x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 222. Rușii au atacat orașul Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 222. Rușii au atacat orașul Zaporojie

03 Oct 2022   •   07:42
Război în Ucraina, ziua 222. Rușii au atacat orașul Zaporojie
Sursa foto: Hepta

Luni, 3 ocotmbrie 2022, este cea de-a 222-a zi de război în Ucraina.

Update Forțele ruse transferă echipamente nucleare pe frontul din Ucraina, potrivit ultimelor informații.

Un submarin nuclear rusesc K-329 Belgorod ar fi mutat din Oceanul Arctic. Acesta transportă torpila nucleară Poseidon care poate lovi ținte la 10.000 km distanță sub apă iar explozia poate provoca un tsunami radioactiv.

Update Forţele ruse au lansat, luni dimineaţă, circa zece rachete sol-aer S-300 asupra oraşului Zaporojie. Au fost distruse obiective de infrastructură civilă, printre care un centru de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale, a anunţat şeful administraţiei militare ucrainene, Oleksandr Staruh, pe Telegram.

Acesta a mai precizat că au mai fost vizate și alte  două localități. 

Primarul interimar al oraşului, Anatoli Kurtev, a declarat că există victime, dar nu a dat detalii.

"În urma atacului inamic, au fost distruse obiective ale infrastructurii civile. Din păcate, există victime. La faţa locului acţionează toate serviciile competente", a spus acesta.  

Cel puţin o persoană ar fi fost spitalizată.

Cele mai mari oraşe din regiune,  Berdiansk, Melitopol, Tokmak, Enerhodar sunt ocupate de forțele ruse dar centrul administrativ este sub control ucrainean. 

Totodată, duminică, au fost lansate alte  patru rachete S-300, care au distrus mai multe obiective de infrastructură industrială.

Forţele ruse au lansat 11 rachete în ultimele 24 de  ore, efectuând alte 10 atacuri aeriene pe teritoriul Ucrainei şi 65 de bombardamente cu sisteme de lansare multiplă de rachete împotriva a zeci de localităţi, a raportat Statul Major General al Ucrainei. În ceirca 35 de localităţi au fost semnalate distrugeri.

Rușii au atacat orașul Zaporojie

În dimineața zilei de luni, 3 octombrie, rușii au atacat orașul Zaporojie, anunță Anatoli Kurtev, primarul și secretarul Consiliului orașului Zaporojie.

„Preliminar, ca urmare a bombardamentelor inamice, infrastructura orașului a fost distrusă. Din păcate, există victime”, a spus el, potrivit unian.

Șeful administrației militare din Zaporojie, Aleksandr Staruh, susține că „există riscul unor atacuri repetate”.

„Operațiunile active de luptă continuă pe toată linia frontului”

„Operațiunile active de luptă continuă pe toată linia frontului. Forțele de apărare continuă să efectueze distrugerea prin foc a pozițiilor, forțelor și mijloacelor inamice, pentru a preveni introducerea rezervelor sale în luptă. În special, controlul focului asupra podurilor și trecerilor continuă, la fel și înfrângerea centrelor logistice și a bazelor unităților inamice”, declară speakerul comandamentului operațional „Sud” al forțelor armate ucrainene Vladislav Nazarov, scrie UNIAN.

Nazarov a menționat că armata rusă își concentrează principalele eforturi pe menținerea teritoriilor ocupate, provocând pierderi Forțelor de Apărare și descurajând acțiunile ofensive ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit lui Nazarov, în timpul nopții, unitățile de rachete și artilerie ale Forțelor de Apărare de Sud, au efectuat peste 150 de misiuni de foc în zonele de concentrare a forțelor armate ruse.

×
Subiecte în articol: Ucraina