x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 68. Oraşul ucrainean Odesa, vizat de un nou atac cu rachete

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 68. Oraşul ucrainean Odesa, vizat de un nou atac cu rachete

02 Mai 2022   •   06:51
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 68. Oraşul ucrainean Odesa, vizat de un nou atac cu rachete
Sursa foto: Hepta

Luni, 2 mai 2022, este cea de-a 68-a zi de război în Ucraina.

Update Șeful administrației militare regionale Odesa, Maxim Marchenko, anunță că sunt morți și răniți în urma atacului cu rachete asupra orașului Odesa.

„Inamicul a lansat un atac cu rachete asupra uneia dintre facilitățile de infrastructură din Odesa. Din păcate, există morți și răniți”, a declarat Marchenko.

Update Rusia a lansat un nou atac cu rachete asupra oraşului Odesa, situat în sudul Ucrainei, au anunţat luni după-amiază autorităţile ucrainene, conform postului de televiziune BBC News.

Atacurile au vizat infrastructura urbană şi au fost avariate inclusiv edificii religioase, a comunicat Comandamentul forţelor ucrainene de securitate şi apărare.

"Nou atac cu rachete asupra regiunii Odesa. Au fost distruse elemente ale infrastructurii oraşului şi sunt avariate imobile religioase", a confirmat Consiliul municipal, citat de agenţia Ukrinform.

Acesta este al doilea atac cu rachete comis de Rusia în Odesa în ultimele zile. Sâmbătă, pista Aeroportului din Odesa a fost distrusă într-un atac cu rachete.

Update Forțele ucrainene au recucerit numeroase așezări din nordul și estul orașului Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.Reprezentanții armatei au anunțat că au recucerit satul Ruska Lozova, la nord de oraș, în ciuda „pierderilor", potrivit CNN.

De asemenea, militarii ucraineni au preluat controlul asupra satului Verkhyna Rohanka, la est de Harkov.

În ultimele două săptămâni Ucraina a recucerit o serie de sate din zonă, ceea ce a îngreunat misiunea rușilor de a lansa atacuri împotriva orașului.

Update Armata ucraineană a distrus două ambarcațiuni rusești, luni dimineață, în apropiere de Insula Șerpilor, anunță comandatul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zaluzhniy.

„Două ambarcațiuni rusești de tip Raptor au fost distruse în apropiere de Insula Șerpilor în zorii zilei de astăzi”, a spus el.

Potrivit autorităților ucrainene, forțele armate ucrainene au lansat lovituri asupra pozițiilor trupelor ruse de pe Insula Șerpilor, lovind un post de comandă și distrugând sistemul de rachete Strela-10.

Update Trupele ruse au lansat duminică un atac cu rachete asupra regiunii Dnipropetrovsk.

Potrivit șefului administrației militare regionale Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, un depozit de cereale a fost distrus de o rachetă rusească.

„Racheta a distrus un depozit de cereale. Conform datelor preliminare, nu s-au înregistrat victime. Ei nu au odihnă în depozitele noastre agricole”, a spus Reznichenko.

Update Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că, duminică, trupele ruse și-au continuat ofensiva în direcția Donețk. În direcția Severodonețk, forțele ruse și-au concentrat eforturile pentru a prelua controlul deplin asupra orașului Rubijne.

Potrivit autorităților ucrainene, în direcția Slobojanske, trupele ruse continuă să bombardeze Harkiv.

„Ocupanții încearcă să ajungă la granița administrativă a regiunii Herson. Agresorul a efectuat recunoașteri aeriene cu ajutorul a trei UAV-uri în apropiere de Nikolaiev. A tras cu artilerie asupra pozițiilor unităților ucrainene. Amenințarea unor atacuri cu rachete inamice asupra infrastructurii militare și civile de pe teritoriul Republicii Belarus rămâne în vigoare. Se observă că rușii suferă pierderi semnificative, în special în artilerie. Numai pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk, în ultimele 24 de ore au fost respinse 10 atacuri ale ocupanților, au fost distruse 2 tancuri, 17 sisteme de artilerie, 38 de unități de vehicule blindate de luptă și 10 unități de vehicule inamice”, susține statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Evacuarea din mai multe sectoare ale orașului Mariupol, amânată din motive de securitate

Evacuarea din mai multe zone ale Mariupolului a fost amânată din motive de securitate, anunță BBC.

Duminică, autoritățile din Mariupol i-au invitat pe locuitori să se adune la un centru comercial pentru a fi evacuați. Ulterior, Consiliul Local a anunțat pe Telegram că această evacuare a fost amânată din motive de securitate până luni, la ora locală 08.00.

Tot duminică, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut o scurtă declarație pentru a anunța că evacuarea oțelăriei Azovstal din Mariupol este în curs de desfășurare.

Președintele ucrainean a confirmat că primul grup de „aproximativ 100 de persoane" se îndreaptă „spre zona controlată".

Pe lângă luptătorii și civilii blocați în combinatul siderurgic Azovstal din sudul orașului Mariupol, se estimează că în alte părți ale orașului sunt aproximativ 100.000 de locuitori.

Aceștia încearcă să supraviețuiască fără apă curentă, electricitate sau gaz de săptămâni întregi.

×
Subiecte în articol: Ucraina