x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 84. Forțele ruse au atacat regiunea Odesa cu rachete lansate dinspre Marea Neagră

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 84. Forțele ruse au atacat regiunea Odesa cu rachete lansate dinspre Marea Neagră

18 Mai 2022   •   07:36
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 84. Forțele ruse au atacat regiunea Odesa cu rachete lansate dinspre Marea Neagră
Sursa foto: Hepta

Miercuri, 18 mai 2022, este cea de-a 84-a zi de război în Ucraina.

Update Rusia susţine că este aproape de a introduce în dotarea armatei sale un laser de mare putere pentru a doborî drone şi aparate uşoare de zbor, relatează dpa.

"Fizicienii noştri au dezvoltat sisteme cu laser care sunt de câteva ori mai puternice, permiţând incinerarea unor ţinte variate, şi le construiesc practic în aşa fel încât sunt gata pentru producţie în masă", a spus vicepremierul rus Iuri Borisov, miercuri, la o conferinţă organizată în apropiere de Moscova, relatează agenţia de ştiri rusă TASS.

Potrivit lui Borisov, noua armă cu laser are o rază de acţiune de 5 km şi poate doborî drone de la o astfel de înălţime.

Update Comandanții forțelor ucrainene baricadați în oțelăria Azovstal nu s-au predat, ei aflându-se în continuare în buncărele combinatului, potrivit liderului separatiştilor proruşi din regiunea Doneţk, Denis Puşilin, scrie Reuters.

"Niciun comandant de top nu face parte dintre sutele de soldaţi care au ieşit la suprafaţă din tunelurile de la Azovstal şi s-au predat. Nu au părăsit combinatul până acum", a spus acesta.

În total s-au predat până acum 956 de luptători ucraineni din oțelărie, dintre care 80 sunt răniți. Ei au fost transferați în zone din Donbas controlate de forțele ruse. 

Update Forțele ruse au atacat regiunea Odesa cu rachete lansate dinspre Marea Neagră, anunță Comandamentul de operaţiuni sud al armatei ucrainene pe Telegram.

"Un nou atac cu rachete lansat împotriva regiunii Odesa dinspre Marea Neagră. Armata rusă a lansat miercuri un atac cu rachete de pe poziţiile lor din Marea Neagră care a afectat regiunea Odesa, în sud-vestul Ucrainei. Forțele ruse continuă să distrugă infrastructuri şi să exercite presiuni psihologice asupra civililor, atacând aşezări din regiune la primele ore ale dimineţii", transmite comandamentul militar ucrainean. 

Deocamdată nu sunt informații privind posibile victime umane sau distrugeri semnificative. 

Update Anchetatorii ruși vor interoga soldații ucraineni care au fost evacuați de la uzina „Azovstal” pe teritoriul ucrainean ocupat de ruși, transmite RBK.

Comitetul de anchetă al Rusiei: „Anchetatorii ruși vor interoga militarii ucraineni care s-au ascuns la uzina Azovstal din Mariupol, în cadrul unei cauze penale privind crimele comise de regimul ucrainean împotriva populației civile din Donbas”.

De asemenea, Comitetul de anchetă al Rusiei susține că va stabili identitatea soldaților ucraineni și va verifica implicarea lor în crime împotriva civililor. Mărturiile acestora vor fi comparate cu alte date disponibile în cadrul dosarului penal.

Stire inițială Autobuzele cu soldații ucraineni, evacuați de la uzina „Azovstal” din Mariupol au ajuns în Elenovka, din regiunea Donețk, localitate ocupată de ruși, scrie unian.

×
Subiecte în articol: Ucraina