Un judecător federal din statul american Texas a declarat vineri neconstituţional sistemul de asigurări medicale cunoscut ca "Obamacare", o decizie salutată de preşedintele Donald Trump, însă împotriva căreia opoziţia democrată a promis că va face recurs, relatează sâmbătă agenţiile de presă internaţionale.
Judecătorul Reed O'Connor a decis că legea Affordable Care Act (ACA), cunoscută ca "Obamacare", care presupune în primul rând, introducerea obligativităţii asigurării de sănătate, cei care omit sau refuză să facă asta devenind pasibili de plata unor amenzi, este neconstituţională ca urmare a schimbării legii fiscale din 2017.
Decizia judecătorului a fost luată în urma unor sesizări venite din partea mai multor procurori republicani şi a unui guvernator care se opun acestei legi emblematice a preşedinţiei Barack Obama, promulgată în 2010.
Potrivit surselor citate, decizia lui O'Connor va fi cel mai probabil atacată la Curtea Supremă a SUA, unde cinci dintre cei nouă judecători care au decis într-un caz separat păstrarea "Obamacare" în 2012 fac încă parte din completul de judecată.
Donald Trump a salutat rapid decizia judecătorului texan. "Uau, nu în mod surprinzător însă, Obamacare tocmai a fost considerată NECONSTITUŢIONALĂ de un judecător extrem de respectat din Texas. Veste bună pentru America!", a scris el pe Twitter.
"Aşa cum am prezis întotdeauna, Obamacare este desfiinţată ca fiind un dezastru NECONSTITUŢIONAL", a adăugat el.
Democrata Nancy Pelosi, care urmează să preia conducerea Camerei Reprezentanţilor în ianuarie, şi liderul minorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, au reacţionat anunţând că vor face recurs la această "judecată crudă şi absurdă".
Decizia "evidenţiază scopul final al ofensivei generale a republicanilor" împotriva accesului cetăţenilor americani la "un sistem de sănătate accesibil", a declarat Pelosi.
Agerpres