x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 188. Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu delegaţia AIEA care se va deplasa la Centrala nucleară Zaporojie

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 188. Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu delegaţia AIEA care se va deplasa la Centrala nucleară Zaporojie

30 Aug 2022   •   08:14
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 188. Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu delegaţia AIEA care se va deplasa la Centrala nucleară Zaporojie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit marţi după-amiază, la Kiev, cu membrii misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care urmează să se deplaseze la Centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.

"Vrem ca misiunea AIEA condusă de directorul general Rafael Grossi să reuşească să ajungă pe culoarele de securitate la centrală şi să facă tot posibilul pentru evitarea producerii unei catastrofe nucleare", a declarat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri în zona Centralei atomo-electrice Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat că delegaţia pe care o conduce va vizita Centrala Zaporojie începând de miercuri până sâmbătă, pentru verificarea instalaţiilor şi măsurarea nivelului radiaţiilor, potrivit agenţiei ANSA.

 

Update Conducerea prorusă din regiunile ocupate acuză forțele ucrainene de bombardamente în zona centralei nucleare Zaporojie, unde este așteptată o delegație AIEA, scrie Reuters. 

"Motivul pentru bombardamente îl constituie intenţia deliberată a conducerii de la Kiev de a împiedica misiunea AIEA", spune administratorul prorus Vladimir Rogov din regiunea Zaporojie.
El a precizat că două bombe au explodat lângă o clădire de depozitare a combustibilului uzat de la centrală. 

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de bombardamentele asupra centralei nucleare. 

ȘTIRE INIȚIALĂ În aproape întreaga regiune Herson din sudul ţării, ocupată de forţele ruse, se dau lupte intense, anunță președinția Ucrainei, citată de AFP. 

Toată ziua şi noaptea de luni au fost explozii puternice în regiune.
"Forţele armate ucrainene au început acţiuni ofensive pe diverse direcţii", a transmis preşedinţia. Au fost distruse mai multe depozite de muniţii şi toate podurile mari peste Nipru. Contraofensiva vizează recucerirea oraşului Herson.

„Orice operațiune militară are nevoie de liniște”, a spus un oficial ucrainean. Spre seară, odată cu anunțul militarilor ucraineni că au eliberat primele localități din Herson, în cadrul contraofensivei, Moscova a transmis că a respins toate atacurile.

Regiunea Herson este cea mai propice agriculturii și are poziție strategică, învecinându-se cu peninsula Crimeea. 

De cealaltă parte, forțele ruse transmit că atacurile ucrainene nu și-au atins țintele în Herson și Nikolaev. 
 

 


 

×
Subiecte în articol: ucraina