x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 168. Zelenski: Războiul din Ucraina trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 168. Zelenski: Războiul din Ucraina trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei

10 Aug 2022   •   08:00
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 168. Zelenski: Războiul din Ucraina trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei
Sursa foto: Hepta

Miercuir, 10 august 2022, este cea de-a 168-a zi de război în Ucraina.

Update Forțele rusești nu mai pot utiliza linia de cale ferată care leagă Crimeea de regiunea Herson din sudul Ucrainei, pe care rușii au ocupat-o încă din primele zile ale invaziei, potrivit lui Serhii Khlan, un consilier al șefului administrației militare civile din Herson, scrie CNN.

„Aceasta este ruta care trecea prin Kalanchak, Brylivka până la gara Oleshky și peste podul de cale ferată, până la Herson”, a spus el, adăugând că o altă rută era din Crimeea până la Melitopol. „Acolo ocupanții își trimiteau trenurile și le descărcau puțin mai departe, dincolo de Novooleksiyivka, în districtul Henichesk. Un alt convoi cu echipamente și muniții a fost distrus acolo ieri”, a adăugat Serhii Khlan.

Marți, mai multe explozii au avut loc în zona Henichesk. Forțele ucrainene – avioane de luptă, rachete și rachete cu rază lungă de acțiune – se concentrează de mai bine de o lună pe lovirea liniilor de aprovizionare rusești, a centrelor de comandă și a proviziilor de muniție din Herson. Forțele terestre ruse depind de obicei de legăturile feroviare pentru a transporta blindate și muniții.

Între timp, în orașul vecin Melitopol, ocupat de Rusia, primarul a declarat că rezistența și atacurile continuă – chiar în timp ce trupele ruse primes întăriri. Primarul Ivan Fedorov, care nu se mai află în oraș, a declarat la televiziunea ucraineană că marți „a fost a treia noapte infernală pentru ocupanții de pe teritoriul ocupat al Melitopolului”. El a precizat că două explozii au fost auzite marți seara în apropierea satului Kyrylivka, o așezare de coastă la Marea Azov.

„Fum gros a fost observat apoi timp de câteva ore”, a declarat Fedorov. „În ultimele săptămâni, ocupanții au dus o cantitate mare de echipamente pe țărmul estuarului de la Radyvonivka, precum și pe țărmul Mării Azov, lângă Kyrylivka”, a mai spus edilul.

Update Autoritățile ucrainene au anunțat că au distrus 9 avioane de război rusești în loviturile de marți din Crimeea, potrivit Sky News.

Reprezentanții forțelor aeriene ucrainene au declarat că 9 avioane rusești au fost distruse în urma exploziilor uriașe de la o bază militară aeriană din Crimeea.

Sky News a aflat de la un oficial ucrainean de rang înalt că forțele speciale ucrainene au efectuat operațiunea asupra bazei.

O persoană a fost ucisă într-o serie de explozii în apropiere de stațiunile balneare din peninsula Crimeea, la aproximativ 200 de kilometri în interiorul teritoriului deținut de Rusia.

Rușii susțin că niciun avion nu a fost avariat în exploziile de marți.

Update Vitali Kim, guvernatorul din Mikolaiv, a anunțat pe Telegram că regiunea a fost supusă bombardamentelor în jurul orei 1:40. Trei persoane, inclusiv o fată de 13 ani, au fost rănite în orașul Mikolaiv. El a mai spus că clădirile rezidențiale au fost avariate în urma bombardamentelor. De asemenea, în cursul zilei, au avut loc mai multe incendii pe câmpuri cauzate de atacurile rusești.

„Așezările comunității Bereznehuvate, situate pe linia de demarcație, rămân sub foc constant”, a mai precizat Vitali Kim.

Războiul din Ucraina trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei

Războiul din Ucraina a început cu Crimeea și trebuie să se încheie cu eliberarea acesteia, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Președintele Ucrainei a vorbit marți la câteva ore după ce o serie de explozii au lovit baza militară Saky de lângă Novofedorivka, în vestul Crimeei.

Zelenski nu a menționat exploziile, dar și-a dedicat discursul peninsulei, spunând: „Crimeea este ucraineană și nu vom renunța niciodată la ea”.

„Nu vom uita că războiul rusesc împotriva Ucrainei a început cu ocuparea Crimeei. Acest război rusesc... a început cu Crimeea și trebuie să se încheie cu Crimeea - cu eliberarea ei”, a mai spus marți președintele Ucrainei.

Rusia a minimalizat exploziile, iar un consilier ucrainean de rang înalt a negat că Ucraina ar fi responsabilă.

Crimeea face parte oficial din Ucraina, dar a fost anexată de Rusia în 2014, după un referendum pe care comunitatea internațională îl consideră ilegitim. Mulți ucraineni consideră acest lucru ca fiind începutul războiului cu Rusia.

×
Subiecte în articol: Ucraina