x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 175. Atac fulgerător în Herson

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 175. Atac fulgerător în Herson

17 Aug 2022   •   07:02
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 175. Atac fulgerător în Herson
Sursa foto: Hepta

Miercuri, 17 august 2022, este cea de-a 175-a zi de război în Ucraina.

Update Forţele armate ucrainene au anunţat miercuri distrugerea unei baze militare ruse la Nova Kahovka, în regiunea ocupată Herson, în sudul ţării, operaţiune în care ar fi decedat între 10 şi 15 soldaţi ruşi, potrivit EFE

Update Două atacuri care au vizat recent instalaţii militare ruseşti în Crimeea arată capacitatea Ucrainei de a lovi departe de linia frontului şi a perturba logistica rusă, punând Moscova sub presiune la opt ani după anexarea acestei peninsule, comentează miercuri France Presse.

Armata rusă a recunoscut, fapt excepţional, că cea mai recentă dintre exploziile survenite - cea de marţi de la un depozit de muniţii în apropiere de localitatea Djankoi, în nordul Crimeii - este rezultatul unui "act de sabotaj".

Această explozie fusese precedată cu o săptămână înainte de un atac asupra unui aerodrom militar din Saki, în vestul peninsulei, pe care un responsabil ucrainean îl descrisese, sub rezerva anonimatului, drept o "operaţiune specială de sabotaj bine pregătită".

Update Un oficial al Serviciului de Informații din Ucraina sugerează că marea contraofensiva pentru recucerirea teritoriului ar putea începe în curând, potrivit CNN.

Acesta a sugerat că mult așteptata contraofensivă pentru recucerirea teritoriilor pierdute în fața Rusiei ar putea începe în curând.

„În viitorul apropiat, vor avea loc evenimente foarte acute pe întregul front", a spus Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina.

Contraofensiva ar putea avea legătură cu Ziua Independenței Ucrainei, pe 24 august.

„Nu este vorba de a ne lega de nicio dată, totuși, trebuie să luăm în considerare Ziua Independenței Ucrainei. Direcția de informații spune de mult timp că august și septembrie vor fi perioade extrem de importante pentru dezvoltarea ulterioară a evenimentelor pe întregul front", a adăugat Iusov.

Oficialii ucraineni au anunțat de mai multe ori o contraofensivă ucraineană pentru a recuceri teritoriul ocupat, în special în sudul țării, dar până acum s-au limitat la acțiuni care au lovit liniile de aprovizionare, bazele aeriene și depozitele de muniții rusești, cu câștiguri foarte mici pe front.

Update Energoatom, operatorul ucrainean al centralelor nucleare, acuză un atac cibernetic rus "fără precedent" împotriva site-ului dar funcţionarea acestuia nu a fost perturbată, scrie AFP.

"Pe 16 august 2022 a avut loc cel mai puternic atac cibernetic de la începutul invaziei ruse împotriva site-ului oficial al Energoatom", a transmis operatorul pe Telegram. Site-ul "a fost atacat de pe teritoriul Rusiei".

Grupul rus "Armata cibernetică a poporului" as-ar fi folosit de 7,25 milioane de roboţi de internet pentru a ataca site-ul Energoatom timp de trei ore.

Lupte grele în estul Ucrainei. Ucrainenii au respins un nou atac al rușilor

Tentativa rușilor de a pătrunde la nord de Sloviansk a fost zădărnicită, iar în sudul Donețkului se dau noi bătălii, anunță ucrainenii, potrivit CNN.

Forțele rusești au încercat să avanseze din nou de la nord de Sloviansk, dar ofensiva lor nu a avut succes și s-au retras, a anunțat armata ucraineană. Bătălia a avut loc în apropiere de Mazanivka, la granița dintre regiunile Donețk și Harkov, o zonă în care au avut loc primele tentative ale rușilor de a pătrunde în zonă, în urmă cu mai bine de 40 de zile, potrivit Statului Major General.

Un alt asalt rusesc în est a eșuat în ciuda sprijinului oferit de avioanele de luptă, a adăugat acesta.

„În apropiere de Ivano-Dariivka, cu sprijinul aviației, inamicul a desfășurat acțiuni de asalt nereușite. Acesta a suferit pierderi și s-a retras", au mai spus ucrainenii.

Luptele se desfășoară în acel district de mai bine de o lună. Ucrainenii spun că obiectivele rușilor rămân aceleași, aceștia fiind „concentrați pe desfășurarea unor acțiuni active de ofensivă și asalt în direcțiile Kramatorsk, Bakhmut și Avdiivka", a precizat Statul Major General. Bakhmut și Avdiivka se află la câțiva kilometri de linia frontului de câteva luni, dar rămân în mâinile ucrainenilor.

Ucrainenii spun că încercările rușilor de a avansa în zona Bakhmut au fost respinse. Între timp, rușii par să încerce să străpungă liniile ucrainene în sudul Donețk, între Pavlivka și Novomykhailivka, unde „ostilitățile continuă", potrivit Statului Major General.

Mai la nord, în regiunea Harkov, aproape 20 de așezări au fost ținta unor atacuri, inclusiv câteva în apropierea graniței cu Rusia.

×
Subiecte în articol: Ucraina