x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 78. Ucrainenii au distrus cel puțin două poduri de pontoane lângă Bilohorivka

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 78. Ucrainenii au distrus cel puțin două poduri de pontoane lângă Bilohorivka

12 Mai 2022   •   06:37
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 78. Ucrainenii au distrus cel puțin două poduri de pontoane lângă Bilohorivka
Sursa foto: Hepta

Joi, 12 mai 2022, este cea de-a 78 -a zi de război în Ucraina.

Update Polonia a emis un timbru poștal cu portretul lui Zelenski.

Update Negocierile dintre Rusia și Ucraina cu privire la evacuarea lucrătorilor medicali și a civililor răniți de la uzina Azovstal „sunt în curs de desfășurare”, a anunțat Tatiana Lomakina, coordonatoare a acțiunilor coridorului umanitar din cadrul biroului președintelui Ucrainei, scrie unian.net.

„Negocierile sunt acum în curs de desfășurare pentru o posibilă a doua etapă a operațiunii umanitare de salvare a lucrătorilor medicali și a răniților – aproximativ 500 de persoane -, precum și pentru deschiderea coridoarelor umanitare de care au nevoie locuitorii orașului Mariupol”, a spus Lomakina.

Anterior, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că operațiunea de eliberare a uzinei Azovstal va necesita eforturi semnificative și un număr mare de trupe.

Update Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că extinderea NATO nu contribuie la securitatea în Eurasia. Aderarea Finlandei la alianță fiind o amenințare pentru Rusia, transmite TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

El a spus că Rusia va elabora „măsuri” pentru a-și asigura „securitatea”.

„Bineînțeles, toate acestea vor deveni elemente pentru o analiză specială și elaborarea măsurilor necesare pentru a echilibra situația și a ne asigura securitatea. Totul va depinde de modul în care acest proces de extindere se va exprima în viitor, în ce măsură infrastructura militară (alianța NATO n. red.) se va apropia de frontierele noastre”, a declarat Peskov.

Reacția Kremlinului vine după ce președintele finlandez Sauli Niinisto și prim-ministra finlandeză Sanna Marin au dat undă verde țării pentru a se alătura alianței militare NATO. Într-o declarație comună, oficialii au subliniat că Finlanda trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere”.

Update Ucrainenii au distrus cel puțin două poduri de pontoane lângă Bilohorivka, în regiunea Luhansk, potrivit unor imagini din satelit și drone.

Ucrainenii au oprit de două ori în ultimele 24 de ore încercările rușilor de a traversa râul Siverskyi Donets în regiunea Luhansk, aruncând în aer două poduri de pontoane în apropiere de Bilohorivka.

O imagine din satelit colectată de firma de informații geospațiale BlackSky arată un pod de pontoane rusesc care traversează râul la 10 mai, la scurt timp înainte ca artileria ucraineană să lovească zona, anunță CNN.

 

 

Update Consecințele atacului rusesc asupra localitatii Novgorod-Siversky „Astăzi, în jurul orelor 00.10 și 00.23, inamicul a lansat mai multe rachete, cu escadrile de, probabil,  Su-30SM (Suhoi, aeronava de bombardament ruseasca n.n) la Novgorod-Siversky (regiunea Cernihiv n.n). Țintele aeronavelor de au fost școlile și internatele locale. Potrivit datelor preliminare, în rândul personalului nu sunt victime. Informația este în curs de clarificare", au anuntat autoritatile locale.

Update Frustrare de front! Un tanc T72 rusesc a primit o lovitura de racheta. Grupul militarilor ucraineni - care au folosit un dispozitiv anti-tanc britanic - au privit cum blindatul in loc sa explodeze isi continua misiunea

Update Mitul tractorului ucrainean

Update Ambuscada de dimineata. Regiunea Lugansk. Rezultat: doua blindate rusesti distruse si opt infanteristi "eliminati". Sursa: organizatia Azov Dnipro

Ucraina oferă Rusiei prizonieri ruși la schimb cu ucrainenii răniți din Azovstal

Ucraina a oferit Rusiei eliberarea unor prizonieri de război ruși în schimbul evacuării soldaților ucraineni răniți din oțelăria Azovstal din Mariupol, asediată, a declarat miercuri vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk, conform CNN.

Într-o postare pe Facebook, Vereshchuk a declarat că nu există încă un acord și că sunt în curs de desfășurare negocieri cu privire la această propunere.

"Deocamdată, este imposibil să ridicăm blocada de la Azovstal prin mijloace militare. Apărătorii Azovstalului nu se vor preda. Este demn de respect. Rușii nu vor să audă de extracție. Aceasta este o realitate, dar, venind din partea rușilor, nu este surprinzător", a scris ea.

Ea a spus că guvernul lucrează la diferite opțiuni pentru a scoate soldații ucraineni din Azovstal, dar că niciuna dintre opțiuni nu este "ideală".

"Nu căutăm o opțiune ideală, ci una funcțională", a declarat Vereshchuk.

Soldații răniți, blocați pe teritoriul uzinei „Azovstal” din Mariupol, cer ajutorul Organizației Națiunilor Unite și a Crucii Roșii.

„Întreaga lume civilizată trebuie să vadă condițiile în care se află apărătorii răniți, mutilați ai Mariupolului și să acționeze! În condiții insalubre, cu răni deschise (…) fără medicamentele și chiar alimentele necesare.
Facem apel la ONU și Crucea Roșie să-și arate umanitatea și să reafirme principiile pe baza cărora au fost create prin salvarea răniților. Militarii pe care îi vedeți în fotografie și alte sute la uzina Azovstal, cu răni grave, cu prețul propriei sănătăți, au apărat Ucraina și întreaga lume civilizată”, se arată într-un mesaj postat pe canalul de Telegram „АЗОВ – Маріуполь”.

×
Subiecte în articol: Ucraina