x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra anunţă că "incidentul terorist" din Algeria "este încă în curs". Nimic nu este clar în legătură cu soarta ostaticilor. Nicio vorbă despre vreun ostatic român

Londra anunţă că "incidentul terorist" din Algeria "este încă în curs". Nimic nu este clar în legătură cu soarta ostaticilor. Nicio vorbă despre vreun ostatic român

de Marina Constantinoiu    |    18 Ian 2013   •   12:08
Londra anunţă că "incidentul terorist" din Algeria "este încă în curs". Nimic nu este clar în legătură cu soarta ostaticilor. Nicio vorbă despre vreun ostatic român
Sursa foto: ISSOUF SANOGO/AFP
Joi seara, armata algeriană anunţase încheierea operaţiunii de salvare a ostaticilor şi ‘’neutralizarea’’ mai multor terorişti

‘’Incidentul terorist din Algeria’’, unde armata algeriană a intervenit, joi, pentru a încerca să elibereze numeroşii ostatici ai unui grup terorist islamist reţinuţi la o exploatare petrolieră din regiunea In Amenas, de la graniţa cu Libia, ‘’este încă în curs’’. Informaţia surprinzătoare vine de la Ministerul britanic de Externe şi este citată de agenţia France Presse.

Punct, şi de la capăt sau...?

Surprinzător este faptul că Londra anunţă că situaţia de la faţa locului este departe de a se fi clarificat, după ce din Algeria sosiseră ştiri de la agenţia naţională de presă, în cursul serii de joi, potrivit cărora armata algeriană îşi încheiase asaltul asupra zonei în care erau reţinuţi ostaticii. Ba, mai mult, la Alger se anunţase şi ‘’neutralizarea’’ mai multor terorişti, iar un purtător de cuvânt al grupului care se face vinovat de răpirea angajaţilor de la exploatarea petrolieră algeriană anunţa uciderea şefului grupului care luase ostaticii. Ministrul Comunicaţiilor, Mohamed Said, a anunţat cu două ore înainte de încheierea asaltului (oficial, în jurul orei locale 21:00) că mai multe persoane au fost ucise în cursul operaţiunii, şi numeroşi ostatici au fost eliberaţi. El a explicat că un număr important de terorişti, care au încercat să fugă “într-o ţară limitrofă”, pe care nu a nominalizat-o, “au fost neutralizaţi”. După cum precizam, ţara cea mai apropiată de regiunea cu pricina este Libia. ‘’Grupul de islamişti care a atacat exploatarea petrolieră din Sahara algeriană venea din Libia’’, a anunţat, la rândul său, joi seara, ministrul de Interne algerian Dahou Ould Kabila. ‘’Potrivit tuturor informaţiilor pe care le avem, grupul terorist care a atacat regiunea In Amenas a venit din Libia ‘’, a declarat ministrul pentru cotidianul de limbă arabă Echorouk, din Algeria, potrivit AFP.

Potrivit unui anunţ făcut în urmă cu câteva minute la Alger, “la exploatarea petrolieră de la In Amenas mai există încă un grup de terorişti baricadaţi în complex”.

Celulă de criză la Londra

Londra susţine vineri dimineaţă că ‘’incidentul este încă în curs, iar şeful Guvernului britanic, David Cameron, va conduce o nouă reuniune de criză cu miniştrii şi oficialii din domeniul securităţii la Londra’’. Comitetul ‘’Cobra’’, care a avut deja două reuniuni joi, ‘’va continua să se reunească atât timp cât va dura criza’’, a adăugat ministerul într-un comunicat.

Printre numeroasele persoane luate ostatice miercuri de grupul de terorişti cu legături cu reţeaua Al-Qaida se aflau şi cetăţeni britanici. De altfel, miercuri s-a anunţat că un cetăţean britanic a fost ucis în timpul atacului. ‘’Aşa cum au declarat premierul şi ministrul de Externe, tot ce ştim din informaţiile comunicate de Guvernul algerian este că un cetăţean britanic a fost ucis. Nu suntem în măsură să dăm mai multe informaţii în acest moment. Dar premierul a avertizat că ar trebui să ne aşteptăm la veşti proaste’’, a repetat vineri Ministerul de Externe britanic.

Ascuns sub pat

Doi cetăţeni francezi au scăpat din operaţiunea de luare de ostatici, a afirmat, vineri, ministrul francez de Interne, Manuel Valls. “Se trăgea mult, în etape”, a mărturisit unul dintre francezii salvaţi. “Au murit terorişti, expaţi, localnici”, a spus el la postul de radio Europe1, fără a putea preciza dacă operaţiunea militară continuă. “Am rămas ascuns circa 40 de ore în camera mea. Eram sub pat, aveam un pic de mâncare, ceva de băut, nu ştiam cât timp o să dureze”, a mai spus el, adăugând că în opinia lui a fost salvat de soldaţi.

Atac “masiv”

Armata algeriană a lansat joi un atac masiv asupra comandoului islamist, dar nu a furnizat niciun bilanţ oficial al acestei operaţiuni militare de la In Amenas. Potrivit unui purtător de cuvânt al islamiştilor, operaţiunea a provocat moartea a 50 de persoane, 34 de ostatici şi 15 dintre răpitori, informaţii neconfirmate până în prezent. Naţionalităţile victimelor, dar şi ale ostaticilor care au fost salvaţi, sunt necunoscute, în cea mai mare parte, doar despre doi francezi şi un irlandez vorbindu-se oficial. Aproximativ 600 de muncitori algerieni, care au avut o pază mai lejeră din partea teroriştilor, au supravieţuit. La mai bine de 24 de ore de la declanşarea nebuniei, la Manila, în Filipine, Ministerul de Externe anunţa că, din informaţiile de care dispune, printre ostaticii comandoului s-ar afla şi 20 de filipinezi...

20, 34...greu de numărat

De bine ce anunţau că au 20 de persoane ostatice, autorităţile de la Manila au revenit, vineri, la o distanţă de câteva ore, cu o altă informaţie:”34 de filipinezi care lucrau la exploatarea din Algeria au scăpat din operaţiunea de luare de ostatici a unui comando islamist şi din asaltul masiv lansat de armata algeriană şi au fost aduşi cu avionul în Marea Britanie”. France Presse difuzează ştirea, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Raul Hernandez, potrivit căruia “printre aceste persoane evacuate joi de angajatorul lor, una prezenta plăgi prin împuşcare. Un alt filipinez a reuşit să scape, împreună cu un japonez, înaintea asaltului lansat de forţele de ordine algeriene”. “Informaţii din mass-media fac referire la decesul a doi filipinezi în această operaţiune, dar purtătorul de cuvânt a refuzat să confirme informaţiile”, mai scrie France Presse. “Algerienii au recunoscut că au existat morţi şi răniţi în rândul ostaticilor, după operaţiunea forţelor armate algeriene, dar niciun detaliu nu a fost comunicat”, a spus acesta. Anterior, acelaşi purtător de cuvânt a declarat că ministerul este în legătură cu rudele a doi muncitori filipinezi şi că acestea vorbeau despre 20 de filipinezi aflaţi la faţa locului.

Pe noi de ce nu ne-aţi anunţat?

Liderii occidentali ai căror compatrioţi s-au numărat printre ostatici nu au agreat faptul că autorităţile algeriene nu i-au informat înainte de raid, iar apoi nu au oferit informaţii exacte cu privire la rezultatul acţiunii militare.

Un inginer irlandez care a reuşit să supravieţuiască a povestit că a văzut patru jeepuri pline cu ostatici care au fost distruse de trupele speciale algeriene. Comandanţii militari algerieni au explicat că au autorizat acţiunea în forţă pentru că teroriştii au solicitat să-i transporte pe ostatici peste graniţă.

Ambasadorul Algeriei la Tokyo, Sid Ali Ketrandje, a fost convocat, vineri, la Ministerul japonez de Externe, în legătură cu criza ostaticilor, Japonia fiind direct interesată, având cetăţeni printre captivi. Japonia a fost destul de nemulţumită de faptul că armata algeriană a lansat asaltul asupra complexului de la In Amena fără să anunţe statele interesate de soarta ostaticilor, cerând chiar oprirea intervenţiei militare.

×