x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 54. Primarul din Mariupol: Peste 40.000 de localnici au fost deportați în Rusia

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 54. Primarul din Mariupol: Peste 40.000 de localnici au fost deportați în Rusia

18 Apr 2022   •   07:59
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 54. Primarul din Mariupol: Peste 40.000 de localnici au fost deportați în Rusia
Sursa foto: Hepta

Luni, 18 aprilie 2022, este cea de-a 54-a zi de război în Ucraina.

Update Un oficial ucrainean susține că 40.000 de persoane au fost deportate din orașul asediat Mariupol în regiunile rusești, anunță Reuters.Primarul orașului ucrainean asediat Mariupol a declarat luni că aproximativ 40.000 de civili au fost mutați cu forța în Rusia sau în regiunile din Ucraina controlate de Rusia.„Din păcate, trebuie să declar că începând de astăzi locuitorii sunt deportați cu forța. Am verificat prin intermediul registrului municipal, au deportat deja peste 40.000 de persoane" locuitorii, a declarat Vadym Boichenko la televiziunea ucraineană.

Update Poliția ucraineană anunță că 269 de cadavre au fost recuperate în Irpin, orașul ucrainean devastat de război.Anchetatorii ucraineni au examinat 269 de cadavre în orașul Irpin, situat în apropiere de Kiev. Cercetările au fost făcute de când orașul a fost recucerit de la forțele rusești la sfârșitul lunii martie, a declarat luni un șef al poliției, potrivit Reuters.Orașul, care avea o populație de aproximativ 62.000 de locuitori înainte de război, a fost una dintre principalele zone de luptă cu trupele rusești înainte ca acestea să se retragă din regiunile nordice ale Ucrainei pentru a-și intensifica ofensiva în est.

Update Comandantul marii nave rusești de debarcare „Caesar Kunikoff” a fost eliminat de soldati din Fortele Armate Ucrainene

Update Telefon multifunctional

Update Lunetist din batalionul separatistilor in "Stalingradul Ucrainei" - Mariupol.

Update Ce pățesc opozanții din Rusia. In imagini, luptatori ai FSB - serviciul de securitate al Federatiei Ruse - il aresteaza pe un cetatean din orasul Elista - Republica Federativa Calmichia. Barbatul detinea un canal Telegram care se opunea razboiului si ironiza armata rusa precum si actiunile militarilor rusi in Ucraina. Barbatul a fost retinut chiar in biroul sau, acesta fiind functionar al administratiei locale din Elista.

FSB

Update Surse oficiale ucrainene anunță că, astăzi, în zona capitalei Kiev, a fost reținută o persoană care a fost acuzată de sabotaj. Aceasta avea asupra sa anumite obiecte care i-ar fi folosit în activitatea împotriva unor ținte ucrainene.

Update  Contraatac cu rachete ucrainene surprins astăzi în zona Lugansk.

Update Publicat acum de Azov Mariupol. Susțin că, desi sunt la limită, mai organizează contraatacuri.

Update  Soldați ucraineni, prizonieri de război în Donețk. Imaginile au apărut pe canalele de propagandă rusești.

Update Rușii se laudă că au capturat steagul UE într-o localitate

Update  Cum arată portul din Mariupol

Update  Au aparut primele imagini cu crucișătorul Moskva înainte de a se scufunda. Ucrainenii deja au făcut și un film.

Update  În paralel cu războiul, rușii se pregătesc pentru parada de 9 mai, când sărbătoresc victoria împotriva fascismului.

Update  Mai multe bombardamente în zona Donețk. În imagini bombardiere Suhoi ale Federației Ruse în atac.

Update  Trupe noi, inclusiv blindate și aruncătoare Grad se deplasează acum către Izium și Kupiansk, orașe din regiunea Harkov.

Update  Canalele de propagandă rusești au publicat această fotografie (foto1). Susțin că în imagine este crucișătorul Moskva, înainte de a se scufunda. Intenția rusilor este aceea de a demonstra că echipajul a fost salvat. Cealaltă imagine (foto 2) este din arhiva navei, înainte de a fi lovită de  rachete.

Update . La Mariupol, oamenii prinși in schimburile de focuri dintre beligeranți putrezesc pe stradă.

Update . Lovituri cu rachete la Liov. S-au înregistrat mai multe victime.

Update Oamenii rămași în Mariupol se confruntă cu "filtrarea": Mariupol va fi închis începând de luni, iar forțele ruse au început să emită permise de circulație în interiorul orașului asediat, potrivit unui consilier al primarului din Mariupol. Acesta a adăugat că "va fi imposibil nu numai să te deplasezi între cartierele orașului, ci și să ieși pe străzi". Consilierul Petro Andriușcenko a mai spus că bărbații ucraineni vor fi supuși "filtrării" - relocați pentru a fi verificați de forțele rusești. CNN nu poate verifica în mod independent afirmațiile.

Update Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat duminică cu privire la o ofensivă a forțelor ruse în partea de est a țării, în timpul unui discurs video.

Zelensky

Bustul unui erou sovietic din cel de-al Doilea Război Mondial a fost demolat în Harkov 

Un monument al comandantului sovietic și eroului din al Doilea Război Mondial, mareșalul Gheorghi Jukov, a fost demolat în orașul ucrainean Harkov, relatează BBC.

O înregistrare video care circulă pe rețelele de socializare arată cum bustul este răsturnat de pe soclu.

Oficialul local Tatiana Topchiy a declarat pentru postul de televiziune ucrainean Suspilne că incidentul s-a petrecut rapid, în jurul orei locale 11:00,

Ea a adăugat că nu știe cine este responsabil.

Autoritățile locale din oraș se opun de mult timp dezmembrării monumentului.

Konstantin Nemichev, liderul unei unități militare numite Kraken, afiliată la Corpul Național de extremă dreapta, a declarat că unitatea a comis actul.

O versiune mai lungă a videoclipului publicat pe canalul său Telegram arată bustul pus într-un camion și aruncat la o groapă de gunoi.

Mareșalul Zukov este considerat cel mai important comandant sovietic din cel de-al Doilea Război Mondial. El a jucat roluri-cheie în bătăliile de la Stalingrad și Kursk și a comandat asaltul final asupra Berlinului.

Modul în care a fost îndepărtat monumentul va fi probabil considerat o provocare gravă de către mulți ruși.

×
Subiecte în articol: Ucraina