia urmărește acum să captureze regiunea Donbas din est, formată din Donețk și Luhansk, ocupată parțial de separatiștii susținuți de Rusia înainte de invazie, și să captureze mai mult din sud, după ce a anexat deja Crimeea de la Ucraina în 2014.

Consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych a declarat într-un interviu postat pe internet că aproximativ 22.000 de soldați ruși se pregătesc să avanseze asupra orașelor Kriviy Rih și Mykolaiv, unde o forță ucraineană "suficient de mare" stă la pândă.

În regiunea Herson, care se află în cea mai mare parte sub control rusesc, trupele ucrainene au eliberat aproximativ 50 de orașe, a declarat Iuri Sobolevsky, adjunctul șefului consiliului regional Herson, care a fost înlăturat.

"Trupele rusești din regiunea Herson suportă pierderi considerabile. Acum sunt peste 300 într-un spital militar pe care rușii l-au amenajat într-un spital civil din orașul Beryslav", a scris Sobolevsky pe Telegram. "Aproximativ 40 de medici au fost aduși din Rusia pentru a asigura personalul spitalului".

Reuters nu a reușit să verifice raportul privind câmpul de luptă.

Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Luhansk, care se află aproape în totalitate sub control rusesc, a declarat că sosesc luptători străini. "Am observat că din ce în ce mai multe companii militare private vin în zonă - grupul Wagner", a declarat Gaidai pentru televiziunea ucraineană, adăugând că aceste forțe neregulamentare erau motivate de "bani și jafuri".

Firma militară privată rusă Wagner a primit probabil responsabilitatea pentru sectoare specifice ale liniei de front din estul Ucrainei, posibil deoarece Rusia se confruntă cu o lipsă majoră de infanterie, a declarat vineri Ministerul britanic al Apărării într-o actualizare a informațiilor.

Gaidai a declarat că partizanii distrug infrastructura cheie, inclusiv rețelele de gaz și apă, în orașele Luhansk, care au fost lovite, pentru a încetini forțele ruse.

Forţele armate ale Ucrainei vor putea, probabil, să lanseze o contraofensivă în direcţia Izyum 

Federaţia Rusă continuă să transfere trupe din partea de nord a regiunii Doneţk pentru a sprijini poziţiile defensive din sudul Ucrainei, ceea ce va slăbi forţele ocupanţilor în direcţia Slaviansk. Forţele armate ale Ucrainei vor putea, cel mai probabil, să lanseze o contraofensivă în direcţia Izyum.

Federaţia Rusă continuă să transfere trupe din partea de nord a regiunii Doneţk pentru a sprijini poziţiile defensive din sudul Ucrainei, ceea ce va slăbi forţele ocupanţilor în direcţia Slaviansk, consideră Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW). Federaţia Rusă probabil că suspendă deocamdată campania spre Slaviansk, potrivit analiştilor Institutului. ISW a citat cuvintele reprezentantului GUR, Vadym Skibytskyi, care a raportat că în urmă cu două săptămâni, armata rusă a retras grupurile tactice ale Forţelor Aeropurtate din regiunea Doneţk.

„De asemenea, Ministerul Apărării britanic a remarcat că forţele ruse au identificat probabil regiunea Zaporijia ca un front vulnerabil care trebuie consolidat, iar Statul Major al Ucrainei a raportat că forţele ruse se regrupează în regiunea Zaporijia. Imaginile din reţelele de socializare arată cum în ultima perioadă, trupele ruse transferă echipamente şi personal atât în ​​Zaporijia, cât şi în regiunea Herson”, a adăugat Institutul. Potrivit experţilor, retragerea parţială a trupelor ruse din partea de nord a regiunii Doneţk va lipsi forţele inamice de puterea militară necesară în regiunea Slaviansk.

„ Retragerea va crea probabil o oportunitate pentru forţele ucrainene de a lansa o contraofensivă în direcţia Izyum, la fel cum capturarea de către Rusia a Oblastului Lugansk a permis Ucrainei să creeze condiţii pentru o contraofensivă în regiunea Herson. Redistribuirea trupelor ruse în regiunea Zaporijia presupune, de asemenea, că forţele ucrainene  aflate în contraofensivă nu se limitează la regiunea Herson şi, probabil, vor trece de-a lungul întregii axe sud-est”, a menţionat ISW.

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia