x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 81. Procuratura Ucrainei a deschis dosar penal pentru utilizare de către atacatorii ruși a proiectilelor incendiare interzise

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 81. Procuratura Ucrainei a deschis dosar penal pentru utilizare de către atacatorii ruși a proiectilelor incendiare interzise

15 Mai 2022   •   07:04
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 81. Procuratura Ucrainei a deschis dosar penal pentru utilizare de către atacatorii ruși a proiectilelor incendiare interzise
Sursa foto: Hepta

Duminică, 15 mai 2022, este cea de-a 81-a zi de război în Ucraina.

Update Procuratura Ucrainei a deschis dosar penal pentru utilizare de către atacatorii ruși a proiectilelor incendiare interzise, care au fost lansate asupra uzinei Azovstal, unde se adăpostesc mai mulți apărători ai orașului Mariupol.

Biroul Procurorului General al Ucrainei a anunțat că utilizarea unor obuze incendiare cu straturi de termită, care sunt interzise, încalcă dreptul internațional umanitar, transmite Unian.

Temperatura de ardere a unor astfel de proiectile este de aproximativ 3.000 de grade Celsius și sunt concepute pentru a distruge personalul și echipamentele inamice prin crearea de incendii masive.

Update Rușii au deschis focul asupra unei mașini care evacua copii lângă localitatea Severodonețk, regiunea Luhansk. Din fericire, nu au fost victime, anunțat de șeful Administrației Regionale de Stat Luhansk, Serhiy Gaidai, transmite Unian.
Duminică 15 mai, 10 persoane, între care patru copii și două persoane cu mobilitate redusă, au putut fi evacuate din Severodonețk, iar pe drum mașina a fost atacată de trupele ruse.

Șeful administrației militare regionale Luhansk, Serhiy Gaidai, mai spus că rușii vor să avanseze în zona Popasna, precum și să captureze Severodonețk și a amintit că armata rusă nu a reușit să treacă de Rubijne deja pentru a treia lună.

Update Rușii au capturat uzina Zarya din Lugansk. Kadirov spune că oamenii săi au fost în prima linie și "au curățat tot”

Kadirov

Update Rusii sustin ca au respins un contraatac al ucrainenilor care incercau sa preia Insula Serpilor

Update Ofensiva. Coloana ruseasca de blindate BMPT Terminator in inaintare in zona Severodonetk

Update ❗ Azovstal - iadul de foc. Se vede clar si fosforul

Update Spital din Severodonetk. Localitatea începe sa semene cu Mariupol sau Popasna. Ucrainenii sustin ca rusii bombardeaza la intamplare, cladirea spitalului fiind devastata de lovituri de artilerie trase aiurea, la fel ca si o scoala, o gradinita si imobile din cartiere rezidentiale

 

Update Sahtyorsk, regiunea Donetk. Lansări ale separatiștilor

Update Război de tranșee. Cum e hăituit cu grenade și mitraliat un soldat ucrainean

Update Ambasada SUA la Kiev arata ca toate obuzierele M777 trimise ucrainenilor sunt deja in prima linie

Update Șeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a avut o întrevedere cu secretarul de stat american, Antony Blinken, la Berlin. El a anunțat că „mai multe arme şi alte ajutoare sunt în drum spre Ucraina”, informează agenția Reuters.

„Am convenit să conclucrăm îndeaproape pentru a ne asigura că exporturile de produse alimentare din Ucraina ajung la consumatori în Africa şi Asia. Le suntem recunoscători secretarului de stat Blinken şi SUA pentru leadershipul şi sprijinul lor neclintit”, a notat Kuleba pe Twitter.

Update „Iadul pe pământ”: rușii au aruncat pentru prima dată bombe cu fosfor asupra Azovstal, a anunțat consilierul primarului orașului, Petr Andryushchenko, transmite Unian.

„Ieri, ocupanții au folosit pentru prima dată bombe incendiare sau cu fosfor împotriva apărătorilor Mariupolului”, a spus Andriușcenko. Potrivit acestuia, forțele ruse susțin că au folosit obuze incendiare 9M22S cu straturi de termită. Temperatura de ardere este de aproximativ 2-2,5 mii de grade Celsius. Focul este aproape imposibil de oprit.

Update Un atac cu rachetă a lovit duminică dimineaţa infrastructuri militare din regiunea Lvov din vestul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regiunii, Maxim Kozitski, într-o postare pe aplicaţia Telegram, informează Reuters.

„Deocamdată nu există informaţii despre persoane decedate sau rănite. Anvergura distrugerilor este în curs de clarificare”, a spus Kozitksi.

Update Statul Major al armatei ucrainene avertizează că rușii se pregătesc să reia ofensiva pe direcția localității Slobojansk, o localitate în apropiere de Harkov. Armata rusă se regrupează pentru a relua ofensiva în direcția Sloviansk și Barvenkovo, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, transmite Unian.

Update „Situația din Donbas rămâne foarte dificilă. Trupele ruse încă încearcă să arate măcar o victorie. În cea de-a 80-a zi a unei invazii pe scară largă, pare deosebit de nebunesc, dar nu opresc aceste eforturi.

Sunt recunoscător fiecăruia care păstrează apărarea și aduce mai aproape atât în Donbass, cât și în Priazov și Kherson același lucru care se întâmplă în regiunea Harkov. Pas cu pas forțăm ocupanții să părăsească pământul ucrainean. Îi vom obliga să părăsească marea ucraineană”, a declarat Zelensky.

Zelensky

×
Subiecte în articol: Ucraina