x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 42. Trupele ruse nu opresc atacurile asupra orașului Mariupol

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 42. Trupele ruse nu opresc atacurile asupra orașului Mariupol

06 Apr 2022   •   07:47
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 42. Trupele ruse nu opresc atacurile asupra orașului Mariupol
Sursa foto: Hepta

Miercuri, 6 aprilie 2022, este cea de-a 42-a zi de război în Ucraina.

Update 21.30 Un vot privind posibila suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului va avea loc joi, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Adunării Generale a Națiunilor Unite, citat de CNN.

Update 20.30 Imagini din Gostomel

Update 20.20 Trupele ruse nu opresc atacurile asupra orașului Mariupol și asupra zonelor rezidențiale din regiunile Donețk și Lugansk. În prezent, Rusia își regrupează trupele în orașul Harkov. Asta spune Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.  

„În direcția Slobozhansky, inamicul continuă să blocheze Harkov. Invadatorii ruși bombardează orașul folosind rachete, artilerie. Inamicul nu a desfășurat operațiuni active în apropierea orașului Izium (…). A fost înregistrată sosirea trenurilor feroviare cu arme și echipament militar de la gara Valuyki (Federația Rusă) la gara Kupiansk (Ucraina)”, susține Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Update 20.00 Administraţia Vladimir Putin a avertizat, miercuri seară, că decizia Franţei de a expulza zeci de diplomaţi ruşi riscă să conducă la întreruperea relaţiilor diplomatice, însă a salutat eforturile pentru pace ale preşedintelui Emmanuel Macron, criticând atitudinea Statelor Unite.

"Există riscul potenţial de întrerupere a relaţiilor diplomatice. Expulzarea diplomaţilor este o decizie care închide posibilităţile discuţiilor diplomatice", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de postul de televiziune LCI şi de cotidianul Le Monde.

Update 19.00 Administraţia Joseph Biden a anunţat, miercuri, noi sancţiuni masive împotriva Rusiei, în coordonare cu Grupul G7 şi cu Uniunea Europeană, vizând sectorul bancar rus şi membri ai familiei preşedintelui Vladimir Putin, în contextul continuării invaziei militare ruse în Ucraina.

Update 18.20 Locotenent-colonelul Omurbekov Azatbek Asanbekovich, unitatea militară 51460, comandantul brigăzii celei de-a 64-a brigăzi separate de puști motorizate (teritoriul Khabarovsk) este responsabil pentru masacrul din Bucha. Un anunț în acest sens a fost făcut de hackerii Anonymous, care au publicat și imagini cu cel pe care îl numesc „măcelarul din Bucha”.

Update 17.15 Peste 66 mii de case au fost distruse de bombardamentele rusești în regiunea Donețk. Anunțul a fost făcut de șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavel Kirilenko, în cadrul unei conferințe de presă, scrie novosti.dn.ua.

Update 16.00 Trupele ruse au atacat localitatea Severodonețk – 10 clădiri înalte sunt în flăcări, anunță șeful administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

Update 15.30 Serghei Gaidai, șeful administrației militare regionale Lugansk, a declarat miercuri că trupele ruse au început să-și mărească armata cu noi forțe și susține că în trei sau patru zile rușii ar putea trece la atacuri ofensive pentru a captura complet regiunea

Update 14.00 Artileria rusă a lovit un punct de distribuție a ajutoarelor umanitare din localitatea Vugledar, regiunea Donețk.

Potrivit șefului Administrației Militare Regionale din Donețk, Pavlo Kirilenko, două persoane au murit și cinci au fost rănite.

Update 13.00 Ministerului Apărării al Federației Ruse raportează că, în dimineața zilei de 6 aprilie, rachetele de înaltă precizie au distrus cinci baze de depozitare a combustibililor și lubrifianților în zonele localităților Radekhov, Kazatin, Prosyanaya, Nikolaev și Novomoskovsk.

Update 12.00 Trupele ruse au lansat miercuri, 6 aprilie, un atac cu rachete asupra regiunii Vinnița, aflată la aproximativ 170 de kilometri distanță de R. Moldova. Acest lucru a fost anunțat pe Telegram de către șeful Administrației Militare Regionale Vinnița, Serghei Borzov.

Update 11.00 Primarul din Irpin, Alexander Markushin, spune că autoritățile locale lucrează zi și noapte „pentru ca locuitorii noștri să se poată întoarce cât mai curând la casele lor”.

Update 10.00 Autoritățile ucrainene anunță că de la începutul războiului au murit 18 600 de soldați ruși.

Update 09.30  Institutul pentru Studii de Război (ISW) anunță în cea mai recentă analiză, publicată la 5 aprilie, că aproape toate forțelor ruse din jurul Kievului s-au retras. Rusia nu a introdus încă forțele retrase din vestul Ucrainei în lupta din est, iar forțele ucrainene au continuat să opună rezistență organizată în Mariupol. De asemenea, forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive limitate pe axa Izium-Slovyansk.

Update 09.00 Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că trupele ruse se pregătesc pentru o operațiune ofensivă pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk.

„Inamicul recrutează mercenari din alte țări pentru a lupta împotriva Ucrainei”, mai spun autoritățile ucrainene.

Update 08.40 Regiunea Dnepropetrovsk a fost bombardată din aer de forțele ruse. A fost lovit un depozit de petrol și o fabrică.

Depozitul de petrol a fost distrus. Deocamdată nu se cunosc informații despre victime, spune șeful Administrației regionale de stat din Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko.

Update 08.00 Mai multe explozii s-au produs marţi seară în orăşelul Radehiv, situat la 70 de kilometri de Liov (Lvov), în vestul Ucrainei, a anunţat un oficial local, care a cerut populaţiei să se protejeze în adăposturi, transmite AFP.

×
Subiecte în articol: Ucraina