x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 50. Forțele ucrainene ar fi bombardat regiunea Briansk - Federația Rusă

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 50. Forțele ucrainene ar fi bombardat regiunea Briansk - Federația Rusă

14 Apr 2022   •   07:24
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 50. Forțele ucrainene ar fi bombardat regiunea Briansk - Federația Rusă
Sursa foto: Hepta

Joi, 14 aprilie 2022, este cea de-a 50-a zi de război în Ucraina.

Update Un pic pacifisti. In timp ce separatistii rusi se omoara cu paramilitarii Azov, iar cecenii trag "duble" pentru Tik-Tok, intre trupele beligerante la Mariupol s-a nimerit si o companie din Daghestan. Oamenii sunt mai ocupati sa isi pregateasca khinkal - mancarea traditionala (un fel de galuste si carne) - decat sa ciuruiasca orasul cu mitralierele.

Update Orasul Aleski din regiunea Herson a fost ocupat de rusi. Primarul spune ca localitatea este sub controlul fortelor militare ale Federatiei Ruse. Surse de la Kiev confirma aceasta informatie

Update  Atac de artilerie ucrainean si in zona Belgorod, Federatia Rusa

Update Trupele rusești au bombardat peste 300 de spitale ucrainene. De la invazia rusă asupra Ucrainei, 324 de spitale au fost avariate, dintre care 24 au fost complet distruse, spune ministrul adjunct al Sănătății din Ucraina, Oleksiy Yaremenko, scrie unian.net.

Update Activitate aeriana intensa in spatiul aerian al Moscovei. Surse ucrainene sustin ca se pregateste ceva din partea Rusiei. Surse neoficiale din Federatia Rusa spun ca dupa loviturile de artilerie ucrainene din localitatile aflate in regiunea Briansk, se pregatesc lovituri dure asupra Kievului. De altfel, aceasta amenintare a fost facuta publica, inca de ieri, de ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu.

Update Pe internet, activitatea aeronavelor NATO este intens urmarita. In prima captura facuta publica pe retelele sociale, o aeronava a Coalitiei patruleaza la granita spatiului aerian, monitorizand situatia. In a doua captura, o aeronava cauta in zona Marii Negre, in apropiere de locul unde s-a scufundat crucisatorul Moskva

Update Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereschuk, anunță că 30 de prizonieri de război ucraineni au fost eliberați joi într-un schimb de prizonieri cu Rusia. Vereschuk a precizat că este vorba despre 17 soldați, cinci ofițeri și opt civili. Acesta este al patrulea schimb de prizonieri, de la începuul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

 

Update Cernihiv, după retragerea rușilor. Revenirea la viață

Update In localitatea Klimovo si in ale sate din regiunea Briansk - Federatia Rusa -  s-au inregistrat, potrivit unor surse neoficiale, atacuri de artilerie ucrainene. 7 persoane au fost ranite in atacurile din zona Briansk, anunta autoritatile ruse

Update Mariupol. Imagini inregistrate cu ajutorul dronelor in zona in care se duc lupte aprige

Update Serviciile secrete britanice susțin că orașele Kramatorsk și Konstantinovka vor deveni următoarele ținte ale Rusiei pentru atacuri. Trupele ruse se pregătesc să-și reia ofensiva și se vor concentra asupra estului Ucrainei, atacul fiind însoțit de lovituri de rachete și artilerie la scară largă, susțin serviciile secrete britanice.

Update Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei – şi fost preşedinte,a declarat joi că dacă Suedia și Finlanda se alătură NATO, Rusia va avea mai mulți adversari, scrie Tass.

Medvedev a avertizat NATO că dacă Suedia şi Finlanda se alătură alianţei militare conduse de Statele Unite atunci Rusia va trebui să îşi întărească apărarea în regiune, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare. 

Update Atacuri de artilerie ucrainene impotriva trupelor ruse in zonele Izium si Balakleya

Update Un civil care mergea cu carutul sau spre un centru de ajutor din Mariupol (acolo unde locuitorii capata alimente) a fost tinta pentru un lunetist. Zona in care a fost impuscat omul este langa combinatul Azovstal, insa nu se semnalau lupte. Fortele Federatiei Ruse dau vina pe paramilitarii din unitatea Azov, acestia anunta ca cecenii l-au impuscat pe trecator. Cert este ca omul a fost un fel de distractie, o tinta de antrenanent, pentru un criminal cu luneta la ochi

Update Viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereshchuk a anunțat că joi, 14 aprilie, vor fi disponibile nouă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din mai multe zone din Ucraina.

„Din orașele Mariupol, Berdyansk, Tokmak și Energodar până la Zaporojie cu transportul propriu. Severodonetsk – Bakhmut. Lysychansk – Bakhmut. Popasna – Bakhmut. Rubijne – Bakhmut”, anunță Vereshcuk.

Update "Crucișătorul Moskva al Flotei Mării Negre a fost grav avariat în urma detonării muniției care a avut loc în urma unui incendiu. Echipajul de 680 de persoane a fost evacuat", anunta Serghei Soigu, ministrul Apararii din Federatia Rusa

Update O excursie prin Mariupol intr-o zona unde luptele au fost crancene

Mariupol

Update Transport special militar al trupelor Donetska Narodna Republica

Update In Mariupol, oamenii  nu au mai avut sa-si ingroapre mortii. Gropile au fost sapate pe mijlocul bulevardelor, iar cei morti au fost ingropati in viteza, fara slujbe din cauza luptelor.

Rusia afirmă că o explozie a afectat nava amiral din Marea Neagră, Ucraina susține că a lovit-o

Rusia a anunțat că nava amiral a flotei sale din Marea Neagră a fost grav avariată, iar echipajul său a fost evacuat în urma unei explozii despre care un oficial ucrainean a afirmat că a fost rezultatul unui atac cu rachete, scrie Reuters, care face un bilanț al evenimentelor din Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că un incendiu a afectat crucișătorul Moskva și a provocat explozia muniției, a relatat agenția de presă Interfax.

 

 

Cauza incendiului nu a fost precizată, dar Maksym Marchenko, guvernatorul ucrainean al regiunii portului Odesa de la Marea Neagră, a declarat că Moskva a fost lovit de două rachete de croazieră Neptun de fabricație ucraineană.

"Rachetele Neptun care păzesc Marea Neagră au provocat pagube foarte grave", a declarat acesta într-o postare online.

Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii, iar Reuters nu a putut verifica afirmațiile niciuneia dintre părți.

Moskva este a doua navă importantă despre care se știe că a suferit avarii grave de la începutul războiului. Luna trecută, Ucraina a declarat că a distrus o navă de sprijin pentru debarcare, Orsk, în Marea Azov.

Marina rusă a lansat rachete de croazieră în Ucraina, iar activitățile sale din Marea Neagră sunt cruciale pentru a sprijini operațiunile terestre din sudul țării, unde se luptă pentru a prelua controlul portului Mariupol.

Agențiile de presă ruse au declarat că Moskva, pus în funcțiune în 1983, a fost înarmat cu 16 rachete de croazieră anti-navă Vulkan cu o rază de acțiune de cel puțin 700 km.

Rusia a declarat că 1.026 de soldați din Brigada 36 de pușcași marini a Ucrainei, inclusiv 162 de ofițeri, s-au predat în Mariupol și că orașul se află în totalitate sub controlul său. Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că nu are informații despre predare.

Capturarea districtului industrial Azovstal, unde s-au ascuns pușcașii marini, ar oferi Rusiei controlul asupra principalului port ucrainean de la Marea Azov, ar consolida un coridor terestru sudic și ar extinde ocupația sa în estul țării.

"Forțele ruse își intensifică activitățile pe fronturile de sud și de est, încercând să își răzbune înfrângerile", a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un discurs video, .miercuri seară.

Statele Unite au anunțat miercuri că vor trimite Ucrainei echipamente militare suplimentare în valoare de 800 de milioane de dolari, inclusiv artilerie, transportoare blindate de trupe și elicoptere. Franța și Germania au promis, de asemenea, ajutoare suplimentare.

Înalți oficiali americani analizează dacă să trimită la Kiev un membru de rang înalt al cabinetului, precum secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Austin Lloyd, în semn de solidaritate, a declarat o sursă familiarizată cu situația.

Rusia va considera vehiculele SUA și NATO care transportă arme pe teritoriul ucrainean drept ținte militare legitime, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov pentru agenția de presă TASS.

Rusia va impune sancțiuni pentru 398 de membri ai Camerei Reprezentanților din SUA și 87 de senatori canadieni, a declarat Ministerul de Externe, citat de Interfax, după ce Washingtonul a vizat 328 de membri ai Camerei inferioare a Parlamentului rus.

Marea Britanie a anunțat noi măsuri financiare împotriva separatiștilor, iar Australia a impus joi sancțiuni financiare țintite împotriva a 14 companii de stat ruse.

Fiji a declarat că investighează sosirea superyachtului Amadea, deținut de miliardarul rus Suleiman Kerimov, care a fost sancționat de Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Ucraina spune că zeci de mii de oameni ar fi fost uciși în Mariupol și acuză Rusia că blochează convoaiele de ajutor pentru civilii izolați acolo. Primarul Vadym Boichenko a declarat că Rusia a adus crematorii mobile "pentru a scăpa de dovezile crimelor de război" - o declarație care nu a putut fi verificată.

Moscova a acuzat Ucraina pentru decesele civililor și spune că Kievul denigrează forțele armate ruse.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat, în cadrul unei vizite la Kiev împreună cu omologii săi lituanian, leton și estonian, că cei care au comis și ordonat crime trebuie aduși în fața justiției.

Președintele Germaniei nu li s-a alăturat, așa cum plănuise. Zelenskiy a negat un articol de ziar potrivit căruia ar fi refuzat vizita din cauza relațiilor bune pe care Steinmeier le-a avut cu Moscova.

Kremlinul a denunțat descrierea președintelui Joe Biden a acțiunilor Moscovei în Ucraina ca fiind echivalente cu genocidul, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov afirmând că acest lucru este inacceptabil din partea liderului unei țări despre care a spus că a comis crimele.

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia