x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 82. Localitățile Severodonețk și Lisiciansk din regiunea Lugansk au fost atacate luni de artileria rusă

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 82. Localitățile Severodonețk și Lisiciansk din regiunea Lugansk au fost atacate luni de artileria rusă

16 Mai 2022   •   06:26
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 82. Localitățile Severodonețk și Lisiciansk din regiunea Lugansk au fost atacate luni de artileria rusă
Sursa foto: Hepta

Luni, 16 mai 2022, este cea de-a 82-a zi de război în Ucraina.

Update Cel puțin zece oameni au murit în Severodonețk, regiunea Lugansk, în urma bombardamentelor rusești, anunță șeful administrației militare din Lugansk, Serghei Gaidai.

Update Ministerul rus al Apărării a declarat că s-a convenit asupra unui coridor umanitar pentru evacuarea soldaților ucraineni răniți de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol către orașul Novoazovsk, controlat de Rusia.

„S-a ajuns la un acord privind evacuarea răniților”, a transmis, luni, ministerul într-o declarație citată de Sky News.

„A fost deschis un coridor umanitar prin care militarii ucraineni răniți sunt duși la o unitate medicală din Novoazovsk”.

Update Localitățile Severodonețk și Lisiciansk din regiunea Lugansk au fost atacate luni de artileria rusă. Mai multe clădiri au fost incendiate, anunță șeful administrației militare din regiunea Lugansk, Serghei Gaidai. Salvatorii și pompierii ucraineni au intervenit la fața locului pentru lichidarea incendiilor.

Update Suedia va solicita aderarea la NATO, a anunţat oficial, luni, premierul Magdalena Andersson, care a evocat o nouă ''eră'' pentru ţara scandinavă, relatează agenţiile France Presse, Reuters şi DPA.

''Guvernul a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei'', a declarat Andersson într-o conferinţă de presă alături de Ulf Kristersson, liderul principalului partid de opoziţie suedez, Moderaţii.

Update Separatiştii proruşi din autoproclamata republică Doneţk au declarat luni că au evacuat peste 300 de cetăţeni din Mariupol în ultimele 24 de ore în două oraşe aflate sub controlul forţelor ruse, relatează EFE.

În total, potrivit apărării teritoriale a autoproclamatei republici, citate de TASS, au fost evacuate 314 persoane din oraşul-port de la Marea Azov, între care 50 de copii, şi transportate în localităţile Bezîmennoe şi Novoazovsk.

Update Guvernatorul regiunii Sumî, Dimtro Zivițki, susține că gărzile de frontieră ucrainene au respins o incursiune a unui grup rusesc de sabotaj și recunoaștere în regiunea nord-estică Sumî.

Potrivit guvernatorului regiunii, grupul rus a intrat pe teritoriul ucrainean sub sub acoperire de lovituri de mortiere și tiruri de mitralieră, dar s-a retras după ce polițiștii de frontieră au ripostat. Atacurile au fost respinse de poliţiştii de frontieră, a menționat pe Telegram guvernatorul regiunii, Dmitro Ziviţki.

Update O lovitură cu rachetă a aeronavelor strategice rusești în regiunea Odesa a deteriorat infrastructura turistică a regiunii și a rănit doi adulți și un copil, relatează Unian.

Consiliul orașului Odesa susține că rușii „continuă să atace podul avariat și nefuncțional de peste estuarul Nistrului, dar bombardează și zonele rezidențiale. Doi adulți au fost răniți, iar un copil mic a fost grav rănit.

Update Institutul pentru Studii de Război (ISW) susține în cea mai recentă analiză publicată că forțele ruse obiectul de a realiza o încercuire pe scară largă a unităților ucrainene din orașul Donețk până la Izium pentru a finaliza cucerirea regiunii Lugansk.

Forțele rusești continuă un efort coordonat pentru a cuceri Severodonețk dinspre nord și sud, ceea ce ar duce la o încercuire mai puțin amplă a trupelor ucrainene decât se preconiza inițial. Încercările eșuate ale Rusiei de a traversa râul Seversky Donets în apropiere de Kreminna ar putea deplasa operațiunile rusești de încercuire mai spre est, mai aproape de Severodonețk prin Rubizhne, în loc să efectueze o încercuire mai largă de-a lungul mai multor axe.

Este probabil ca forțele rusești să fi redus avansurile spre Slovyansk de la Izium, probabil din cauza ritmului lent al operațiunii ofensive de acolo, se menționează în analiza publicată de Institutul pentru Studii de Război.

Forțele rusești au rămas probabil fără rezerviști pregătiți de luptă, forțând comandamentul militar rus să amestece soldați din mai multe elemente diferite, inclusiv companii militare private și miliții proruse, în unități aparent regulate ale armatei și ale infanteriei navale.

Update Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat, duminică seara, într-un discurs, că „operaţiunea specială” a armatei ruse este „în faliment” şi că Rusia va recunoaşte realitatea. Tot în discurs, liderul de la Kiev a anunțat că se va adresa participanților la Forumul Economic Mondial de la Davos, în data de 23 mai.

Zelensky spune că negocierile cu Rusia privind evacuarea luptătorilor rămași în uzina Azovstal din Mariupol continuă.

„Ne pregătim pentru noi tentative ale Rusiei de atacuri în Donbas, de intensificare a mişcărilor sale în sudul Ucrainei. Ocupanţii încă nu vor să recunoască faptul că sunt într-un punct mort şi că aşa-zisa lor „operaţiune specială” deja este în faliment. Însă, cu siguranţă va veni momentul când poporul ucrainean îi va forţa pe invadatori să recunoască realitatea. Indiferent cât de creative ar fi ei, ei sunt acolo temporar”, a spus Zelensky.

Update Armata ucraineană a afirmat că unitățile ruse au "suferit pierderi semnificative în ceea ce privește efectivele și echipamentele" în timp ce încearcă să avanseze spre vest până la granițele regiunilor Luhansk și Donețk, potrivit unui purtător de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate.

"În unele zone, efectivele unităților ruse, ca urmare a ostilităților, sunt mai mici de 20%", a declarat duminică târziu Statul Major al forțelor armate, conform CNN.

"În direcția Popasna, din cauza pierderilor grele și a incapacității de a acționa independent, trupele aeropurtate ale forțelor armate ale Federației Ruse fac echipă cu reprezentanți ai companiilor militare private rusești pentru acțiuni ulterioare", a susținut Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al Statului Major General.

Popasna a căzut în mâinile forțelor ruse la începutul acestei luni, dar se pare că acestea nu au mai avansat în zonă de atunci.

De asemenea, rușii încearcă de câteva săptămâni să avanseze spre sud de Izium, iar statul major a declarat duminică că aceștia au încercat fără succes să desfășoare operațiuni ofensive și de asalt în două sate la sud de oraș.

De asemenea, armata a mai spus că forțele ruse la nord și la est de orașul Harkov încercau să-și apere pozițiile pentru "a împiedica înaintarea trupelor noastre spre frontiera de stat a Ucrainei", continuând în același timp să bombardeze orașele și satele recent recucerite de Ucraina.

Update Artileriştii celei de-a 59-a brigăzi separate de infanterie motorizată, numită după Yakov Gandziuk, au  distrus mai multe echipamentele ruseşti. Pe pagina de Facebook a brigăzii a fost publicată un videoclip care arată momentul în care o coloană a invadatorilor ruşi este lovită, în timp ce aceasta trecea pe un câmp. "Din nou, convoiul rasist nu a ajuns la destinaţie. Din nou, ne-au poluat câmpurile fertile cu fier vechi. Ei bine, nu îşi găsesc drumul spre casă. Aşa că oamenii noştri le arată singura direcţie bună - aceea urmată şi de nava Moskva. Pentru că nu este nimic semănat..." .  Anterior, s-a raportat că soldaţii ucraineni ai trupelor de asalt au distrus o coloană de puşcaşi marini ruşi şi 5 tancuri în direcţia Harkov

Blinken este "încrezător" că NATO va ajunge la consens pentru admiterea Finlandei şi Suediei

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, s-a declarat duminică "încrezător" că Alianţa Nord-Atlantică va ajunge la un acord pentru admiterea Finlandei şi Suediei, în pofida obiecţiilor formulate de Turcia.

Antony Blinken a declarat duminică seară că a vorbit cu ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, despre posibilitatea admiterii Finlandei şi Suediei în NATO.

"Nu vreau să fac vreo caracterizare în privinţa conversaţiilor specifice cu ministrul turc de Externe sau la sesiunile NATO, dar pot spune că am auzit în general o foarte mare susţinere pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO dacă optează pentru acest lucru. Şi sunt foarte încrezător că vom ajunge la un consens asupra acestui lucru", a afirmat Antony Blinken, citat de publicaţia The Hill.

Antony Blinken s-a deplasat în Europa în ultimele zile pentru a discuta despre reacţiile la invazia militară rusă în Ucraina şi despre posibilitatea admiterii Finlandei şi Suediei în NATO.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat vineri că nu susţine aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică, denunţând prezenţa unor "organizaţii teroriste" în cele două ţări nordice, referindu-se la grupuri disidente turce şi la organizaţii separatiste kurde. "Urmărim evoluţiile referitoare la Suedia şi Finlanda, dar nu avem o viziune favorabilă", a afirmat Recep Tayyip Erdogan. Duminică, Administraţia de la Ankara a transmis, conform agenţiei Reuters, că vrea ca Finlanda şi Suedia să nu mai accepte prezenţa militanţilor kurzi pe teritoriile lor.

La rândul său, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat "încrezător" că Turcia nu va amâna luarea unei decizii privind admiterea Finlandei şi Suediei în Alianţa Nord-Atlantică.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Ucraina