x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 98. Forțele ruse dețin controlul asupra celei mai mari părți din Severodonețk, dar bătălia nu s-a încheiat

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 98. Forțele ruse dețin controlul asupra celei mai mari părți din Severodonețk, dar bătălia nu s-a încheiat

01 Iun 2022   •   07:44
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 98. Forțele ruse dețin controlul asupra celei mai mari părți din Severodonețk, dar bătălia nu s-a încheiat
Sursa foto: Hepta

Miercuri, 1 iunie 2022, este cea de-a 98-a zi de război în Ucraina.

Update Un alt oras a devenit ruina: Popasna. Situata in regiunea Donetk, localitatea a trecut prin focul razbouului. A fost sfasiata de explozii si rafale de mitraliera pana cand casele ori blocurile au fost puse la pamant. La fel ca in Mariupol, aici au "actionat" separatistii sprijiniti de ceceni. Ucrainenii s-au retras ca o ultima masura pentru a preveni a fi inconjurați, asa cum s-a intamplat la Azovstal, in Mariupol

Update Ofensiva puternica la Krasni Liman

Update Institutul pentru Studii de Război anunță că forțele ruse dețin controlul asupra celei mai mari părți din Severodonețk, dar bătălia nu s-a încheiat, deși este clar de acum că ucrainenii luptă în retragere, pentru a provoca cât mai multe pagube Armatei Ruse. Potrivit ISW, armata ucraineană va încerca să reziste la vest de râul Siverski, iar rușii încearcă să prevină acest lucru, forțând dinspre Toșkivka (la sud de Severodonețk) spre Lisiceansk. Lovirea unui combinat chimic și emanarea unui nor toxic care îi afectează deopotrivă și pe ruși și pe ucraineni și pe civili și pe militari, arată și presiunea (politică) sub care Armata Rusă se află pentru cucerirea orașului.

Comunicațiile din zona Herson au fost tăiate de ruși, astfel încât raportările de pe rețelele de socializare sunt extrem de limitate.

Condiția pusă de Biden pentru rachetele trimise în Ucraina: Să nu fie folosite pentru atac în Rusia

Preşedintele american Joe Biden şi echipa sa iau în continuare în considerare trimiterea de sisteme de rachete cu rază mai lungă de acţiune în Ucraina, dar nu doresc ca acestea să fie folosite pentru a lansa atacuri în interiorul teritoriului rus, a declarat marţi Casa Albă, citată de Reuters.

Oficiali americani au declarat că Biden şi consilierii săi se află în ultimele etape de pregătire a unui nou pachet de arme pentru Ucraina, un anunţ fiind aşteptat în curând, posibil chiar miercuri.

Oficialii ucraineni au cerut aliaţilor sisteme cu rază mai lungă de acţiune, inclusiv sistemul de lansare multiplă de rachete, care poate lansa rachete la sute de kilometri distanţă, în speranţa de a schimba cursul războiului care durează de trei luni.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că acest sistem este luat în considerare.

„Dar, aşa cum a spus preşedintele, nu vom trimite rachete cu rază lungă de acţiune pentru a fi folosite dincolo de câmpul de luptă din Ucraina”, a spus ea. Alţi oficiali americani au declarat că Biden nu doreşte ca acestea să fie lansate pe teritoriul rusesc pentru a evita extinderea războiului din Ucraina.

Marţi, Biden a declarat reporterilor că „nu vom trimite în Ucraina sisteme de rachete care să lovească în Rusia”.

Un rezervor cu acid azotic a fost lovit de ruși în orașul ucrainean Sievierodonetsk

Un rezervor de acid azotic din orașul Sievierodonetsk, aflat pe linia frontului, a fost lovit de ruși, a declarat marți guvernatorul local Serhiy Gaidai, citat de Reuters.

Guvernatorul orașului ucrainean Sievierodonetsk, Serhiy Gaidai, i-a îndemnat pe locuitorii din zonă, într-o postare pe Telegram, să nu părăsească adăposturile antiaeriene din cauza riscului reprezentat de fumul toxic al rezervorului de acid azotic.

Gaidai a adăugat o fotografie în care se poate vedea un nor roz mare deasupra clădirilor de apartamente.

El nu a oferit informații despre eventuale victime.

×
Subiecte în articol: Ucraina